Θα προσωποποιηθούν οι ευθύνες για τα χρέη των 11 εκατομμυρίων στον Δήμο Ρόδου

Θα προσωποποιηθούν οι ευθύνες για τα χρέη των 11 εκατομμυρίων στον Δήμο Ρόδου

Θα προσωποποιηθούν οι ευθύνες για τα χρέη των 11 εκατομμυρίων στον Δήμο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2142 ΦΟΡΕΣ

Και για την απώλεια 4 εκατομμυρίων επειδή δεν μεταφέρθηκαν τα υπόλοιπα στην Τράπεζα της Ελλάδος

Τη διερεύνηση και προσωποποίηση ευθυνών για τις οφειλές του Δήμου Ρόδου προς τον ΕΦΚΑ, ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για την απώλεια εσόδων ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ από τη μη μεταφορά των ταμειακών υπολοίπων του στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου στη συνεδρίασή του προχθές το βράδυ.

Επίσης, με πρόταση του Δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, η μεταφορά των ταμειακών υπολοίπων του Δήμου στην ΤτΕ.

Πάνω από έξι ώρες διήρκεσε η προχθεσινή συνεδρίαση, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι διαφωνίες ανάμεσα σε μέλη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας του δ.σ.

Όσο αφορά στα επίμαχα θέματα που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη, καταρχήν, ήταν η τροποποίηση της απόφασης που έλαβε το Σώμα στη συνεδρίασή του της 27ης Σεπτεμβρίου περί υπαγωγής των οφειλών του Δήμου και των δημοτικών εταιρειών ΑΔΕΚΤ-ΑΔΕΚΑΜ και κάθε άλλης εταιρείας ή Νομικού Προσώπου του Δήμου, στην άμεση ρύθμιση όλων των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου ο Δήμος και οι εταιρίες του να αποφύγουν τη στέρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Η τροποποίηση είχε να κάνει με το ότι «εντέλλονται οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου καθώς και η Νομική του Υπηρεσία να ενεργήσουν κατά το νόμο άμεσα και να συγκεκριμενοποιήσουν και να προσωποποιήσουν τις ευθύνες όλων όσων οδήγησαν τον Δήμο, με πράξεις ή παραλείψεις τους, στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση».

Την εισήγηση έκανε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, κ. Θόδωρας Παπαγεωργίου. Τη διαφωνία του εξέφρασε κατά την τοποθέτησή του ο πρώην Δήμαρχος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ρωτώντας εάν η διερεύνηση ευθυνών είναι γι’ αυτούς που διοικούσαν τις εταιρίες και θύμισε ότι ο πρώην Δήμαρχος, κ. Στάθης Κουσουρνάς, είχε καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων τότε και είχαν ζητήσει τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας που τους είχε πει ότι κινδύνευαν με καταλογισμό, γι’ αυτό και δεν προχώρησαν. «Άρα, ποιος θα ζητήσει ευθύνη; Η νομική υπηρεσία…από τον εαυτό της;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τέως Δήμαρχος ανέφερε, ακόμη, ότι ζήτησε τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης και παρεξηγήθηκε ότι το έκανε με σκοπό να ασκήσει προσφυγή. «Εγώ, αυτά τα είκοσι χρόνια είμαι κατά της άσκησης προσφυγών για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε ότι δεν είναι αρμοδιότητα αυτό του δ.σ. και ότι αν προχωρήσει η Δημοτική Αρχή τότε θα ψηφίσουν ότι και στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Δημήτρης Κρητικός είπε ότι είναι πολύ ευαισθητοποιημένος γι’ αυτά τα θέματα και προέτρεψε να περιμένουν πρώτα την εξήγηση των υπηρεσιών και μετά ν’ αποφασίσουν.
Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος καταρχήν είπε ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση που είχε ληφθεί για το θέμα αυτό επί Δημαρχίας του κ. Κουσουρνά και τόνισε ότι σήμερα δεν θα μιλήσει για δόλο αλλά για παράλειψη. «Το θέμα ΑΔΕΚΤ-ΑΔΕΚΑΜ δεν έπρεπε να κρύβεται. Δεν είναι αυτή συμπεριφορά του Δήμου Ρόδου να σέρνει εκβιαστικά ανθρώπους που προσέφεραν», είπε ο κ. Καμπουράκης και συμπλήρωσε ότι ξεγελάστηκαν τότε τα μέλη του δ.σ.

Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή ρύθμισε τις οφειλές και πλήρωσε ένα ποσό ώστε να έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ο Δήμος αφού σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα από το 2017. Ο κ. Καμπουράκης, αρκετές φορές τόνισε ότι το θέμα των ΑΔΕΚΤ-ΑΔΕΚΑΜ πρέπει να τακτοποιηθεί. Όσο αφορά στο δεύτερο μέρος της εισήγησης, όπως είπε, είναι υποχρέωσή τους να αναθέσουν στις οικονομικές υπηρεσίες και τη νομική υπηρεσία να διερευνήσουν εάν ένα θέμα είναι εκτός τάξης διότι έντιμοι άνθρωποι που προσέφεραν στον τόπο πρέπει να δικαιωθούν.

Πάντως, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι το ΙΚΑ είχε στείλει και στον ίδιο ειδοποίηση και προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια, ενώ ανάλογες συνέπειες είχε και συγγενικό του πρόσωπο αλλά και ο πρώην Δήμαρχος Ροδίων κ. Γιώργος Γιαννόπουλος (σ.σ. ο οποίος παρακολούθησε τη συζήτηση) και θεωρεί ότι το θέμα έκλεισε με την προηγούμενη απόφαση που έλαβε το δ.σ.
Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία επί του θέματος και η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 31 ψήφους υπέρ και 14 κατά. Σημειώνεται ότι από την παράταξη της πλειοψηφίας «παρών» ψήφισαν οι κ.κ. Σάββας Καραταπάνης και Σάββας Χριστοδούλου ενώ από τη μείζονα μειοψηφία «παρών» ψήφισε ο κ. Γιώργος Πόκκιας. «Κατά» ψήφισαν όλοι οι υπόλοιποι από την παράταξη του κ. Χατζηδιάκου και η παράταξη του κ. Τάκη Πότσου ενώ «ναι» ψήφισε η παράταξη του κ. Κρητικού.

Για τα 4 εκατ. ευρώ
Το επόμενο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η μη συμμόρφωση του Δήμου με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του 2015 για τη μεταφορά των ταμειακών υπολοίπων στην ΤτΕ με μέσο επιτόκιο καταθέσεων 3,2% έναντι επιτοκίου 0.25% από δύο τράπεζες και 1,40% από άλλες δύο συστημικές. Και σ’ αυτό το θέμα υπήρχε το σκέλος στην εισήγηση, την οποία επίσης έκανε ο κ. Παπαγεωργίου με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματέας του Δήμου κας Κυριακής Νικολαΐδου, ότι «εντέλλονται οι οικονομικές υπηρεσίες και η νομική υπηρεσία του Δήμου να ενεργήσουν κατά το νόμο άμεσα, για να συγκεκριμενοποιήσουν και να προσωποποιήσουν τις ευθύνες όλων όσων οδήγησαν τον Δήμο, με πράξεις ή παραλείψεις τους, στην απώλεια εσόδων ύψους περισσοτέρων από 4 εκατ. ευρώ, στερώντας στους δημότες της Ρόδου, έσοδα, έργα και ανάπτυξη στο νησί μας».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδιάκος, καταρχήν είπε ότι σε σοβαρά θέματα της ημερήσιας πάντα η εισήγηση ερχόταν ημέρες πριν και ότι εδώ υπάρχει ευθεία παράβαση του κανονισμού και έθεσε κάποια ερωτήματα, μεταξύ των οποίων πώς κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου στον προσδιορισμό του ύψους της ζημιάς που υπέστη ο Δήμος σύμφωνα με την εισήγηση.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των μελών του δ.σ. με εκείνα της παράταξης του κ. Χατζηδιάκου να εκφράζουν τη διαφωνία τους ενώ ο κ. Κρητικός είπε ότι η ένστασή του έχει να κάνει με τη διατύπωση του θέματος. Ο κ. Πότσος είπε ότι μιλάμε για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων επί κυβερνήσεων Μνημονίων.

«Τα…κουκιά είναι 4 εκατ. ευρώ, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος και ανέφερε ότι σε τρεις συνεδριάσεις που το θέμα αυτό είχε έρθει στο δ.σ. εκείνη την περίοδο, ο κ. Χατζηδιάκος εισηγήθηκε να μην μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ για πολιτικούς λόγους. Και συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ο κ. Καμπουράκης: «Δεν είμαι εδώ για ν’ απαγγείλω κάποια μομφή ούτε για να αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του δ.σ.».
Στο σημείο αυτό υπήρξε, όμως, κάποια ένταση με τον Αντιπρόεδρο του δ.σ., μέλος της μείζονος, κ. Σάββα Διακοσταματίου, ο οποίος ήθελε να παρέμβει αλλά ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Μιχάλης Σοκορέλος δεν του έδινε τον λόγο επειδή εκείνη την ώρα τοποθετούνταν ο Δήμαρχος. «Δεν μου φέρεστε σαν Αντιπρόεδρο!», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Διακοσταματίου, με την ένταση να ανεβαίνει ενώ την ενόχλησή του εξέφρασε και ο Δήμαρχος.

Όπως είπε, λοιπόν, ακόμα και αν δεχθεί ότι η πολιτική απόφαση ήταν σωστή, θεωρεί ότι οι αποφάσεις του δ.σ. στις αυτές συνεδριάσεις έπρεπε να βασιστούν στις εισηγήσεις των οικονομικών υπηρεσιών και να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου στην ΤτΕ αφού το επιτόκιο ήταν 3,2%. Στο σημείο αυτό, ο κ. Καμπουράκης εισηγήθηκε στο δ.σ. να μεταφερθούν τα ταμειακά υπόλοιπα του Δήμου άμεσα στην ΤτΕ και οι οικονομικές υπηρεσίες και η νομική υπηρεσία του Δήμου να διερευνήσουν εάν υπήρξε κάποια εμπλοκή, όπως είπε.
Ακολούθησε πάλι κάποια μικρή ένταση όταν ο Πρόεδρος κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Χατζηδιάκου επειδή δεν είχαν τοποθετηθεί. Ο τέως Δήμαρχος, λοιπόν, είπε ότι το δ.σ. είναι πολιτικό όργανο και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθίσταται ούτε από τις υπηρεσίες ούτε από τη Γενική Γραμματέα.

Θα προσωποποιηθούν οι ευθύνες για τα χρέη των 11 εκατομμυρίων

«Ο ρόλος του είναι διεκδικητικός, μαχητικός και αγωνιστικός», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος και μίλησε πιο πολιτικά. Είπε, λοιπόν ότι εάν έχει κάτι να υπερηφανεύεται η Αυτοδιοίκηση είναι ότι μπόρεσε και ανέτρεψε αυτή της «φασιστικής νοοτροπίας» απόφαση του 2015 με την ΠΝΠ και ανέφερε ότι οι αντιδράσεις ήταν καθολικές, αφού επρόκειτο για απόφαση των 325 Δήμων και των 13 περιφερειών. «Στο Δήμο, αν είναι να εισηγούνται οι υπηρεσίες, να…μην ξανακάνουμε εκλογές!», είπε χαρακτηριστικά.

Και ο κ. Διακοσταματίου ανέφερε ότι οι αποφάσεις αυτές ήταν ιστορικές από την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ και ότι δεν υπάρχει καμία ζημία ενώ ανέφερε το παράδειγμα του Ιδρύματος των Κολυμπίων που έχασε τα ταμειακά του διαθέσιμα τότε. Ο κ. Πόκκιας πρότεινε να αναβληθεί το θέμα και να επανέλθει μετά τη συγκρότηση των συνδικαλιστικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Χατζηδιάκος επανήλθε λέγοντας ότι θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, κ. Πατούλη, στην οποία θα αναφέρει ότι στο δ.σ. Ρόδου επιχειρείται να γίνει αυτό που δεν έκαναν οι κυβερνήσεις κατά της Αυτοδιοίκησης, υπό τον μανδύα της αναζήτησης ευθυνών.
Πάντως, μία αναφορά του κ. Χατζηδιάκου προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ιατρίδη ο οποίος είπε ότι ξόδεψαν 190 χιλιάδες ευρώ για την πολιτιστική πρωτεύουσα δίχως να δώσουν λόγο σε κανέναν.

Ο κ. Χατζηδιάκος, από την πλευρά του, είπε ότι για το συνέδριο που διοργανώνει κάθε χρόνο στη Ρόδο ο κ. Γιακούνιν, για πρώτη φορά ο Δήμος έδωσε 20 χιλιάδες ευρώ για τα ηχητικά και χρησιμοποιήθηκαν λεωφορεία από συγκεκριμένο πρακτορείο για τη μεταφορά των συνέδρων.

Τη συζήτηση και γι’ αυτό το θέμα έκλεισε ο Δήμαρχος ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα επηρεάσουν τις υπηρεσίες όπως γινόταν στο παρελθόν και τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό και ότι θα το επιβεβαιώσουν οι υπηρεσίες. Η παράταξή μας πιστεύει-συνέχισε ο κ. Καμπουράκης-ότι καλά θα κάνουν οι οικονομικές υπηρεσίες να βεβαιώσουν ότι δεν υπήρξε οικονομική ζημία για τον Δήμο. Τόνισε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει πρόθεση και αν τεκμηριώσουν ότι δεν έγινε καμία ζημία τότε να κάνουν δώρο το ποσό αυτό στην ΠΕΔ. Ο Δήμαρχος, δεν παρέλειψε να απαντήσει και για το συνέδριο του κ. Γιακούνιν λέγοντας ότι αναγκάστηκαν κάποιοι σοβαροί άνθρωποι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα του πρώην Δημάρχου!

Ο κ. Καμπουράκης έκλεισε με την πρόταση να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου στην ΤτΕ με τόκο αισθητά ανώτερο. Ακολούθως, ο κ. Χατζηδιάκος ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία και η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. «Κατά» (σ.σ. όπως αποτυπώνεται στην ημερήσια διάταξη) ψήφισε η παράταξη του κ. Χατζηδιάκου και του κ. Πότσου ενώ «παρών» η παράταξη του κ. Κρητικού.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Περιφερειακή Επιτροπή

Βάιος Καλοπήτας: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται restart

Πρόγραμμα «Αθηνά»: Δωρεάν στέγαση για φοιτήτριες στην Αθήνα

Ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο της Κατάνια για δεκάδες επιβάτες που ήθελαν να έρθουν στη Ρόδο

Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κυκλάδων: «Στο κενό θα πέσει η προσπάθεια κάποιων γνωστών – αγνώστων»

Προγραμματική σύμβαση για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Τη Ρόδο θα επισκεφθεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος

«Ντροπιαστική και απαράδεκτη η κατάσταση στις δημόσιες τουαλέτες»