Δηλώθηκαν μόνο 150 αιωνόβια ελαιόδεντρα στη Δωδεκάνησο

Δηλώθηκαν μόνο 150 αιωνόβια ελαιόδεντρα στη Δωδεκάνησο

Δηλώθηκαν μόνο 150 αιωνόβια ελαιόδεντρα στη Δωδεκάνησο

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1854 ΦΟΡΕΣ

Μόλις 150 αιωνόβια ελαιόδεντρα δηλώθηκαν στη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου, από ιδιώτες καλλιεργητές στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης που απηύθυνε η γενική διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για την ανάδειξη και προστασία τους στο Νότιο Αιγαίο.

Η διαδικασία που ξεκίνησε από τα μέσα Απριλίου ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, δηλαδή στις 30 Ιουνίου και σε ό,τι αφορά τον νομό Δωδεκανήσου υπήρξε ενδιαφέρον από μόλις εννέα καλλιεργητές κατόχους, οι οποίοι ενημέρωσαν την αρμόδια διεύθυνση ώστε να περιληφθούν στη δράση που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε «Η Ροδιακή» οι 8 περιπτώσεις προέρχονται από τη Ρόδο και αφορούν ελαιόδεντρα που βρίσκονται κυρίως στις περιοχές Βατίου, Καλυθιών κ.λπ. ενώ υπάρχει και μία περίπτωση ιδιώτη από την Κάρπαθο που δήλωσε την ύπαρξη 7 τέτοιων ελαιοδέντρων.
Ο αριθμός τους θεωρείται μικρός αν αναλογιστεί κανείς τον συνολικό αριθμό ελαιοδέντρων, ειδικά στη Ρόδο, γι’ αυτό δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση ώστε να ακολουθήσουν και άλλες δηλώσεις.

Όταν το πρώτο στάδιο ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει το δεύτερο με την εξέταση των δέντρων από ειδικούς της διεύθυνσης οι οποίοι θα εκτιμήσουν αν είναι όντως αιωνόβια, και θα ακολουθήσει η αποστολή δείγματος από κάθε ένα σε ειδικό εργαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για την ηλικία του ελαιοδέντρου. Μάλιστα η ηλικία μπορεί με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη εκστρατεία διάσωσης και ανάδειξης των ελαιοδέντρων πραγματοποιήθηκε σε Κρήτη και Επτάνησα.

Μάλιστα την απόφαση της περιφέρειας να προχωρήσει στην καταγραφή και προστασία των αιωνόβιων ελαιοδέντρων την είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου κατά την οποία είχε τονίσει ότι η εικόνα μίας αιωνόβιας ελιάς που είχε κοπεί τότε στη Ρόδο για να γίνει καυσόξυλα ήταν αυτό που έδωσε το έναυσμα ώστε να παρθεί αυτή η πρωτοβουλία.

«Είναι μία πρωτοβουλία της περιφέρειας γιατί μας συνέτριψε η εικόνα που αντικρίσαμε πριν από μερικές ημέρες με ένα υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο να κόβεται για καυσόξυλα. Είναι πολιτισμός, είναι ιστορία και θα πρέπει να τα διατηρήσουμε και να τα προστατέψουμε» είχε πει τότε.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, το οποίο έχει σταλεί εδώ και καιρό στα Επαρχεία, στους Δήμους, τις Κοινότητες και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει ως εξής:

«Από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι , ξεκίνησε η υλοποίηση της δράσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη και προστασία των αιωνόβιων ελαιοδέντρων στο Νότιο Αιγαίο.

Για τον σκοπό αυτό καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτή τη δράση, παρέχοντας στοιχεία για τα εν δυνάμει επιλέξιμα αιωνόβια ελαιόδεντρα που κατέχουν, προκειμένου η Περιφέρεια να προβεί καταρχάς στην καταγραφή τους και στην επιστημονική εξέταση της ηλικίας τους.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη δράση μπορούν να καταθέσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα κάτοχοι ελαιοδέντρων, καθώς και οι Δήμοι και κάθε Δημόσιος Φορέας εφόσον σε περιοχές αρμοδιότητάς τους έχουν επισημανθεί σε δημοτικό ή δημόσιο χώρο αιωνόβια ελαιόδεντρα.

Η παρούσα φάση των ενεργειών δεν εμπεριέχει καμία είδους δέσμευση για τους ενδιαφερομένους στις μετέπειτα διαδικασίες που θα ακολουθηθούν αλλά αποτελεί μια αρχική διερεύνηση τόσο για τον αριθμό αιωνόβιων ελαιοδέντρων και των περιοχών όσο και για τους ενδιαφερομένους που επιθυμούν να ενταχθούν σε τέτοιου είδους δράσεις.

Η δήλωση των ελαιοδέντρων μπορεί να γίνει προφορικά μέχρι 3τις 0 Ιουνίου 2021, για τον Νομό Δωδεκανήσου στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου στη Ρόδο (στα τηλέφωνα 2241364919 και 2241364915) και για το Νομό Κυκλάδων στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων στη Σύρο (στα τηλέφωνα 2281098833 και 2281098828)».

Αιωνόβιες ελιές στην περιοχή «Φουντουκλί» Διμυλιάς-Ελεούσας
Αιωνόβιες ελιές στην περιοχή «Φουντουκλί» Διμυλιάς-Ελεούσας
Αιωνόβιες ελιές στην περιοχή «Φουντουκλί» Διμυλιάς-Ελεούσας
Αιωνόβιες ελιές στην περιοχή «Φουντουκλί» Διμυλιάς-Ελεούσας
Αιωνόβιες ελιές στην περιοχή «Φουντουκλί» Διμυλιάς-Ελεούσας
Αιωνόβιες ελιές στην περιοχή «Φουντουκλί» Διμυλιάς-Ελεούσας

Διαβάστε ακόμη

Παππάς: «Δεν θα αφήναμε την Κω στην τύχη της»

Υβριδικός Σταθμός Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει στη Ρόδο

Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στη Ρόδο

Έμφραγμα υπέστη 67χρονος ημεδαπός επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Celestyal discovery στην Πατμο

Στις 160.000€ το ποσό για την πυροπροστασία της Κω

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο χορός του μηχανικού Καλύμνου

Το Λιμενικό Σώμα συντόνισε την επιβίβαση σε τουριστικά πλοία εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Κω

Συνεδριάζει αύριο η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου