Τυριά: Πόσο καιρό συντηρούνται στο ψυγείο;

Τυριά: Πόσο καιρό  συντηρούνται στο ψυγείο;

Τυριά: Πόσο καιρό συντηρούνται στο ψυγείο;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 16352 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Μαρία Τσομπανοπούλου, Γεωπόνος-Επιστημών Τροφίμων Msc

Είναι πολλά τα είδη των τυριών, όπως για παράδειγμα φέτα, κασέρι, edam, gouda, λευκό τυρί κ.λπ. Με ποιο τρόπο μπορούμε να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο και για πόσο καιρό αντέχουν; Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά οδηγίες συντήρησης των τυριών:

• Σκληρά τυριά: π.χ. παρμεζάνα, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι κ.ά. Η σωστή αποθήκευσή τους είναι πολύ σημαντική, όταν είναι κλειστά μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο για 2-4 μήνες ή μέχρι την ημ/νια λήξης και στην κατάψυξη μπορούν να μείνουν μέχρι 8 μήνες. Εφόσον ανοιχτούν, είναι ασφαλή προς κατανάλωση μέχρι 5 εβδομαδες ή μέχρι την ημ/νια λήξης.

• Ημίσκληρα τυριά: π.χ. γκούντα, κασέρι, τσένταρ, μετσοβόνε, έμενταλ, χαλούμι μόλις ανοιχτούν συντηρούνται στο ψυγείο για 2-3 εβδομάδες ή μέχρι την ημ/νια λήξης ενώ στην κατάψυξη για 2 μήνες.

• Μαλακά τυριά: φέτα, μανούρι, μυζήθρα, ανθότυρο, μοτσαρέλα, έχουν περισσότερη υγρασία επομένως αλλοιώνονται πιο εύκολα. Θα πρέπει να καταναλώνονται ως 2 εβδομάδες μετά το άνοιγμά τους ή μέχρι την ημ/νια λήξης.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι από τα πιο ευπαθή τρόφιμα, επομένως καλό είναι να μην καταναλώνονται ληγμένα. Όταν το τυρί έχει μούχλα τότε το τυρί είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση. Η μούχλα, αναπτύσσεται ευκολότερα σε μαλακά τυριά, που έχουν παραπάνω υγρασία και ίσως δεν εμφανίζεται οπτικά με το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Έτσι αν ένα μαλακό τυρί είναι παλιό δεν πρέπει να καταναλωθεί γιατί μπορεί να έχει αναπτύξει παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά να μην έχει εμφανίσει μούχλα.

Γενικά, ένα τυρί πρέπει να μυρίζει σωστά και να έχει την όψη που είχε όταν το ανοίξατε. Σε περίπτωση που δεν μυρίζει σωστά και η όψη του έχει αλλάξει, τότε δεν κρίνεται κατάλληλο για κατανάλωση.
Τέλος, τυριά όπως η φέτα, το λευκό τυρί κ.ά. συντηρούνται καλύτερα μέσα σε άλμη, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το super market και στον πάγκο των τυριών.

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»

Δημήτρης Προκοπίου - Φώτης Αναστασιάδης: Τουρισμός, κίνδυνοι και εναλλακτικές μορφές

Φίλιππος Ζάχαρης: Κοπιάζοντας για το τέλος και τη νέα αρχή

Αργύρης Αργυριάδης: Η ιδεολογική «μετάλλαξη» της ΝΔ

Ηλίας Καραβόλιας: Ο αληθινός φόβος των μαζών

Χρήστος Γιαννούτσος: Πέρυσι η Ρόδος, φέτος η Κως και η Χίος... μετά;

Γιάννης Σαμαρτζής: Η μεγέθυνση της οικονομίας, μέσω της αύξησης των επενδύσεων