Εξαπάτησαν Ροδίτισσα και της πήραν 8.300 ευρώ

Εξαπάτησαν Ροδίτισσα και της πήραν 8.300 ευρώ

Εξαπάτησαν Ροδίτισσα και της πήραν 8.300 ευρώ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6267 ΦΟΡΕΣ

Παριστάνοντας τους τεχνικούς της Microsoft

Το ποσό των 8.300 ευρώ έκανε «φτερά» από τον λογαριασμό 54χρονης στη Ρόδο, η οποία εξαπατήθηκε από δήθεν Τεχνικούς της Microsoft, που «μπήκαν» στον υπολογιστή της για να της απεγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό!

Το περιστατικό σημειώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 και χθες η 54χρονη, διά της δικηγόρου της κας Στεφανίας Καρακατσάνη, κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, κατά των αγνώστων δραστών αλλά και κατά της τράπεζας στην οποία διατηρούσε τον λογαριασμό με τα χρήματα της, καθώς όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, παρά το γεγονός ότι ζήτησε να «μπλοκαριστούν» τα χρήματά και να μην γίνει η μεταφορά τους σε λογαριασμό άλλης τράπεζας, η διαδικασία ολοκληρώθηκε κανονικά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη μήνυση της 54χρονης όλα ξεκίνησαν στις 7.30 το πρωί την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, οπότε και έλαβε μία κλήση στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού της από μία άγνωστη γυναίκα η οποία μιλώντας της στην αγγλική γλώσσα της είπε ότι είναι υπάλληλος ασφαλείας της Microsoft και ότι την κάλεσε για να την ενημερώσει για ένα κατεπείγον θέμα που αφορά εκείνη προσωπικά και την ασφάλεια των συναλλαγών της.

Η άγνωστη γυναίκα είπε επίσης στην 54χρονη ότι το τεχνικό τμήμα της εταιρείας ανακάλυψε ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής της είχε παραβιαστεί από κακόβουλο λογισμικό με το οποίο τρίτα πρόσωπα προσπαθούν να υποκλέψουν τα αρχεία της, προσωπικά δεδομένα και άλλα στοιχεία που διατηρεί εκεί, καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς των τραπεζικών λογαριασμών, των καρτών της (e banking), και του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν σε παράνομες δραστηριότητες όπως καζίνο, πορνογραφία κ.α.

Επίσης της είπε πως η 54χρονη θα πρέπει άμεσα να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να αφαιρεθεί το λογισμικό από τον υπολογιστή της και για τις οποίες θα την καθοδηγούσε άλλος υπάλληλος από το τεχνικό τμήμα της εταιρείας, καθώς η όλη διαδικασία αφαίρεσης του λογισμικού γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Η 54χρονη πείσθηκε από την άγνωστη γυναίκα και τα όσα της είχε πει, και φοβούμενη ότι πράγματι θα γίνονταν όλα τα παραπάνω σε βάρος της δέχτηκε και τότε συνδέθηκε τηλεφωνικά με άγνωστο άνδρα ο οποίος μιλώντας και αυτός στα αγγλικά της εμφανίστηκε ως υπάλληλος του τεχνικού τμήματος της Microsoft και της επανέλαβε ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί το κακόβουλο λογισμικό και μάλιστα άμεσα.

Ο άγνωστος άνδρας ζήτησε από την 54χρονη να έχει πρόσβαση στον υπολογιστή της, κάτι που έκανε με τον κωδικό χρήστη εισόδου που του έδωσε η γυναίκα.

Ωστόσο η 54χρονη ζήτησε από τον άγνωστο άνδρα να της δώσει τα στοιχεία του προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για απάτη και τότε εκείνος της επέδειξε στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή της, τον οποίο και χειριζόταν εξ αποστάσεως, ταυτότητα με στοιχεία του και σφραγίδες της Microsoft καθώς και φωτογραφία του, στοιχεία που όπως της είπε, θα έστελνε και στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο μαζί με έγγραφα που θα πιστοποιούσαν την αφαίρεση του κακόβουλου λογισμικού, κάτι που φυσικά ουδέποτε έγινε.

Η 54χρονη μετά από όλα αυτά πείστηκε ότι ο άγνωστος άνδρας ανήκε στο προσωπικό της Microsoft και εργαζόταν «για την προστασία της από απάτες μέσω του διαδικτύου», όπως χαρακτηριστικά της ανέφερε.

Όπως η 54χρονη αντιλήφθηκε, ο άγνωστος άνδρας πραγματοποίησε λήψη και εγκατάσταση στον υπολογιστή της, της εφαρμογής “SUPREMO 4”, ενώ της ζήτησε να βάλει το κινητό της τηλέφωνο σε λειτουργία πτήσης.

Η όλη διαδικασία για τη δήθεν αφαίρεση του κακόβουλου λογισμικού διήρκησε αρκετή ώρα, κατά την οποία μάλιστα η τηλεφωνική γραμμή του σταθερού της τηλεφώνου «κοβόταν» και την καλούσαν ξανά, ενώ όταν η 54χρονη άρχισε να του ζητάει να επισπεύσει τις ενέργειές του, ο άγνωστος άνδρας έδειχνε εκνευρισμένος.

Στις 9.52 π.μ. και έχοντας περάσει αρκετή ώρα εξέλιξης της όλης διαδικασίας, η 54χρονη έθεσε σε κανονική λειτουργία – κατά λάθος- το κινητό της τηλέφωνο και τότε αντιλήφθηκε ότι είχε λάβει μήνυμα από την εταιρεία κινητής όπου ανήκει ότι είχε δεχθεί στις 9.13 π.μ. δύο κλήσεις τηλεφωνικές από τμήμα εγκρίσεων της τράπεζας που είχε λογαριασμό με τα χρήματά της.

Η 54χρονη και ενώ ο άγνωστος άνδρας συνέχιζε να «δουλεύει» στον υπολογιστή της, κάλεσε στο νούμερο της τράπεζας και την πληροφόρησαν πως την κάλεσαν «για να εγκρίνει την ηλεκτρονική τραπεζική συναλλαγή της ποσού 8.300 ευρώ και ότι εμφανίζονται από εκείνην να γίνονται ύποπτες ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και προσπάθειες χρέωσης του λογαριασμού της».

Τότε η 54χρονη είπε στους υπαλλήλους της τράπεζας ότι δεν εγκρίνει την παραμικρή συναλλαγή, ζήτησε το μπλοκάρισμα του λογαριασμού, της κάρτας και των κωδικών της, τους εξήγησε πως δεν έχει προβεί σε καμία τραπεζική συναλλαγή αλλά και τις «ενέργειες» που ακόμη βρίσκονταν σε εξέλιξη από τον «τεχνικό της Microsoft» που ήταν ακόμη συνδεδεμένος μέσω του σταθερού της τηλεφώνου.

Οι υπάλληλοι της τράπεζας την προέτρεψαν να αφαιρέσει από το ρεύμα τον υπολογιστή της ώστε να απενεργοποιηθεί και να μεταβεί στο κοντινότερο υποκατάστημά τους. Πράγματι η 54χρονη έκανε όλα αυτά και πήγε στο κατάστημα της τράπεζας όπου αφού εξήγησε την κατάσταση και έγινε έλεγχος διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει μεταφορά από τον λογαριασμό της σε λογαριασμό άλλης τράπεζας ποσού 8.300 ευρώ.

Η 54χρονη ζήτησε να γίνει ανάκληση της μεταφοράς αυτής, καθώς όπως γνωρίζει η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρώνεται την ίδια ημέρα, ωστόσο οι υπάλληλοι της τράπεζας της είπαν πως ήδη είχε ολοκληρωθεί. Η γυναίκα ενημέρωσε για την όλη κατάσταση και την τράπεζα στην οποία ανήκε ο λογαριασμός που έγινε η μεταφορά των χρημάτων της, χωρίς όμως να καταφέρει να ανατρέψει κάτι από τα τεκταινόμενα.

Σημειώνεται ότι όπως η ίδια πληροφορήθηκε, στις 9.15 το πρωί υπάλληλος της τράπεζάς της, από το τμήμα εγκρίσεων είχε επικοινωνήσει με τον αδελφό της τηλεφωνικά καθώς είναι συνδικαιούχος στον λογαριασμό της και τον ενημέρωσαν για την έγκριση της μεταφοράς των χρημάτων, ο οποίος και τους είπε πως δεν την εγκρίνει και πως θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αδελφή του πριν να προχωρήσουν στην όποια ενέργειά τους.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 50 ετών και πρόστιμο 850.700 ευρώ σε αλλοδαπό διακινητή

Προφυλακίστηκε 28χρονος Ρομά που επιχείρησε να ασελγήσει σε παιδί

Ελεύθερος με όρους ο Πακιστανός που καλλιεργούσε 28 χασισόδενδρα

Προφυλακίστηκαν Ουκρανός και Λιβανέζος που προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του Λιμενικού

Πέντε συλλήψεις για ναρκωτικά

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τους δύο Τούρκους διακινητές

Αστυνομικοί έλεγχοι στα νησιά

Συνελήφθη 67χρονος για υποκλοπή μεταφορικού έργου στη Ρόδο