Προφυλακίστηκε Ουκρανός για την μεταφορά 18 μεταναστών

Προφυλακίστηκε Ουκρανός για την μεταφορά 18 μεταναστών

Προφυλακίστηκε Ουκρανός για την μεταφορά 18 μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 317 ΦΟΡΕΣ

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες μετά την απολογία του 35χρονος Ουκρανός που συνελήφθη στη Σύμη για τη μεταφορά 18 παράτυπων μεταναστών, ενώ στα χέρια των Λιμενικών αρχών του νησιού βρίσκονται και άλλοι δύο Σύριοι διακινητές.

Πιο συγκεκριμένα, ο 35χρονος Ουκρανός συνοδευόμενος από το δικηγόρο του κ. Στέλιο Αλεξανδρή προσήχθη χθες ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθεί όπου και αρνήθηκε την κατηγορία που τον βαραίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος ισχυρίστηκε πως πήρε άδεια από τον Ουκρανικό στρατό όπου υπηρετούσε και μετέβη στην Τουρκία για να απομακρυνθεί από τον εφιάλτη του πολέμου που υπάρχει στην πατρίδα του. Καθώς δεν κατάφερε όμως να βρει δουλειά στη γείτονα χώρα αποφάσισε να έρθει στη χώρα μας και να ζητήσει άσυλο. Έτσι δέχτηκε να γίνει ο καπετάνιος του σκάφους που θα μετέφερε τους αλλοδαπούς στην περιοχή μας, προκειμένου μαζί με αυτούς να έρθει και ο ίδιος χωρίς όμως να χρειαστεί να πληρώσει.

Σε ότι αφορά τον εμβολισμό που φέρεται να επιχείρησε κατά του σκάφους του Λιμενικού ο 35χρονος τον αρνήθηκε και είπε ότι απλώς χειρίστηκε με τρόπο τέτοιο τη μηχανή του σκάφους στο οποίο επέβαινε ακριβώς για να μην χτυπήσει το σκάφος των Λιμενικών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 35χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τη φυλακή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η σύλληψη του 35χρονου αλλοδαπού έγινε την περασμένη Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015 όταν στις 6 παρά τέταρτο το πρωί, στην περιοχή Σεσκλί της Σύμης οι Λιμενικοί εντόπισαν ύποπτο ταχύπλοο σκάφος σημαίας Τουρκίας το οποίο και έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση.
Κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης πλωτό σκάφος δύναμης της Frontex στο οποίο επέβαινε στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισαν ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει σημαντικό αριθμό αλλοδαπών στην περιοχή «ΣΕΣΚΛΙ» της Σύμης.

Ο κυβερνήτης του ταχύπλοου σκάφους στη θέα του πλωτού σκάφους της FRONTEX ανέπτυξε ταχύτητα και έκανε ελιγμούς με σκοπό να το εμβολίσει, ωστόσο μετά από σύντομη καταδίωξη το Τ/Χ ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη ο 35χρονος αλλοδαπός κυβερνήτης – διακινητής, ο οποίος αρχικά δήλωσε ότι είναι Συριακής καταγωγής όμως τελικά διαπιστώθηκε ότι είναι Ουκρανός.

Στη συνέχεια κατόπιν ερευνών εντοπίστηκαν και οι 18 αλλοδαποί στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων και συνελήφθησαν.
Από το Λιμεναρχείο Σύμης που διενήργησε την προανάκριση κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος, ενώ ο Ουκρανός μεταφέρθηκε στη Ρόδο για τα περαιτέρω.

Συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη
Δύο Σύριοι διακινητές ηλικίας 26 και 36 ετών συνελήφθησαν χθες το πρωί ανοικτά της Σύμης μετά από συντονισμένη επιχείρηση των Λιμενικών καθώς εντοπίστηκαν να μεταφέρουν και να αποβιβάσουν 14 παράτυπους μετανάστες!

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ήταν περίπου στις 8.30 χθες το πρωί όταν σκάφος Λετονικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία και επέβαινε σε αυτό και προσωπικό του Λιμεναρχείου Σύμης, εντόπισε ένα ύποπτο πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος σημαίας Τουρκίας με σημαντικό αριθμό παράτυπων μεταναστών, το όποιο τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση.

