Ρόδος: "Καμπάνες" κινδύνου για την υδροδότηση του νησιού!

Ρόδος: "Καμπάνες" κινδύνου για την υδροδότηση του νησιού!

Ρόδος: "Καμπάνες" κινδύνου για την υδροδότηση του νησιού!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 660 ΦΟΡΕΣ

Χρειάζονται μέτρα τώρα, για να μην πούμε το νερό... νεράκι!

Η αντιμετώπιση του φαινομένου της ανομβρίας και η διασφάλιση επάρκειας νερού για το νησί της Ρόδου, κάτι που καθιστά την ανάγκη λειτουργίας του φράγματος Γαδουρά επείγουσα, φαίνεται ότι είναι η απόλυτη προτεραιότητα της ανανεωμένης Διοίκησης της ΔΕΥΑΡ αφού, όπως δήλωσε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τους επικεφαλής της, πλέον «οι ανάγκες ξεπερνούν τα αποθέματα»!

Ειδικότερα, χθες, ο Δήμαρχος, πλαισιωμένος από τους τρεις επικεφαλής της Επιχείρησης, το νέο Πρόεδρό της κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη, τον εκ νέου Αντιπρόεδρό της κ. Δημήτρη Καρατζιά και το νεοεισερχόμενο στο Διοικητικό Συμβούλιο, Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, κ. Αγαπητό Πάλλα, παραχώρησε μία ακόμη θεματική συνέντευξη τύπου, όπως έχει καθιερώσει το τελευταίο διάστημα, με αντικείμενο αυτή τη φορά τους σχεδιασμούς που έχει κάνει η ΔΕΥΑΡ.

Αρχικά, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στη ΔΕΥΑΡ η καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση με τους Διευθυντές και τους προϊσταμένους των Τμημάτων για να εξετάσουν την πορεία κάθε ενός έργου. Ο ίδιος ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα Διοίκηση καθώς, όπως είπε, η ΔΕΥΑΡ είναι η μεγαλύτερη Επιχείρηση στο Αιγαίο και κωδικοποίησε αυτά που έχει να αντιμετωπίσει άμεσα:

Το πρώτο λοιπόν, είναι ότι ειδικά φέτος, έχουν να αντιμετωπίσουν το συνεχιζόμενο από πέρυσι πρόβλημα της έλλειψης νερού λόγω της ανομβρίας, ταυτόχρονα είναι τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα υγρά απόβλητα, δηλαδή τα αντλιοστάσια, το Βιολογικό, και βέβαια την αποκατάσταση των ζημιών που έχουμε αυτή την περίοδο οι οποίες, όπως είπε ο Δήμαρχος, είναι πάρα πολλές. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα ότι μόνο στον Αρχάγγελο έχουμε δέκα βλάβες την ημέρα, ενώ, ξαφνικά “έσκασε” βλάβη και στην οδό Αμερικής όπου βρέθηκαν όλα τα συνεργεία για να την αποκαταστήσουν.

Νέα Διοίκηση και σχεδιασμός
Το πνεύμα της Διοίκησης, λοιπόν, σύμφωνα με τον Δήμαρχο έχει να κάνει με τα εξής: Ο κ. Μανωλάκης που έχει την Προεδρία, εννοείται ότι έχει την ευθύνη σε συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή, με τον ίδιο, και τους κ.κ. Καρατζιά και Πάλλα, για τον σχεδιασμό των έργων και των μελετών που έχουν να εντάξουν στο ΕΣΠΑ ή σε άλλα προγράμματα.

Ο κ. Καρατζιάς έχει την ευθύνη του Βιολογικού, των αντλιοστασίων και των ζημιών που παρουσιάζονται στην πόλη και το τουριστικό τρίγωνο. Ο κ. Πάλλας, με τις αρμοδιότητες που έχει ως Αντιδήμαρχος συντονισμού των υπηρεσιών καθημερινότητας του Δήμου σε όλες τις δημοτικές ενότητες, είναι πιο κοντά στα θέματα που έχουν να κάνουν με τις γεωτρήσεις, την ύδρευση και την άρδευση των χωριών. Έτσι, θα γίνεται μία κατανομή της δουλειάς και, στη συνέχεια, από κοινού θα αποφασίζουν και θα εισηγούνται στο δ.σ.

