Για τηλεφωνικές απάτες συνελήφθη από την Ασφάλεια 27χρονος Πακιστανός

Για τηλεφωνικές απάτες συνελήφθη από την Ασφάλεια 27χρονος Πακιστανός

Για τηλεφωνικές απάτες συνελήφθη από την Ασφάλεια 27χρονος Πακιστανός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 711 ΦΟΡΕΣ

Τέσσερις υποθέσεις τηλεφωνικής απάτης απόσπασης χρημάτων μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 27χρονου αλλοδαπού Πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε αυτές.

Πρόκειται για δύο περιπτώσεις εξαπάτησης που έχουν τελεστεί σε βάρος δύο πολιτών σε Κάλυμνο και Καλαμάτα αντίστοιχα και δύο απόπειρες εξαπάτησης που επιχειρήθηκαν να γίνουν σε βάρος δύο γιατρών της Ρόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι διωκτικές αρχές της περιοχής μας, όλες οι περιπτώσεις τελέστηκαν τον Ιανουάριο του 2022 και οι δράστες κατάφεραν να αφαιρέσουν συνολικά περίπου 6.000 ευρώ από τους λογαριασμούς των δύο παθόντων.

Πιο αναλυτικά, όλα ξεκίνησαν όταν στις 28 Ιανουαρίου 2022 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου ενημερώθηκαν ότι ένας αλλοδαπός είχε δηλώσει σε τράπεζα της περιοχής μας ότι είχε απωλέσει την κάρτα του τραπεζικού του λογαριασμού.

Επρόκειτο για τον 27χρονο Πακιστανό, ο οποίος και προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι ουδεμία σχέση έχει με απάτες ή κάτι άλλο και ότι εκείνος απλώς έχασε την κάρτα του και πήγε να τη δηλώσει.

Μετά την αξιοποίηση των στοιχείων που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, την άρση απορρήτου στην οποία προχώρησαν αλλά και από αυτά που τους δήλωσε ο Πακιστανός διαπιστώθηκε ότι με χρήση ίδιου αριθμού κινητού τηλεφώνου είχαν μεταφερθεί στον λογαριασμό του Πακιστανού δύο φορές χρήματα που αφορούσαν καταγγελίες απάτης που είχαν γίνει σε Κάλυμνο και Καλαμάτα.

Ειδικότερα, η πρώτη περίπτωση απάτης είχε σημειωθεί στις 9 Ιανουαρίου 2022 στην Καλαμάτα και οι δράστες είχαν καταφέρει να υφαρπάξουν από το λογαριασμό του ανυποψίαστου πολίτη το χρηματικό ποσό των 2.998 ευρώ και η δεύτερη αφορούσε κάτοικο Καλύμνου από τον λογαριασμό του οποίου στις 23 Ιανουαρίου 2022 έκαναν «φτερά» 2.980 ευρώ.

Από την προανάκριση των αστυνομικών προέκυψαν άλλες δύο περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης με την ίδια μέθοδο, αυτή τη φορά στη Ρόδο σε βάρος γιατρών.

Όπως προαναφέρθηκε, κατά την προσαγωγή του στις 28 Ιανουαρίου 2022, ο 27χρονος Πακιστανός αρνήθηκε ότι έχει την παραμικρή εμπλοκή στην υπόθεση, ενώ στην κατοχή του είχαν βρεθεί ένα κινητό τηλέφωνο με δύο κάρτες σύνδεσης, 1.100 ευρώ, δύο τραπεζικές κάρτες καθώς και παραστατικά έγγραφα τράπεζας και εταιρείας ταχυμεταφοράς χρημάτων.

Ο αλλοδαπός αφέθηκε ελεύθερος τον Ιανουάριο, ωστόσο μετά το σχηματισμό δικογραφίας για την υπόθεση θεωρείται βέβαιο ότι θα λογοδοτήσει το επόμενο διάστημα στη δικαιοσύνη.

Η ποινική δικογραφία θα παραδοθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω.

Για την υπόθεση εκδόθηκε ανακοίνωση από την αστυνομία, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Εξιχνιάστηκαν χθες (14 Απριλίου 2022) έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου τέσσερις υποθέσεις εξαπάτησης (από τις οποίες δύο τετελεσμένες και δύο σε απόπειρα) πολιτών με τη μέθοδο της απόσπασης χρημάτων μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκε ποινική δικογραφία σε βάρος ενός 27χρονου αλλοδαπού, ο όποιος εμπλέκεται σε καταγγελθείσες περιπτώσεις τηλεφωνικής εξαπάτησης ως αποδέκτης των χρηματικών πόσων.

Ο δράστης εντοπίστηκε στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας σε τραπεζικό κατάστημα και σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν:
• Κινητό τηλέφωνο με δύο κάρτες σύνδεσης
• Το χρηματικό ποσό των 1.100 ευρώ
• Δύο τραπεζικές κάρτες
• Παραστατικά έγγραφα τράπεζας και εταιρείας ταχυμεταφοράς χρημάτων».

Τι πρέπει να προσέχουμε για να μην εξαπατηθούμε
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του προληπτικού - κοινωνικού της ρόλου, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, συνιστά:

• Να είστε επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να σας πείσουν να καταβάλετε χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, με οποιοδήποτε πρόσχημα και να καταγράφετε τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τους οποίους σας καλούν.

• Να επιβεβαιώνετε με δική σας πρωτοβουλία τα στοιχεία των ατόμων που προβαίνουν σε τηλεφωνικές παραγγελίες – συναλλαγές και να επαληθεύετε τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας πριν από την οποιαδήποτε συναλλαγή δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιστραφούν χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων.

• Να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ Numbers), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ).

• Να μη συμπληρώνετε στοιχεία πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών σε φόρμες που αποστέλλονται από ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα.

• Σε περίπτωση ύποπτης διαδικασίας να γίνεται επαλήθευση μέσω τραπέζης.

• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Διαβάστε ακόμη

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο