Να υπάρξει παρέμβαση για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου

Να υπάρξει παρέμβαση για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου

Να υπάρξει παρέμβαση για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 524 ΦΟΡΕΣ

Επιστολή στον πρωθυπουργό από το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου και στον Σύλλογο Προστασίας του Περιβάλλοντος Ρόδου

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για να ματαιωθεί η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της Τουρκίας, ζητούν με κοινή επιστολή τους το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου.

Η επιστολή στάλθηκε στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρας, με αφορμή την παρουσία του στη Ρόδο, στις εργασίες του Αναπτυξιακού συνεδρίου, και αναφέρονται σ’ αυτήν τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Σας αποστέλλουμε αυτή την επιστολή για να επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά την αντίθεσή μας στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου. Η θέση μας αυτή εκφράζει το σύνολο των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου αλλά θέλουμε να πιστεύουμε και ολόκληρης της χώρας μας.

Τόσο το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου όσο και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου από θέση αρχής είμαστε απολύτως αντίθετοι προς τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για οποιοδήποτε σκοπό. Θεωρούμε τελείως λανθασμένη και παραπλανητική την άποψη ότι η πυρηνική ενέργεια είναι φτηνή, ανανεώσιμη, «πράσινη», ασφαλής και γενικότερα ότι αποτελεί λύση στο ενεργειακό πρόβλημα. Αντίθετα έχει αποδειχθεί ότι, αν ληφθεί υπόψη ο πλήρης κύκλος παραγωγής της, η πυρηνική ενέργεια είναι ακριβή, δεν είναι καθαρή ούτε ανανεώσιμη - αφού στηρίζεται σε σπάνια ορυκτά - και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία ενεργειακών πυρηνικών σταθμών μιλούν εύγλωττα τα τραγικά δυστυχήματα στο Τσερνομπίλ (1986) και στη Φουκουσίμα (2011) για να αναφέρουμε μόνο τα δύο πιο πρόσφατα και σοβαρότερα από τα πολλά πυρηνικά ατυχήματα στην ιστορία. Πέρα από το ανθρώπινο λάθος και τις δυνάμεις της φύσης (σεισμός, πλημμύρα, τσουνάμι, κτλ), οι πυρηνικοί σταθμοί μπορεί να γίνουν στόχοι σε περίπτωση πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών.
Τέλος, κάτω από προϋποθέσεις, οι ενεργειακοί πυρηνικοί σταθμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Όπως γνωρίζετε, από το Μάιο του 2010 έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την ανέγερση του πυρηνικού ενεργειακού σταθμού στο Ακούγιου στα νότια παράλια της Τουρκίας. Πριν από μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε η κήρυξη της έναρξης κατασκευής του σταθμού από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο σταθμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με τους δύο ηγέτες το 2023. Επιπροσθέτως, υπάρχουν σχέδια για έναν ακόμα σταθμό στη Σινώπη για τον οποίο έχει υπογραφεί διακρατική συμφωνία Ιαπωνίας -Τουρκίας ήδη από το 2013.

Έχουμε αγωνιστεί στο παρελθόν για να αποτρέψουμε την κατασκευή του πυρηνικού αυτού σταθμού ενώ γνωρίζουμε ότι έχει συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, ήδη από το 2011, όσο και από άλλες πλευρές συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πέρα από την εγγύτητα του Ακούγιου προς την ελληνική επικράτεια και μόνον η απόσταση των 200 περίπου χιλιόμετρα από τα Συριακά σύνορα, όπου μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις, αποτελεί λόγο μεγάλης ανησυχίας. Επίσης είναι γνωστό ότι η περιοχή κατασκευής είναι σεισμογενής γεγονός που καθιστά το εγχείρημα ακόμα πιο επισφαλές.

Ένα πυρηνικό ατύχημα στο σχεδιαζόμενο σταθμό είναι βέβαιο ότι θα έχει τραγικές και ολέθριες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα μας και ιδίως στα νησιά μας, η οικονομία των οποίων σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στον τουρισμό. Είναι αυτονόητο επομένως ότι η ασφάλεια και η ευημερία στην ευρύτερη περιοχή απειλείται από τα σχέδια αυτά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι η ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου δεν μπορεί να αποτελεί μόνον εσωτερική υπόθεση της χώρας όπου κατασκευάζεται. Οι τρομακτικές, μακροχρόνιες πλανητικών διαστάσεων επιπτώσεις των πυρηνικών δυστυχημάτων υποστηρίζουν την άποψή μας αυτή. Η παρουσία ενεργειακών πυρηνικών σταθμών στη γεωπολιτικά ασταθή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής υποθηκεύει τη ζωή και το μέλλον των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου
1. ζητούν από την Ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει ενεργά προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλα τα διεθνή όργανα και σώματα ζητώντας τη ματαίωση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου στο όνομα της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας της περιοχής,

2. ζητούν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα και στις θέσεις του προσεχούς αναπτυξιακού συνεδρίου στα Δωδεκάνησα η αντίθεση στη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.

3. καλούν την Ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για το θέμα του Ακούγιου, καθώς και για τα αποτελέσματα των ενεργειών της.
Ελπίζουμε ότι το σοβαρότατο αυτό θέμα θα τύχει της ανάλογης προσοχής από την κυβέρνηση και από εσάς προσωπικά.

Με τιμή
Για το Αντιπ. Παρατ. Μεσογείου
Ο Πρόεδρος
Δρ Σάββας Καραγιάννης
Για το Σύλ. Προστ. Περιβάλλοντος Ρόδου
Ο Πρόεδρος
Μιχαήλ Κουλούμπρης».

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης