Προβληματίζει η παρατεταμένη ανομβρία στην περιοχή μας

Προβληματίζει η παρατεταμένη ανομβρία στην περιοχή μας

Προβληματίζει η παρατεταμένη ανομβρία στην περιοχή μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 481 ΦΟΡΕΣ

Έχουν κινηθεί διαδικασίες για αποζημιώσεις σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

Σε ανησυχητικά επίπεδα βρίσκεται η παρατεταμένη ανομβρία στην περιοχή μας, κάτι που σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, τους προβληματίζει και ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αποζημίωσης σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους που ήδη έχουν υποστεί ζημιά.

Το θέμα ανέδειξε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για διάφορα θέματα της αρμοδιιότητάς του. Όπως είπε, λοιπόν, το τελευταίο διάστημα απασχολεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας η παρατεταμένη ανομβρία και μάλιστα είναι το μεγάλο θέμα της Περιφέρειας αυτή την ώρα. Έτσι, ετοιμάζονται να υποβάλουν σχετικό υπόμνημα στο Υπουργείο με το οποίο θα ζητήσουν αποζημιώσεις.

Όπως είπε ο κ. Ζαννετίδης, θα τους προσκομίσουν και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι βροχές φέτος είναι πιο κάτι από τις μισές σε σχέση με το 2020 ενώ υπάρχει παρατεταμένο άνομβρο διάστημα που έχει ως συνέπεια τη μη ανθοφορία των κτηνοτροφικών φυτών, υπάρχει πρόβλημα με τις μέλισσες, με την ποιμενική κτηνοτροφία, με τα σιτηρά και με άλλες καλλιέργειες. Μάλιστα, θα υποβάλουν άμεσα ξανά το υπόμνημα που είχαν επιχειρήσει και με την προηγούμενη κυβέρνηση αφού η ανομβρία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη γι’ αυτό στον Οργανισμό του όπως συμβαίνει π.χ. με τον παγετό. Όπως είπε, θα ζητήσουν και την τροποποίηση του Οργανισμού για το θέμα αυτό ώστε να ενταχθεί.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, όπως σημείωσε ο κ. Ζαννετίδης, η ανομβρία πλήττει όλους που απασχολούνται στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφική καθώς επηρεάζει όλες τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία και περιμένουν από το Υπουργείο και τον ΕΛΓΑ να αποσαφηνίσει ακριβώς ποιους αφορά. Το θέμα το έχουν θέσει προφορικά, θα υποβάλουν το σχετικό υπόμνημα και θα πιέζουν έτσι ώστε αυτή τη φορά να υπάρξει αποζημίωση διότι υπάρχει ζημιά στους παραγωγούς σε όλα τα νησιά και είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο, είπε ακόμη.

Επίσης, κατά τη συνεργασία που έχουν με τον Πρόεδρό του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέτζο, τον ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για να γνωρίζουμε πόσες είναι οι καλλιέργειες που αφορούν ποτιστικές αλλά και σε ό,τι αφορά τα όσπρια προκειμένου να ζητήσουν τα χρήματα για το μέτρο που θα εγκρίνει το Υπουργείο ώστε να μπορούν οι πληττόμενοι από τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια να περιφράσσουν τα κτήματά τους.

Άλλα θέματα
Ο Αντιπεριφερειάρχης, χθες, αναφέρθηκε και στο μέτρο που βγήκε για την υλοποίηση επενδύσεων για την εξοικονόμηση ύδατος. Όπως εξήγησε, πρόκειται για σχέδια βελτίωσης και απευθύνεται στους γεωργούς που μπορούν να υποβάλουν προτάσεις από τις 11 Μαΐου έως στις 13 Ιουλίου, για την εξοικονόμηση ύδατος. Δηλαδή, μπορούν να πάρουν ποτιστικά συστήματα προκειμένου να εξοικονομήσουν και ενέργεια και νερό. Ο προϋπολογισμός για τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στα 850 χιλιάδες ευρώ και για τα συλλογικά σχήματα 280 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή συνολικά είναι περίπου 1.150.000 ευρώ.

Ακόμη, υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, η σύμβαση και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που έχει να κάνει με την πιστοποίηση των προϊόντων της Περιφέρειας, την επιθετική πολιτική ως προς την προστασία και την πιστοποίηση των προϊόντων μας. Έτσι, ο ανάδοχος που προέκυψε θα πιστοποιήσει 13 νέα προϊόντα στο διάστημα των 36 μηνών περίπου.

Αυτά είναι: το μέλι της Ρόδου, οι κουλούρες Καρπάθου, η κουλουρία Αρχαγγέλου το σπινιάλο Καλύμνου, ο κολιός Λέρου, η γλυκοπατάτα Αστυπαλιάς, τα σκόρδα Καλαβαρδών, το συμιακό γαριδάκι, το λεμόνι Άνδρου, το μέλι Κυκλάδων, η λιαστή ντομάτα Κυκλάδων, η ντομάτα Κω και το βελανίδι Κέας.

Επίσης ο ανάδοχος θα διερευνήσει για ακόμα εννέα προϊόντα αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το σήμα πιστοποίησης, τα οποία είναι: το λάδι της Κω, το σιτάρι της Ρόδου, τα βερίκοκα Αφάντου, το κουφέτο της Μήλου, οι φράουλες του Παραδείσιου, το κατσίκι και το αρνί Νάξου και το κατσίκι και αρνί Αμοργού.

Ένα ακόμα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης είναι ότι, προχθές, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη και τον Υπουργό η προγραμματική σύμβαση για τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής, ύψους 2.365.448 ευρώ για την περιφερειακή ενότητα Ρόδου που αφορά 635 χιλιάδες ευρώ και τα στρέμματα στην περιφέρεια συνολικά ανέρχονται στα 4.239.156, από τα οποία στην ΠΕ Ρόδου είναι 993.000. Το επόμενο διάστημα ξεκινά ο διαγωνισμός στις 13 ΠΕ της Περιφέρειας προκειμένου να αποκτήσουν τα σχέδια τα νησιά μας.

Όσον αφορά την αλιεία της κόκκινης γαρίδας, το περίφημο συμιακό γαρδάκι, ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή η σχετική τροπολογία και θα είναι έτοιμη όταν δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης και τότε μόνο η Διεύθυνση Αλιείας μπορεί να υπογράψει τις αποφάσεις. Σημειώνεται ότι, στην περιοχή μας, αφορά 44 περιπτώσεις αλιέων στη Ρόδο, τη Σύμη, τη Χάλκη αλλά και Καρπάθου.

Τέλος, μέχρι τις 30 Ιουνίου συνεχίζεται από την Περιφέρεια και τους ενδιαφερόμενους η καταγραφή για τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που έχει ξεκινήσει σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και υπάρχει ενδιαφέρον. Ακολούθως, θα ξεκινήσει η επισήμανσή τους, η ανάδειξη και η προστασία τους. Σχετικά με τις εκθέσεις προετοιμάζονται για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη διεθνή έκθεση της Ανούγκα που γίνεται κάθε δύο χρόνια στη Γερμανία και θα βγει η πρόσκληση άμεσα. Αυτή θα γίνει και διαδικτυακά αλλά διερευνούν αν είναι δυνατή και η φυσική παρουσία μέχρι τον Οκτώβριο που θα λάβει χώρα.

Διαβάστε ακόμη

«Κλείνει το σχολείο»: Κυκλοφορία νέου σινγκλ

Συμβαίνει τώρα - Ρόδος: Εντοπίστηκε οβίδα στην παραλία της Ιαλυσού

Γιώργος Νικητιάδης: «Το λάθος της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι έβαλε πολύ νερό στο κρασί της»

Οι μαθητές του 4ου ΓΕ.Λ. διέπρεψαν και φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Πρόσληψη νοσηλεύτριας στη Χάλκη

Γιώργος Νικητιάδης : «Γιατί άργησε η Κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ;»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι χειροπιαστές οι ενέργειες της κυβέρνησης με στόχο να συγκλίνουν τα νησιά μας προς την αειφορία»

Πρωτόγνωρη η κατάσταση με τη φωτιά αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Κω