Δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στο δίκτυο ύδρευσης της Ρόδου

Δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στο δίκτυο ύδρευσης της Ρόδου

Δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στο δίκτυο ύδρευσης της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 620 ΦΟΡΕΣ

Νέα δειγματοληψία πραγματοποίησαν χτες οι υπηρεσίες της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, στις δύο περιοχές του νησιού όπου εντοπίστηκαν κατά το παρελθόν αυξημένα ποσοστά νικελίου στο νερό του δικτύου ύδρευσης.

Η επανάληψη του ελέγχου κρίθηκε απαραίτητη καθώς πριν από περίπου ενάμιση χρόνο οι αναλύσεις στο νερό, προκάλεσαν ανησυχία με αποτέλεσμα να γίνει τότε άμεση παρέμβαση από τη ΔΕΥΑΡ η οποία αντικατέστησε όλο το σύστημα τροφοδοσίας νερού με καινούριο.

Πρόκειται για τις περιοχές Ασγούρου και Τσαΐρι-αεροδρόμιο κοντά στην Κρεμαστή, όπου τα ποσοστά του νικελίου που έδειξαν οι αναλύσεις ήταν αυξημένα. Το Νικέλιο μπορεί να εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό και με λήψη πόσιμου νερού. Σε μικρές ποσότητες, ως ιχνοστοιχείο, είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, προκαλώντας διάφορα προβλήματα.

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο αντιπεριφερειάρχης υγείας-πρόνοιας Θωμάς Σωτρίλλης, από τότε έγιναν άλλες δύο φορές δειγματοληψίες νερού στις συγκεκριμένες περιοχές όμως τα δείγματα ήταν καθαρά.

Σημειώνεται ότι εκτός από τις παραπάνω περιοχές δειγματοληψίες έγιναν και σε διάφορα σημεία εντός της πόλης της Ρόδου και τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα σταλούν στη ΔΕΥΑΡ, όπως είθισται να γίνεται.

Δείγματα νερού θα παρθούν από την περιοχή της νότιας Ρόδου και από άλλα σημεία του νησιού, το επόμενο διάστημα αφού σταματήσουν οι βροχές.

«Έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα σε δύο περιοχές με αυξημένες τιμές νικελίου. Το πρόβλημα είχε παρουσιαστεί πριν από ενάμιση χρόνο, πράγμα που έκανε τη ΔΕΥΑΡ να αλλάξει δίκτυο και σωληνώσεις καθώς και δύο δεξαμενές. Περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα τα αποτελέσματα από το εργαστήριο του υγειονομείου κατά πόσο οι τιμές του νικελίου είναι αυξημένες και ανάλογα θα συνεννοηθούμε με τη ΔΕΥΑΡ για το κλείσιμο των παροχών, την αλλαγή των δικτύων ή για οτιδήποτε άλλο χρειαστεί να γίνει» δήλωσε ο κ. Σωτρίλλης προσθέτοντας «ενδεχομένως κάπου γίνεται μία πρόσμιξη ή εισροή λυμάτων ή κάποιων άλλων στοιχείων στο νερό.

Σήμερα πήραμε δείγματα από αυτή την περιοχή, χτες πήραμε δείγματα και από το νοσοκομείο γιατί έτσι πρέπει να γίνεται και είμαστε σε αναμονή των αποτελεσμάτων. Τα υπόλοιπα δείγματα που έχουμε μέχρι τώρα είναι καθαρά. Στο ενδιάμεσο όμως διάστημα είχαμε κάνει άλλους δύο ελέγχους κατά τους οποίους το νερό ήταν καθαρό.

Σε άλλες περιοχές και ειδικά στη νότια Ρόδο δεν κάναμε δειγματοληψίες γιατί είναι περίοδος βροχών και πρέπει να υποχωρήσουν τα όμβρια ύδατα για να γίνουν οι έλεγχοι όπως πρέπει. Γιατί αν γίνουν τώρα τα δείγματα θα είναι αλλοιωμένα με λάσπες και διάφορα υλικά».

Διαβάστε ακόμη

Ο δήμος Καρπάθου εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών»

Σκληρή «μάχη» της δημοτικής αρχής με προβλήματα που βαλτώνουν εδώ και δεκαετίες

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Περιφερειακή Επιτροπή

Βάιος Καλοπήτας: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται restart

Πρόγραμμα «Αθηνά»: Δωρεάν στέγαση για φοιτήτριες στην Αθήνα

Ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο της Κατάνια για δεκάδες επιβάτες που ήθελαν να έρθουν στη Ρόδο

Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κυκλάδων: «Στο κενό θα πέσει η προσπάθεια κάποιων γνωστών – αγνώστων»

Προγραμματική σύμβαση για την καταπολέμηση των κουνουπιών