Στην συνέχεια οι δύο αλλοδαποί κυβερνήτες – διακινητές εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω να αποβιβάζουν τους μετανάστες σε βραχώδες σημείο στην περιοχή της Μαραθούντα στην Σύμη. Μόλις οι διακινητές αντιλήφθηκαν το περιπολικό του Λιμενικού αντί να σταματήσουν για έλεγχο ανέπτυξαν ταχύτητα, έκαναν επικινδύνους ελιγμούς με σκοπό να εμβολίσουν το περιπολικό σκάφος και να διαφύγουν, ενώ ακινητοποιήθηκαν μετά από μικρής διάρκειας καταδίωξης. Οι δύο Σύριοι συνελήφθησαν ενώ διασώθηκαν και περισυλλέγησαν και οι 14 παράτυποι μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξεταζόμενοι από τους Λιμενικούς οι μετανάστες ισχυρίστηκαν ότι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τα τουρκικά παράλια ενώ κατέβαλαν το ποσό των 2000 ευρώ έκαστος.

Συνεχείς οι αφίξεις
Στον εντοπισμό και τη διάσωση 68 παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών προέβη, πρωινές ώρες προχθές, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης θαλάσσια σύνορα ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015» ανοικτά της Σύμης.

Συγκεκριμένα, το σκάφος, στο οποίο επέβαινε στέλεχος της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «ΠΕΤΑΛΟ» Σύμης, φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα στην οποία επέβαιναν οι αλλοδαποί.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των 68 παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στον λιμάνι, συνελήφθησαν διότι στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Επίσης και χθες περίπου στις 10 το πρωί οι Λιμενικοί εντόπισαν στο ίδιο σημείο άλλους 49 μετανάστες τους οποίους διέσωσαν και μετέφεραν στο λιμάνι της Σύμης, ενώ μία ώρα αργότερα στην νησίδα «ΝΙΜΟ» αυτή τη φορά εντοπίστηκαν άλλα 31 άτομα.Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σύμης.

Επίσης στον εντοπισμό και τη διάσωση 50 παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αγαθονήσι.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Αγαθονησίου, φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα με μετανάστες.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των αλλοδαπών, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Αγαθονησίου, συνελήφθησαν διότι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.
Ακόμη, χθες τα ξημερώματα οι λιμενικοί εντόπισαν και διέσωσαν ανοικτά του Αγαθονησίου άλλα 40 άτομα.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Αγαθονησίου, μία δεύτερη φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα στην οποία επέβαιναν οι αλλοδαποί.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση και αυτών των αλλοδαπών, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Αγαθονησίου, συνελήφθησαν διότι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πυθαγορείου.

Επίσης προχθές και χθες το πρωί συνελήφθησαν στην Ιαλυσό της Ρόδου από αστυνομικούς του Τμήματος Ιαλυσού 8 υπήκοοι Συρίας (6 άνδρες και 2 γυναίκες που συνόδευαν ένα παιδί) και στα Κολύμπια της Ρόδου από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαγγέλου 6 υπήκοοι Συρίας (4 άνδρες και 2 γυναίκες που συνόδευαν 1 παιδί), -3- άνδρες υπήκοοι Ιράκ και -2- άνδρες υπήκοοι Παλαιστίνης, για παράνομη είσοδο στη χώρα, προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια. Αλλά και χθες τα ξημερώματα εντοπίστηκαν άλλα 12 άτομα στα Κολύμπια και περί τους 110 στα Στεγνά Αρχαγγέλου. Α

λλά και στην Κάλυμνο προχθές συνελήφθησαν από αστυνομικούς του 12 άνδρες από το Ιράκ και 4 υπήκοοι Συρίας (2 άνδρες και 2 γυναίκες που συνόδευαν 5 παιδιά) για παράνομη είσοδο στη χώρα, προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια, ενώ στο Καστελλόριζο οι αστυνομικοί συνέλαβαν άλλα 11 άτομα – άνδρες Συριακής καταγωγής.

Διαβάστε ακόμη

Στον ανακριτή 31χρονος αλλοδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε ο κατηγορούμενος για απόπειρα εμπρησμού

Σε τρία χρόνια και τρεις μήνες καταδικάστηκε 35χρονος τσαντάκιας

Αθωώθηκε Καλύμνιος για διακίνηση ναρκωτικών

Συνελήφθη 40χρονος για άγρα πελατών

Γερμανός καλλιεργούσε επτά δενδρύλλια χασίς

Πρόστιμα 30.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε φορτηγά

16χρονος Ρομά κατηγορείται για 4 κλοπές και διαρρήξεις