Μάλλον θα αποζημιωθούν οι αγρότες για την ανομβρία

Μάλλον θα αποζημιωθούν οι αγρότες για την ανομβρία

Μάλλον θα αποζημιωθούν οι αγρότες για την ανομβρία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 492 ΦΟΡΕΣ

Η κατάσταση είναι τραγική, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαννετίδης

Θετικά εξετάζει το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης το ενδεχόμενο να αποζημιώσει τους παραγωγούς των νησιών της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου που έχουν πληγεί από την ανομβρία.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, υπήρξε ήδη συνεννόηση με τον υφυπουργό νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για το θέμα ώστε να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Σημειώνεται ότι προ ημερών η περιφέρεια κατέθεσε σχετικό αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο αποτυπώνοντας τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη ανομβρία σε πολλά νησιά μας.
Πάντως ο κ. Ζαννετίδης υπογράμμισε χτες ότι η κατάσταση είναι τραγική σε πολλές περιοχές με τεράστιο οικονομικό κόστος.

«Η περιφέρεια υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για να δει με θετικό μάτι τις αποζημιώσεις λόγω της ανομβρίας που πλήττει τα νησιά της περιφέρειάς μας.

Ο αγώνας είναι συντονισμένος και σήμερα το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον υφυπουργό κ. Σαντορινιό έγινε γνωστό ότι το υπουργείο εξετάζει θετικά την παροχή αποζημίωσης στους παραγωγούς μας.

Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ τις επόμενες μέρες θα επισκεφτούμε το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης παρουσία του κ. Σαντορινιού και των άλλων βουλευτών μας προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τρόπος της αποζημίωσης και από ποιους κωδικούς θα γίνει αυτό ώστε να πάρουν μία ανάσα οι παραγωγοί που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης προσθέτοντας «Τα αποτελέσματα είναι τραγικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων των νησιών μας».

Πάντως έκανε γνωστό ότι η περιφέρεια έχει εστιάσει σχεδόν σε όλες τις κύριες παραγωγές αλλά αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που θα ορίσει το υπουργείο για τα κριτήρια δεν μπορούμε να πούμε αν η αποζημίωση θα περιλαμβάνει όλες τις παραγωγές.

«Υποχρέωση δική μας είναι να προτάξουμε όλες τις παραγωγές και τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιά και είναι σχεδόν όλες.

Πρόκειται γι αυτούς που κάνουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης και αποδεικνύεται η ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα, αλλά είναι θέμα της αρμόδιας υπηρεσίας να το εξετάσει.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουμε περισσότερα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι το υπουργείο πείστηκε από τα επιχειρήματα της περιφέρειας για την πραγματική ανάγκη που υπάρχει να αποζημιωθούν» κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης..

ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Κόνσολας, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών στα νησιά της Δωδεκανήσου, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει την παρατεταμένη ανομβρία των δύο τελευταίων χρόνων η οποία έχει προκαλέσει μείωση στην παραγωγή από την καλλιέργεια της ελιάς, που υπολογίζεται ότι κινείται σε ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 40%.

Παράλληλα, ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στη μελισσοκομία, αλλά και στην καλλιέργεια των σιτηρών, ενώ η ανομβρία έχει οδηγήσει, επίσης, σε μείωση του ποσοστού βοσκοϊκανότητας, κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες στην κτηνοτροφία.

Ο Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό να εξετάσει τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα στα νησιά με την καταβολή αποζημιώσεων ή και με άλλα μέτρα, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την παρατεταμένη ανομβρία.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
«Κύριε Υπουργέ,
Στα μεγάλα και ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στα Δωδεκάνησα, ήρθαν να προστεθούν και οι αρνητικές επιπτώσεις από την παρατεταμένη ανομβρία που έχει επηρεάσει αρνητικά τις καλλιέργειες αλλά και την παραγωγή τους.

Η παρατεταμένη ανομβρία των δύο τελευταίων χρόνων έχει προκαλέσει μείωση στην παραγωγή από την καλλιέργεια της ελιάς, που υπολογίζεται ότι κινείται σε ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 40%.
Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στην μελισσοκομία λόγω της μειωμένης ανθοφορίας και της ξήρανσης των μελισσοκομικών φυτών αλλά και στην καλλιέργεια των σιτηρών.

Παράλληλα, η ανομβρία έχει οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού βοσκοϊκανότητας, κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες στην κτηνοτροφία. Σε ό, τι αφορά στη Ρόδο η έλλειψη επαρκούς βλάστησης σε δασικές εκτάσεις, αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν αναγκάσει τα ελάφια στη Νότια Ρόδο να αναζητούν τροφή στις καλλιέργειες των αγροτών, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.
Είναι σαφές ότι η Πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα στις νησιωτικές περιοχές, ο οποίος έχει πληγεί από την παρατεταμένη ανομβρία.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Εάν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα στα νησιά με την καταβολή αποζημιώσεων ή και με άλλα μέτρα, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την παρατεταμένη ανομβρία.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου»

Διαβάστε ακόμη

«Κλείνει το σχολείο»: Κυκλοφορία νέου σινγκλ

Συμβαίνει τώρα - Ρόδος: Εντοπίστηκε οβίδα στην παραλία της Ιαλυσού

Γιώργος Νικητιάδης: «Το λάθος της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι έβαλε πολύ νερό στο κρασί της»

Οι μαθητές του 4ου ΓΕ.Λ. διέπρεψαν και φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Πρόσληψη νοσηλεύτριας στη Χάλκη

Γιώργος Νικητιάδης : «Γιατί άργησε η Κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ;»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι χειροπιαστές οι ενέργειες της κυβέρνησης με στόχο να συγκλίνουν τα νησιά μας προς την αειφορία»

Πρωτόγνωρη η κατάσταση με τη φωτιά αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Κω