Δολιοφθορά κατά των νησιών

Δολιοφθορά κατά των νησιών

Δολιοφθορά κατά των νησιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 183 ΦΟΡΕΣ

Ευρεία σύσκεψη σήμερα με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου

Ευρεία σύσκεψη για να αποκρουστεί η φοροεπιδρομή στα νησιά, που βρίσκεται προς των πυλών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου.

Η σύσκεψη γίνεται σε βαρύ κλίμα, αφού τα σενάρια και οι πληροφορίες, για νέους φόρους και για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, δίνουν και παίρνουν.

Στην σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι βουλευτές Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτρης Γάκης, Ηλίας Καματερός, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ Αντώνης Καμπουράκης, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Κώστας Κωνσταντινίδης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μιχαήλ, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ιάκωβος Γρύλλης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Σάββας Χατζησάββας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών & Εμπόρων Δωδεκανήσου Γιάννης Κακλιός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου Παναγιώτης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου Παναγιώτης Τοκούζης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Χρήστος Μαντάς, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης, και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σαρρής.

Ανάλογη σύσκεψη, με προσκεκλημένους τους βουλευτές και τους εκπροσώπους φορέων των Κυκλάδων, συγκαλεί αύριο στην Ερμούπολη της Σύρου ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ
Σε κοινή δήλωσή τους οι περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου αναφέρουν τα εξής:
««Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου, βρίσκονται στο στόχαστρο τουλάχιστον μια πενταετία, πριν εμφανιστούν στο προσκήνιο οι "δανειστές". Πρωτίστως, η χώρα μας πρέπει να πιστεύει στα θέματα που υποτίθεται ότι καλείται να υπερασπισθεί.
Και σήμερα, το πολιτικό προσωπικό που μας υπηρετεί, καλείται για μια ακόμη φορά να αποδείξει αν πιστεύει στη νησιωτικότητα ή θεωρεί τα νησιά μας "βάρος"».

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δ. Κρεμαστινός κατέθεσε επείγουσα Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με την αλλαγή της στάσης της Κυβέρνησης για το καθεστώς ΦΠΑ των νησιών.

Στην ερώτηση ζητείται ο λόγος αυτής της αλλαγής δεδομένου ότι προ περίπου 2 μηνών ο κ. Βαρουφάκης δήλωνε κατηγορηματικά στη Βουλή ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή του ΦΠΑ όσο εκείνος βρίσκεται στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Σχετικά με τις νέες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο Δ. Κρεμαστινός δήλωσε:
"Ο κ. Βαρουφάκης σε διευκρινιστική του δήλωση χθες, είπε ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις συνέπειες στους κατοίκους και όχι στους τουρίστες.

Φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι οι τουρίστες από τους οποίους εξαρτάται η οικονομία των νησιών θα αναζητήσουν εύκολα προσφορότερη αγορά στα τουρκικά παράλια -όπου θα πωλούνται τα ίδια πράγματα φθηνότερα- τα οποία απέχουν λιγότερο από μια ώρα από τα Δωδεκάνησα και από άλλα νησιά.

Αυτό θα επιφέρει καθίζηση στην τοπική οικονομία και συνολική πτώση του τουρισμού τους. Άραγε ποιος θα επενδύσει σε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος στα νησιά, όταν δε θα γνωρίζει ούτε το καθεστώς ΦΠΑ ούτε την προοπτική της τοπικής οικονομίας; Πώς σκέπτεται ο Υπουργός ότι θα συντελεστεί η τουριστική ανάπτυξη όταν ο ίδιος παλινωδεί και διευθετεί τέτοια μέτρα;"

ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
Μετά από συνάντηση σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, σε συνάρτηση με τις συζητούμενες αλλαγές στην γενικότερη φορολογία και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη για τις επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών αλλά και της χώρας συνολικά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νικόλαος Μπόνης, δήλωσαν:

«Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της πρόσφατης δήλωσης του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη περί της μη υπογραφής από μέρους του της όποιας αύξησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ήλθε η νέα του δήλωση περί επικείμενης αύξησης του ΦΠΑ μετά την λήξη της τουριστικής σαιζόν. Αυτό δείχνει τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται σημαντικά θέματα όπως αυτό του ΦΠΑ στα νησιά, της φορολογίας και της νησιωτικότητας γενικότερα.

