Οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της Πειραιώς

Οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της Πειραιώς

Οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της Πειραιώς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 334 ΦΟΡΕΣ

Σε 7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς, από 52 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2009, κυρίως λόγω, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας, της σημαντικής αύξησης των προβλέψε


Σε 7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς, από 52 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2009, κυρίως λόγω, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας, της σημαντικής αύξησης των προβλέψεων, αλλά και των αρνητικών χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων.

Τα κέρδη προ προβλέψεων από επαναλαμβανόμενες πηγές (χωρίς χρηματοοικονομικά αποτελέσματα) είναι αυξημένα κατά 18% σε ετήσια βάση, στα 161 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα 142 εκατ. ευρώ, μειωμένα 5% σε ετήσια βάση. Παρουσιάστηκαν ζημιές ύψους 19 εκατ. ευρώ στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, έναντι κέρδους 12 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε δηλώσεις ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου (CEO) του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας αναφέρει ότι στην Ελλάδα, η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, η βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας και η ανάδειξη ενός αξιόπιστου σχεδίου ανάπτυξης είναι οι αναγκαίες επιλογές για την προσεχή περίοδο. Οι στόχοι του νέου οικονομικού προγράμματος, όπως συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, είναι επιτεύξιμοι και η υλοποίησή τους αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς, σημειώνει ότι στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο όπου αναπτύσσει τη δραστηριότητά της σε 7 χώρες, οι οικονομικές συνθήκες σταδιακά βελτιώνονται. «Αξιοποιώντας τη συγκυρία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Τράπεζας Πειραιώς στο green banking και το e-banking, τόσο σε τεχνογνωσία όσο και σε υποδομές, εστιάζουμε στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας στους δύο αυτούς αναπτυσσόμενους τομείς», αναφέρει ο κ. Σάλλας.

Σε δηλώσεις του ο Σταύρος Λεκκάκος, διευθύνων σύμβουλος & αναπλ. CEO, αναφέρει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, η οργανική κερδοφορία προ προβλέψεων του Ομίλου ενισχύθηκε κατά 18%, φτάνοντας τα 161 εκατ. ευρώ, με σημαντική συμβολή των καθαρών εντόκων εσόδων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 293 εκατ. ευρώ. Το λειτουργικό κόστος διατηρήθηκε στο επίπεδο του πρώτου τρίμηνου του 2009, ενώ στόχος για το σύνολο του 2010 είναι το κόστος να διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο του 2009.

Οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 65%, φτάνοντας τα 134 εκατ. ευρώ από 81 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2009. «Στόχος μας είναι η διατήρηση του δείκτη κάλυψης των καθυστερήσεων από προβλέψεις στο επίπεδο του 50% και στο επίπεδο του 110%, συμπεριλαμβανομένων των εμπράγματων εξασφαλίσεων», αναφέρει ο κ. Λεκκάκος

Οι καταθέσεις στο τέλος Μαρτίου 2010 ανήλθαν σε 30,1 δισ. ευρώ, μειωμένες 3% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης «δανείων προς καταθέσεις», χωρίς δάνεια που «αυτοχρηματοδοτούνται», βελτιώθηκε στο 107% από 112% ένα χρόνο πριν.

Στην Ελλάδα οι καταθέσεις ανήλθαν σε 24,9 δισ. ευρώ, μειωμένες 5% σε ετήσια βάση, ενώ στο εξωτερικό οι καταθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 8% ετησίως, ανερχόμενες σε 5,2 δισ. ευρώ. Όλες οι χώρες δραστηριότητας του Ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρος και Αίγυπτος) εμφανίζουν θετικούς ρυθμούς μεταβολής.

Tα δάνεια μετά από προβλέψεις παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο, τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση, με το υπόλοιπό τους να ανέρχεται στο τέλος Μαρτίου 2010 σε 37,7 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα ανήλθαν σε 30,1 δισ. ευρώ, με ετήσια άνοδο 1%.

Ανά πελατειακή κατηγορία, στο τέλος Μαρτίου 2010 το σύνολο του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση, τα δάνεια προς ιδιώτες μειώθηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση (άνοδος 2% για τα στεγαστικά, μείωση 5% για τα καταναλωτικά) και τα δάνεια προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 47% του συνόλου των δανείων, προς ιδιώτες το 30% και προς μεγάλες επιχειρήσεις το 23%.


Διαβάστε ακόμη

Δημογραφικό: «Ταφόπλακα» για την πτώση της ανεργίας κάτω του 10%

Συντάξεις: Διπλά αναδρομικά μέσα στο καλοκαίρι

ΤτΕ:«Σήκωσαν» καταθέσεις 274 εκατ. τα νοικοκυριά τον Μάιο

ΚΕΦΙΜ: Δουλεύουμε σχεδόν τον μισό χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές

Βουνό τα ληξιπρόθεσμα-«Κοκκίνισαν» 1 εκατ. οφειλέτες σ’ ένα μήνα

myAADEapp: Έκδοση για άμεση πρόσβαση σε δηλώσεις εισοδήματος

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν επίδομα προσωπικής διαφοράς

ΦΠΑ: Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές 13% σε ταξί και καφέ