Κ. Σπανός: Aναμένονται μεγάλες ανατιμήσεις στα νησιά μας

Κ. Σπανός: Aναμένονται μεγάλες  ανατιμήσεις στα νησιά μας

Κ. Σπανός: Aναμένονται μεγάλες ανατιμήσεις στα νησιά μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 859 ΦΟΡΕΣ

Λόγω της αύξησης που έχει επιβληθεί στα μεταφορικά

Ιδιαίτερα μεγάλες ανατιμήσεις έρχονται σύντομα στην περιοχή μας λόγω της αύξησης που θα επιβληθεί στα μεταφορικά, η οποία αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα τέλη του μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα που μεταφέρονται στη Ρόδο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά με την ακτοπλοΐα θα ακριβύνουν σημαντικά, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις τσέπες των πολιτών και τα νοικοκυριά που θα τα πληρώσουν.

Μάλιστα όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Eμπορικού Συλλόγου Ρόδου Κώστας Σπανός, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό της αύξησης κυμαίνεται από 10% έως 15% και θα επηρεάσει σοβαρά την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, αφού η αγορά ήδη γνωρίζει κρίση με τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα.
«Το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων δεν έχει φτάσει ακόμη στην αγορά. Οι λογαριασμοί ρεύματος που ήρθαν Δεκέμβριο και Ιανουάριο είναι εξαιρετικά αυξημένοι και θα συμπαρασύρουν και άλλα πράγματα.

Σήμερα έμαθα ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρξει και μία αρκετά μεγάλη αύξηση στο μεταφορικό ναύλο για τις νταλίκες και τα οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα με τα πλοία. Είναι πολύ σημαντική αυτή η αύξηση, καθώς ακούγεται ότι πρόκειται για ποσοστό 10% έως 15% και θα επηρεάσει την κατάσταση, εκτός από την αύξηση των καυσίμων που επηρεάζει το κόστος λειτουργίας των εταιρειών που κάνουν διανομές. Αυτό τελικά θα αυξήσει την τιμή των προϊόντων θα δημιουργήσει πληθωρισμό, θα δημιουργήσει ακρίβεια και μπαίνουμε σε έναν καινούριο κύκλο, ο οποίος είναι αρκετά δύσκολο να σπάσει.

Έχουμε επίσης νέα έκρηξη του πληθωρισμού, έχουμε φτάσει στο 5,5% τον Ιανουάριο, το οποίο δημιουργεί μία απομείωση στα εισοδήματα των πολιτών και συρρικνώνει το διαθέσιμο εισόδημα» δήλωσε.

«Η αγορά τράβηξε… χειρόφρενο»

Σε ό,τι αφορά την κίνηση που υπάρχει σήμερα στην αγορά της Ρόδου, αυτή είναι υποτονική τόσο λόγω έλλειψης ρευστότητας ειδικά μετά τις γιορτές όσο και λόγω των καταστάσεων που δημιουργεί η πανδημία, με τον εμπορικό κόσμο να προσβλέπει σε μία καλύτερη κίνηση κατά τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Η αγορά μας μετά τις γιορτές έχει τραβήξει χειρόφρενο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό και ο κύριος είναι ότι υπάρχει μία σχετική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και δεύτερον, οι γενικότερες εξελίξεις με τον κορονοϊό κάνουν τους ανθρώπους ακόμα και αν έχουν κάποια ρευστότητα, να είναι επιφυλακτικοί στις αγορές τους.

Έχουμε ακόμα έναν μήνα εκπτώσεων και προσφορών οπότε περιμένουμε προς το τέλος των εκπτώσεων το κλίμα να αναθερμανθεί» υπογράμμισε ο κ. Σπανός, ο οποίος αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα που έχει να κάνει με την κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ και κυρίως στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, ειδών ρουχισμού, σπιτιού, εργαλείων κ.λπ.

Μάλιστα, όπως τόνισε, είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που υπάρχει μείωση στην κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ και μάλιστα στα ταχυκίνητα είδη η μείωση φτάνει ακόμα και το 8,5%. Πρόκειται για μία τεράστια μείωση σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα κ.λπ.

«Υπάρχει όμως μία άλλη κατηγορία που μας εξέπληξε για τον αντίκτυπο που έχει στην αγορά. Είναι η κατηγορία bazaar. Εννοούμε εργαλεία, ρούχα, παπούτσια και οποιαδήποτε παρόμοια είδη. Ο συγκεκριμένος κλάδος όχι μόνο δεν παρουσίασε ύφεση αλλά παρουσιάζει για τον πρώτο μήνα του 2022, μία αύξηση της τάξης του 16% έως 17%.

Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει φύγει από τα μαγαζιά της λαϊκής και ψωνίζει από τα σούπερ μάρκετ. Ένα κομμάτι του χαμένου τζίρου προέρχεται από εκεί. Τώρα για ποιον λόγο ο κόσμος πηγαίνει εκεί για να τα ψωνίσει; Γιατί είναι πιο εύκολο. Με τα μέτρα που υπάρχουν για τον κορωνοϊό με τα πιστοποιητικά και τις ταυτότητες, αυτά δυσκολεύουν τον καταναλωτή και ο καταναλωτής δεν θέλει να δυσκολεύεται. Θέλει να κάνει τη δουλειά του όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Και το σούπερ μάρκετ είναι ένας χώρος στον οποίο πηγαίνει εύκολα αφού βρίσκεται μέσα, κάνει τις αγορές του και δε χρειάζεται να δείξει σε κανέναν τίποτα ούτε να περιμένει στην ουρά. Δεν είναι μία ευχάριστη εξέλιξη και ίσως πρέπει να ξανασκεφτούμε ορισμένα πράγματα που αφορούν την αγορά και τη λειτουργία της» κατέληξε ο κ. Σπανός ο οποίος κατέθεσε την πρόταση να καταργηθεί η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, και τα καταστήματα να λειτουργούν μόνο με την υποχρεωτική και αυστηρή τήρηση των μέτρων και της μάσκας υψηλής προστασίας ώστε να μην διασπείρεται ο ιός.

«Είναι μία πρόταση την οποία ας την σκεφτούν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις και ας μεταβιβαστεί στην επιστημονική επιτροπή γιατί απλώς κάνουμε τη ζωή μας πιο δύσκολη».

Καλά νέα για τις επιστρεπτέες προκαταβολές
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου αναφέρθηκε και στην πολύ ευνοϊκή εξέλιξη που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία μετατίθεται για τον Ιούνιο.

«Τα καλά νέα στην επιχειρηματικότητα είναι ότι έχουμε την ανακοίνωση των ΦΕΚ τα οποία ρυθμίζουν τη μετάθεση των πληρωμών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Η πρώτη δόση ενώ ήταν τον επόμενο μήνα πάει για τον Ιούνιο και το χρέος μπορεί να ρυθμιστεί στις 60 δόσεις αλλά υπάρχει και η εναλλακτική λύση αν κάποιος τα πληρώσει μέχρι τέλος Μαρτίου, τότε θα έχει έκπτωση 15%.

Αν κάποιος λοιπόν πήρε τα χρήματα και δεν τα χρησιμοποίησε, μπορεί να τα επιστρέψει με μία σημαντική έκπτωση.
Αυτό μας βοηθά αρκετά να καλύψουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις μας και να μεταφέρουμε τις άλλες μέσα στην τουριστική σεζόν όπου έχουμε αρκετά μεγάλη ρευστότητα και φαίνεται από τις προκρατήσεις ότι φέτος θα πάμε καλύτερα από πέρσι.

Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία από τις ευρωπαϊκές αγορές».
Στην ερώτηση αν έχει σκεφτεί ο Εμπορικός Σύλλογος να δημιουργήσει κάποιο πακέτο ή να προχωρήσει σε προσφορές προς τους τουρίστες για να προτιμήσουν τα τοπικά καταστήματα όταν ανοίξει η σεζόν ο κ. Σπανός απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά. Θα ήταν ίσως πιο εύκολο αν είχε ήδη υλοποιηθεί η δράση με τα κέντρα ανοιχτού εμπορίου γιατί η δυσκολία του εγχειρήματος είναι ό,τι χρειάζεται ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις στην εφαρμογή του.

«Θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα αν είχαν ολοκληρωθεί τα κέντρα ανοιχτού εμπορίου. Παρ’ όλα αυτά θα δούμε αν μπορούμε με τα μέσα που έχουμε να υλοποιήσουμε μία τέτοια δράση και θα κάνουμε ένα κάλεσμα στους επιχειρηματίες της περιοχής μας αν μπορούν να προσφέρουν και αυτοί ό,τι μπορούν.
Είναι δύσκολο και περίπλοκο στη διαχείρισή του.
Πρέπει να υπάρχει μια ενιαία δομή για να έχεις και την εποπτεία και τη διαχείριση του προγράμματος» κατέληξε ο κ. Σπανός

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης : «Νέο όραμα και νέο συμβόλαιο με το λαό για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ»

Στα χέρια των λιμενικών της Λίνδου δύο διακινητές - Επιχείρησαν να αποβιβάσουν στη Ρόδο 30 άτομα

Σώθηκε και είναι καλά το μικρό αλεπουδάκι που βρέθηκε με θερμοπληξία στη Ρόδο

Ανασυγκροτήθηκε το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων

Σε Διεθνές Βυζαντινομουσικολογικό Συνέδριο πρωτοψάλτης της Ρόδου

Λειτουργεί (επιτέλους) ιατρείο στην Ακρόπολη της Λίνδου

Κ. Νικολαΐδου: Είναι πολιτική απόφαση του περιφερειάρχη να ενσωματωθούν οι προκλήσεις της εποχής στο Οργανόγραμμα της ΠΝΑι

Κατά της προτεινόμενης τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η παράταξη της Χρύσας Καραγιάννη