Θα πρέπει να γνωρίζει τόσο ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης όσο και κάθε μέλος της Κυβέρνησης ότι το ενδεχόμενο αύξησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα οδηγήσει στην εκτέλεση της νησιωτικότητας, λόγω της εκτίναξης του κόστους διαβίωσης σε ποσοστό άνω του 20% και μάλιστα σε είδη πρώτης ανάγκης.

Επίσης, η όποια αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ ή στην φορολογία, μόνο ως πράξη δολιοφθοράς κατά της τουριστικής βιομηχανίας μπορεί να εκληφθεί, της μόνης βιομηχανίας που μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα στα ταμεία του κράτους και ταυτόχρονα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την μελλοντική επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Τέτοιου τύπου ενέργειες από πλευράς κυβέρνησης δεν θα γίνουν δεκτές από τον Δωδεκανησιακό λαό».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ: Αρμέγουν την αγελάδα μέχρι να... τη σκοτώσουν!
Στο πλαίσιο δηλώσεών του για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος τόνισε χτες σε συνέντευξη τύπου τα εξής: «Η πρόθεση της κυβέρνησης δυστυχώς επιβεβαιώθηκε χτες διά στόματος υπουργού κ. Βαρουφάκη να αυξηθούν οι συντελεστές για τα νησιά μας.

Ζήτησα και πάλι να υπάρξει κινητοποίηση των νησιωτών και των αρχών, και επίσης από την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να μην κάνει πίσω, γιατί είναι το τελευταίο αναπτυξιακό κίνητρο που υπάρχει για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας και πρέπει να μείνει αλώβητο.

Το χειρότερο είναι ότι η αύξηση των συντελεστών δεν θα χτυπήσει μόνο την επιχειρηματικότητα αλλά και τα νοικοκυριά, πέρα από τα ότι κάθε σπίτι έχει τον άνεργό του, που αντιμετωπίζει τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση γιατί αιωρούνται νέα δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα και από την άλλη το ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Οι δηλώσεις είναι θετικές όμως θεωρώ ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση, όταν βλέπουμε ότι οι φωνές δεν εισακούονται νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχουν δυναμικότερες κινητοποιήσεις χωρίς ακραίες καταστάσεις. Επανέρχομαι στην πρόταση για κινητοποιήσεις με συντονισμένη πίεση.

Οι φόροι που λένε ότι θα μπουν στα τουριστικά καταλύματα είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν και τους πολίτες , και τους επισκέπτες, θα λειτουργήσουν με όρους ανάσχεσης σε όσους επιθυμούν να επισκεφτούν την περιοχή μας.

Όταν λειτουργούμε με όρους εισπρακτικούς και όχι με όρους αναπτυξιακούς τα δυσβάσταχτα μέτρα φέρνουν αντιδράσεις και δεν θα είναι και αποδοτικά.
Η λανθασμένη συνταγή του να αρμέγουμε την αγελάδα μέχρι να τη σκοτώσουμε, δηλαδή τον ελληνικό λαό, είναι το χειρότερο.

Επίσης τονίζω ότι αν δεν υπάρχουν ανοιχτά αυτιά και μάτια από κάθε κυβερνώντα καλείσαι να υπερασπιστείς τα δίκαια των νησιωτών μας και να χρησιμοποιήσεις όλα τα νόμιμα και δημοκρατικά μέσα».

Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Νικητιάδης στη Βουλή : Σταματήστε επιτέλους την ακτοπλοϊκή και εμπορική απομόνωση της Νισύρου

Υπ. Παιδείας: 10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Σκανδαλίδης για εκλογές ΠΑΣΟΚ: Δεν είναι πασαρέλα το ότι κάποιος θέλει να δώσει λύσεις

Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου: "Η φωτιά στην Κω δεν λύγισε τη βαριά "βιομηχανία" του τόπου"

Θ. Νικηταράς: «Βγήκαμε κερδισμένοι παρά το αρνητικό αποτύπωμα της πυρκαγιάς»

Σε εξέλιξη έργα από τον δήμο Ρόδου που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Φαληράκι

Νίκος Λυμπερόπουλος: Aσυνείδητοι καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και πετάνε τα σκουπίδια στα ρέματα