Ο Δήμαρχος θεωρεί ότι, αυτή η κατανομή των αρμοδιοτήτων, είναι αποτελεσματικότερα γιατί μπορεί, ταυτόχρονα, ο καθένας από τους τρεις να έχει την εικόνα, την εποπτεία, την επίβλεψη, είτε της εκτέλεσης είτε του σχεδιασμού κάποιων έργων που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό αγαθό του νερού. Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι αυτονόητο ότι κατά την τουριστική περίοδο και με την αύξηση των κλινών στο νησί, σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται να υπάρξει, είτε σε τουριστικές είτε σε αγροτικές περιοχές, πρόβλημα με την ύδρευση ή την άρδευση.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό έργων που πρέπει να “τρέξουν” παράλληλα, αφού λόγω του περίφημου νόμου 4412 που δημοσιεύθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, δεν μπορούσε να γίνει κανένας διαγωνισμός. Τα έργα των οποίων έχουν ωριμάσει οι μελέτες για να ξεκινήσουν είναι εκείνα της Καταβιάς, που χρηματοδοτούνται κατά ένα μεγάλο μέρος από τη ΔΕΗ, αφού θα χρειαστεί ενδεχομένως να συμβάλει και η ΔΕΥΑΡ.

«Μπλοκαρισμένο» το φράγμα
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ότι, όπως είχε γίνει γνωστό τις τελευταίες ημέρες πριν αλλάξει η Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, ο πρώην Πρόεδρός της, κ. Δημήτρης Τσίκκης, είχε υπογράψει τη διακήρυξη για τη λιμνοδεξαμενή του Σκολονίτη, η οποία αποτελεί μία άλλη πηγή μεγάλης αρδευτικής ποσότητας και μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες της Νότιας Ρόδου που εδώ και πολλά χρόνια, λόγω των βλαβών στο δίκτυο, παρέμενε αναξιοποίητη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μεγάλο στοίχημα είναι, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια, να εξετάσουν ποιες παρεμβάσεις θα κάνουν αφού λυθεί από πλευράς Περιφέρειας η διάθεση του νερού από το φράγμα του Γαδουρά, καθώς είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή με κάποια ασφαλιστικά μέτρα και με μια εκκρεμοδικία είναι μπλοκαρισμένο.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος, αυτή τη στιγμή δεν διατίθεται στη ΔΕΥΑΡ το νερό από το φράγμα του Γαδουρά και δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι θα ξεμπλοκάρει το διαδικαστικό θέμα, ήδη και η ΔΕΥΑΡ έχει στείλει ένα υπόμνημα για να ενισχύσει τις προσπάθειες της Περιφέρειας να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα γιατί εάν δεν τροφοδοτηθεί η πόλη της Ρόδου, η τουριστική περιοχή και κατ’ επέκταση αυτά που έχουν ήδη μελετήσει στη ΔΕΥΑΡ να γίνουν κάποιες συνδέσεις στις τουριστικές περιοχές όπως στα Κολύμπια, ένα άλλο που χρειάζεται να γίνει για να έρθει το νερό στα Στεγνά, θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ακόμη ότι η δικαστική διαμάχη με τ’ ασφαλιστικά μέτρα αφορά την Περιφέρεια που είναι, αυτή τη στιγμή, ο φορέας διαχείρισης του φράγματος. Εξήγησε, στη συνέχεια, ότι η Περιφέρεια έχει κάνει έναν διαγωνισμό ώστε για μία πενταετία να διαχειριστεί το φράγμα Εταιρία που διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό και τις εξειδικευμένες γνώσεις, έχει γίνει η συνάντηση στη ΔΕΥΑΡ, παρουσία του ιδίου και του κ. Περιφερειάρχη και έχουν συμφωνήσει ότι, στην πενταετία αυτή, θα πρέπει να εκπαιδεύεται εργατοτεχνικό προσωπικό και στελέχη της ΔΕΥΑΡ αφού ο προορισμός ήταν η διαχείριση του φράγματος να περιέλθει σ’ αυτήν. Όπως είπε, έχει επιλεγεί αυτό το πενταετές μεταβατικό στάδιο και ο ίδιος πιστεύει ότι μέσα σ’ αυτή την πενταετία θα μπουν τα θεμέλια για τη β’ φάση του έργου.


Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, είπε ότι, μετά από δέκα ημέρες που ενημερωνόταν, αισθάνεται απόλυτα το βάρος της ευθύνης που αναλογεί σε μία τέτοια μεγάλη επιχείρηση. Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι η μεταξύ τους συνεργασία στη Διοίκηση είναι άψογη ενώ σέβονται τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς του προηγούμενου Δ.Σ.

Στη συνέχεια, όμως, ο νέος Πρόεδρος θέλησε να στείλει το εξής μήνυμα λέγοντας: «Ο σχεδιασμός της ΔΕΥΑΡ έγινε με βάση το φράγμα και θα πρέπει αυτό να υλοποιηθεί διότι αποτελεί τόσο τοπικής όσο και εθνικής σημασίας έργο. Εύχομαι το μήνυμα να πάει προς κάθε κατεύθυνση, να φθάσει εκεί που πρέπει και επιτέλους το φράγμα να δοθεί στη ΔΕΥΑΡ και να προχωρήσει στην υλοποίηση των υπόλοιπων έργων, ώστε να φθάσει το νερό εκεί που πρέπει για να λύσουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν».

Είπε, ακόμη, ότι προβλήματα καθημερινά υπάρχουν και θα υπάρχουν διότι επρόκειτο για δίκτυα των οποίων ένα μεγάλο μέρος είναι πεπαλαιωμένο και παρουσιάζει φθορές.

Ο σχεδιασμός, όμως, επανέλαβε ότι έχει γίνει με βάση το φράγμα, ωστόσο δεν έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά αφού καθημερινά αναζητούν και άλλες λύσεις για προβλήματα που προκύπτουν ανά περιοχή και ευελπιστεί ότι η απεμπλοκή του φράγματος θα οδηγήσει σε μία συνολικότερη επίλυση του προβλήματος του νερού στο νησί.

Για την επάρκεια νερού
Σχετικά με το φλέγον θέμα της επάρκειας νερού, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι προσπαθούν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα με τις γεωτρήσεις, αφού η πρόβλεψη ήταν με την έναρξη λειτουργίας του φράγματος να κλείσει ένας μεγάλος αριθμός γεωτρήσεων ούτως ώστε να αρχίσουν να αποταμιεύουν και πάλι το νερό για εφεδρεία.

Ωστόσο, όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια, που σημαίνει ότι θα πρέπει, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση μέχρι να λυθεί το διαδικαστικό θέμα της διαχείρισης του φράγματος, η ΔΕΥΑΡ να συνεχίσει να έχει τις δικές της δυνάμεις και αυτό είναι το δύσκολο και το επείγον που έχει αναλάβει η Διοίκηση, αφού υπάρχουν περιοχές που θα πρέπει να γίνει είτε ανόρυξη νέων γεωτρήσεων ή συντήρηση παλιών.

Μάλιστα, η ΔΕΥΑΡ έστειλε έγγραφο με το οποίο καταδεικνύει τις ανάγκες που έχει το νησί της Ρόδου, ειδικά την περίοδο αιχμής, και ευελπιστούν ότι όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη και να σύντομα θα παρθεί μία απόφαση ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως πέρυσι.

Ο Δήμαρχος περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Είναι τόσες οι ανάγκες του νησιού που ενώ λέγαμε πάντα ότι η Ρόδος έχει νερό, ιστορικά καλύπταμε τις ανάγκες από ορισμένες περιοχές, από ανεξάντλητες δεξαμενές, δυστυχώς ενάμιση χρόνος ανομβρίας έδειξε ότι τώρα πλέον οι ανάγκες ξεπερνούν τα αποθέματα που είχαμε στο υπέδαφος του νησιού».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση, ειδικά αυτή την περίοδο, να στερήσουν τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και να γίνει ο περιορισμός της χρήσης του νερού. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι, αν φθάσουμε σε ένα τέτοιο δύσκολο σημείο, θα πρέπει να ληφθούν και τέτοια μέτρα.

Και ο κ. Καρατζιάς αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο είπε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι «τα αποθέματα του νερού λιγοστεύουν» και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους, όπως είπε, τονίζοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε όλοι να ξεκινήσουμε οικονομία στο νερό.

Ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται αρκετές προσπάθειες και αυτές τις ημέρες είχαν ν’ αντιμετωπίσουν δύσκολα προβλήματα στον Αρχάγγελο, όπου και έδωσαν λύση. Τόνισε, όμως, ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες προσπάθειες, αφού οι γεωτρήσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες για το νερό που θέλουμε και θα προχωρήσουν σε μία καινούργια. Μάλιστα, ο κ. Καρατζιάς ευχήθηκε να επιλυθεί το θέμα του φράγματος και εξήγησε ότι για τον λόγο αυτό δεν έκλεισαν γεωτρήσεις αφού αν το είχαν κάνει, αυτή τη στιγμή θα είχαμε έλλειψη νερού και στην πόλη της Ρόδου.

Το ευχάριστο κατά τον ίδιο είναι ότι, για πρώτη φορά, βρήκαν νερό στα Λάερμα, ολοκληρώθηκε η γεώτρηση και σε λίγες ημέρες θα γίνει στη Λάρδο. Από αύριο θα βρίσκονται στον Έμπωνα αφού και εκεί αντιμετωπίζουν προβλήματα που, όμως, θα επιλυθούν. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και στη Νότια Ρόδο που οι απαιτήσεις της είναι μεγάλες καθώς ετοιμάζονται και άλλες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Βάρος θα ρίξουν και στις Πεταλούδες που υπάρχει μεν γεώτρηση αλλά έχουν ανακύψει διάφορα διαδικαστικά θέματα.

Ο κ. Πάλλας, αφού ευχαρίστησε και εκείνος τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, είπε ότι η συνεργασία τους θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της θητείας ώστε να μπορέσουν, μέσα από την ιεράρχηση των προβλημάτων να φέρουν αποτελέσματα. «Μας περιμένει πάρα πολλή δουλειά, πιστεύω ότι και οι τρεις έχουμε την όρεξη και το υπόλοιπο Δ.Σ. πιστεύω ότι θα σταθεί πλάι μας, να μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να πούμε πολλά λόγια, στα έργα που θα κάνουμε θα φανεί η δουλειά μας», κατέληξε.

Άλλοι σχεδιασμοί
Ο Δήμαρχος, ανέφερε ακόμη, ότι, ενόψει της σεζόν, θέλουν να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες και ταυτόχρονα να δοθεί έμφαση στην εμφάνιση της πόλης. Γι’ αυτό έχουν συγκροτηθεί τα μικτά συνεργεία αποκατάστασης κάποιων βλαβών, όπως όταν γίνονται κάποια έργα από τη ΔΕΥΑΡ, σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, θα αναλαμβάνουν την αποκατάσταση του οδοστρώματος.

Περιμένουν να προχωρήσουν και κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη ΔΕΥΑΡ και ευελπιστούν ότι θα μπορέσει πράγματι να γιγαντωθεί και να πάρει αυτές τις διαστάσεις που έχει για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης αλλά και της αποχέτευσης.

«Είναι μακρύς ο δρόμος, προβλέπονται πολλά έργα», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και θύμισε ότι είναι σε εξέλιξη το master plan για τους βιολογικούς όλου του νησιού. Ταυτόχρονα, γίνεται από πλευράς των υπηρεσιών τους η καταμέτρηση και ένα αντίστοιχο master plan σε επίπεδο γεωτρήσεων, ώστε να καταγράψουν που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να υπάρξει ιεράρχηση των θεμάτων και να γίνει ενημέρωση των πολιτών για την πολιτική της Δημοτικής Αρχής για το νερό.

Ανέφερε, ακόμη, ότι, εφόσον προχωρήσουν όλα αυτά, στις προθέσεις της Διοίκησης αλλά και τις δικές του, όπως και στην προηγούμενη θητεία, επειδή συνεχίζεται η οικονομική κρίση, είναι να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να μειώσουν το κόστος του νερού σε όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει.

Διαβάστε ακόμη

«Κλείνει το σχολείο»: Κυκλοφορία νέου σινγκλ

Συμβαίνει τώρα - Ρόδος: Εντοπίστηκε οβίδα στην παραλία της Ιαλυσού

Γιώργος Νικητιάδης: «Το λάθος της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι έβαλε πολύ νερό στο κρασί της»

Οι μαθητές του 4ου ΓΕ.Λ. διέπρεψαν και φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Πρόσληψη νοσηλεύτριας στη Χάλκη

Γιώργος Νικητιάδης : «Γιατί άργησε η Κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ;»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι χειροπιαστές οι ενέργειες της κυβέρνησης με στόχο να συγκλίνουν τα νησιά μας προς την αειφορία»

Πρωτόγνωρη η κατάσταση με τη φωτιά αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Κω