Οι πρώτες σκέψεις για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων - Γιατί αισιοδοξούν Μητσοτάκης και Τσιόδρας

Οι πρώτες σκέψεις για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων - Γιατί αισιοδοξούν Μητσοτάκης και Τσιόδρας

Οι πρώτες σκέψεις για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων - Γιατί αισιοδοξούν Μητσοτάκης και Τσιόδρας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 515 ΦΟΡΕΣ

Η φθίνουσα πορεία που παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα η εξάπλωσης της πανδημίας στην χώρα μας, ενισχύει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης αλλά και των επιστημόνων για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Εκείνο που προέχει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων τις ημέρες του Πάσχα προκειμένου να συνεχιστεί η ικανοποιητική εικόνα που υπάρχει, έτσι ώστε με αργά βήματα να επιστρέψει η κοινωνία στην κανονικότητα. Είναι ένα μήνυμα που θα τονίζεται συνεχώς τις επόμενες ημέρες από όλους τους αρμόδιους φορείς για να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός τις επόμενες κρίσιμες ημέρες.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας που "μετράει τα λόγια του" στις καθιερωμένες απογευματινές ενημερώσεις, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τα θετική εικόνα που παρουσιάζει η πορεία του Κορωνοϊού.

"Η νόσος φθίνει, σβήνει δηλαδή και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Αυτή η διατήρηση των μεγεθών θα μας επιτρέψει τις επόμενες μέρες να δούμε με προσοχή, σαν επιστημονική ομάδα, ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον. Ένα συστηματικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση".

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με στελέχη της ερευνητικής κοινότητας έστελνε το ίδιο αισιόδοξο μήνυμα.

"Έχουμε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι τα περιστατικά μειώνονται, οι αριθμοί των κρουσμάτων που νοσηλεύονται στις εντατικές μειώνονται. Οι θάνατοι, δυστυχώς, κάθε θάνατος είναι και μια τραγωδία… αλλά σίγουρα τα νούμερα δεν είναι συγκρίσιμα με τα νούμερα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτό το οποίο έχουμε κάνει" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αποφάσεις μετά το Πάσχα

Αμέσως μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του την εισήγηση της πανεπιστημιακής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Πολλά θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα υπάρχει εκείνη την στιγμή από την εξάπλωση της νόσου, καθώς καθημερινά τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν.

Γι’ αυτό τον λόγο τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Σωτήρης Τσιόδρας εφιστούν την προσοχή στους πολίτες να εξακολουθούν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.

"Φυσικά και οργανωνόμαστε όλο και περισσότερο και υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος φυσικά θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα του, έτσι; Αυτή την ώρα νομίζω η επαγρύπνηση είναι το κύριο μέλημα. Υπάρχουν σχεδιασμοί και θα τους μάθετε εν καιρώ" τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τσιόδρας: Δεν θα περιμένουμε μηδενικά κρούσματα

Η επιστημονική ομάδα εξετάζει όλα τα δεδομένα προκειμένου να καταστρώσει τα σχέδια της για την επόμενη μέρα. Όλα θα γίνουν σταδιακά με προσεκτικά και συντονισμένα βήματα, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και το καλοκαίρι, ενώ στην περίπτωση που υπάρξει εκ νέου σημαντική εξάπλωση της νόσου τότε θα επιστρέψουμε στα περιοριστικά μέτρα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Όπως εξηγούν οι λοιμωξιολόγοι η χαλάρωση των μέτρων δεν θα γίνει μόλις υπάρξει μηδενικός αριθμός κρουσμάτων αλλά θα αρχίσει να γίνεται προσεχτικά από τον επόμενο μήνα. Τόσο οι επιδημιολόγοι όσο και στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται την κοινωνική κόπωση που υπάρχει και εκτιμούν πως με την άρση ορισμένων μέτρων θα αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών αλλά και θα αρχίσει να ξαναζεσταίνεται η οικονομία.

Το γεγονός αυτό επεσήμανε και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

"Δεν περιμένεις φυσικά να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα, έτσι; Και βλέπετε ότι στον περισσότερο κόσμο αυτή τη στιγμή που κάνει τη συζήτηση για άρση των μέτρων – και πιστέψτε με και εμείς την κάνουμε τη συζήτηση σε συνεργασία με την ηγεσία".

Μητσοτάκης: Το πρώτο που θα απελευθερώσω θα είναι η άθληση

Ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με ολυμπιονίκες και με αθλητές που έχουν διακριθεί με την ελληνικά χρώματα ανέφερε ότι, εφόσον ο Απρίλιος κυλήσει ομαλά, από τον Μάιο μπορεί να αρχίσει η βαθμιαία επιστροφή στην κανονικότητα, που θα περιέχει αύξηση και των ευκαιριών για άθληση.

"Θέλω να πιστεύω ότι εφ’ όσον συνεχίσουμε αύτη την καλή πορεία θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε την καραντίνα και το πρώτο πράγμα που εγώ είμαι διατεθειμένος να απελευθερώσω είναι η άσκηση για λόγους σωματικής και ψυχικής υγείας. Η ατομική άθληση δεν μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ο συνωστισμός είναι το ζήτημα" είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχή της άρσης με τα μικρά καταστήματα

Όλα δείχνουν πως τα μικρά καταστήματα, εκεί δηλαδή που δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλος συνωστισμός θα είναι τα πρώτα που θα σηκώσουν τα ρολά μετά από περίπου ένα μήνα. Θα ακολουθήσουν ορισμένα εστιατόρια τα οποία θα λειτουργήσουν κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να προστατευτεί τόσο το προσωπικό όσο και οι πελάτες. Αν ισχύσει αυτό τότε θα πρέπει να αναμένουμε αλλαγές στους κωδικούς που θα στέλνουμε 13033.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς προτεραιότητα αυτή την στιγμή δίνεται μόνο στους υποψηφίους της Γ΄ λυκείου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ύλη του Μαρτίου και στην συνέχεια να διαγωνιστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις που πιθανότατα θα διεξαχθούν από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Ωστόσο οι υποψήφιοι θα είναι ελάχιστοι σε κάθε εξεταστικό κέντρο προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός και το ενδεχόμενο μετάδοσης της νόσου.

Όσον αφορά τους μαθητές των άλλων βαθμίδων η εικόνα είναι ιδιαιτέρως θολή καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από τους επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας. Οι προαγωγικές εξετάσεις πιθανότατα δεν θα διεξαχθούν, ενώ αμφίβολο είναι αν οι μαθητές του δημοτικού επιστρέψουν φέτος στα θρανία τους. Το βέβαιο πάντως είναι πως η εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχιστεί.

Πηγή: thetoc.gr

Διαβάστε ακόμη

Σε ποιες περιοχές της Δωδεκανήσου βάζει φρένο στα Airbnb το χωροταξικό

Ι.Βαρδακαστάνης: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά στη νέα εποχή

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

«Βραχνάς» η μη έγκαιρη πρόσληψη εποχικού προσωπικού στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου

Άρχισε η διαβούλευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης

2.793 ακίνητα της Ρόδου εγγεγραμμένα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Εφ' όλης της ύλης επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση για γάμο ομοφύλων, διεύρυνση ΝΔ, εθνικά θέματα και ΦΠΑ

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιος για πρόεδρος και ο Μιχάλης Κατρίνης