Προτάσεις μαθητών του 2ου Γυμνασίου για το πάρκο του Ροδινιού

Προτάσεις μαθητών του 2ου Γυμνασίου για το πάρκο του Ροδινιού

Προτάσεις μαθητών του 2ου Γυμνασίου για το πάρκο του Ροδινιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1622 ΦΟΡΕΣ

Επιστολή στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και στον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη απέστειλαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Ρόδου, αναφορικά με τους προβληματισμούς τους για την αξιοποίηση του πάρκου του Ροδινιού.

Οι μαθητές στην επιστολή εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σε ό,τι αφορά την κατάσταση του πάρκου, ενώ μάλιστα αναφέρουν και τις προτάσεις τους, για τα έργα που απαιτούνται να γίνουν άμεσα στον συγκεκριμένο χώρο.

Υπενθυμίζεται οτι το 2ο Γυμνάσιο βρίσκεται πολύ κοντά στο πάρκο, ενώ οι μαθητές πραγματοποιούν συχνά εξορμήσεις εκεί.

Συγκεκριμένα, η επιστολή των μαθητών και μαθητριών, η οποία μάλιστα είναι υπογεγραμμένη από τους μαθητές όλων των τμημάτων, αναφέρει:

«Αξιότιμε κε Περιφερειάρχα Ν. Αιγαίου,
Αξιότιμε κε Δήμαρχε Ρόδου,
λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να σας απευθυνθούμε, ως μαθητές και μαθήτριες του 2ου γυμνασίου Ρόδου, για ένα θέμα που μας απασχολεί ως μαθητική κοινότητα και άπτεται των αρμοδιοτήτων σας. Το θέμα αυτό έχει όνομα και λέγεται Ροδίνι.

Ως το γειτονικότερο στο πάρκο σχολείο, στο οποίο και διοργανώνουμε μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών περιπάτων μας, προβληματιστήκαμε με την υπάρχουσα κατάσταση και με την επιστολή μας αυτή, επιθυμούμε να σας καταθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας.

Η ιστορική και πολιτιστική αξία του πάρκου της πόλης μας είναι γνωστή και δεδομένη. Ακολουθεί την πορεία της Ρόδου από την εποχή της ίδρυσής της και φιλοξενεί σημαντικά μνημεία πολιτισμού όλων των ακόλουθων ιστορικών περιόδων, αποδεικνύοντας την κομβική σημασία του στη ζωή του τόπου διαχρονικά. Πέρα όμως από το γεγονός ότι αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελεί ταυτόχρονα και έναν μικρό επίγειο παράδεισο, ένα αξεπέραστης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον.

Εντοπίζοντας, κατά την τελευταία μας επίσκεψη εκεί, δείγματα υποβάθμισης και παραμέλησης του χώρου, προβληματιστήκαμε και καταλήξαμε σε ορισμένες προτάσεις, ως εξής.

Θεωρούμε ότι απαιτούνται άμεσα:

• εργασίες ανάπλασης και επισκευές στο οδικό του δίκτυο
• τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων σε τακτά σημεία
• τοποθέτηση καθισμάτων- παγκακιών
• συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικής αξίας καταλοίπων (τάφων- ιερών)
• εγκατάσταση φωτισμού
• και υποχρεωτική πεζοδρόμηση (απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων).

Πέρα όμως από τις τεχνικές εργασίες που αποτελούν προτεραιότητα, πιστεύουμε ότι στο σχέδιο αναμόρφωσης του χώρου θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η δυνάμει αειφορική του αξιοποίηση στο μέλλον, στην κατεύθυνση της οποίας προτείνουμε:

• την επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου που θα προσέλκυε πολλούς επισκέπτες
• την εγκατάσταση πρότυπης και συμβατής με τον χώρο παιδικής χαράς.

Επιπλέον, και ίσως σημαντικότερο όλων, προτείνουμε την καθιέρωση ημερών όπου το πάρκο θα ζωντανεύει με στοχευμένες εκδηλώσεις, όπως:

• ποδηλατοδρομία,
• πεζοπορία με ξενάγηση,
• θεατρικά δρώμενα που να αναδεικνύουν τις χρήσεις του σε άλλες εποχές,
• αλλά και διοργάνωση εκδηλώσεων του Δήμου ή άλλων φορέων στον χώρο του «γηπέδου», ώστε να εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών η αξία του πάρκου
• εκπαιδευτικές δράσεις μελέτης περιβάλλοντος κ.ά.

Επειδή η περαιτέρω ανάπτυξη των ιδεών μας αποτελεί μάλλον έργο ειδικών, θα αρκεστούμε στις παραπάνω προτάσεις και ελπίζουμε να εισακουστούμε. Ονειρευόμαστε να αποκτήσει η πόλη μας ένα πρότυπο πάρκο, που να αποτελεί σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες της. Ο ανεκτίμητος θησαυρός του Ροδινιού πρέπει να συντηρηθεί και να αναδειχθεί, γιατί αποτελεί κοινή κληρονομιά και πλούτο για την πόλη μας.

Με σεβασμό,
οι μαθητές - μαθήτριες του 2ου γυμνασίου Ρόδου».

Διαβάστε ακόμη

Θ. Νικηταράς: «Βγήκαμε κερδισμένοι παρά το αρνητικό αποτύπωμα της πυρκαγιάς»

Σε εξέλιξη έργα από τον δήμο Ρόδου που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Φαληράκι

Νίκος Λυμπερόπουλος: Aσυνείδητοι καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και πετάνε τα σκουπίδια στα ρέματα

Αδ. Γεωργιάδης: «Αδιανόητο να έχουμε προκηρύξει 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο της Κω»

Δ. Γάκης: «Να καταδικάσουμε το ΕΓΩ, να αναδείξουμε το ΕΣΕΙΣ»

Παππάς: «Δεν θα αφήναμε την Κω στην τύχη της»

Υβριδικός Σταθμός Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει στη Ρόδο