Overbooking αλλά διαχειρίσιμο στα ξενοδοχεία της Ρόδου

Overbooking αλλά διαχειρίσιμο στα ξενοδοχεία της Ρόδου

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5787 ΦΟΡΕΣ

Από το φαινόμενο του overbooking θα χαρακτηριστεί σε μεγάλο βαθμό η φετινή χρονιά στη Ρόδο, αν και οι άνθρωποι του τουρισμού θεωρούν ότι η ιδιόμορφη αυτή κατάσταση που δημιουργείται όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, είναι διαχειρίσιμη.

Κάθε μέρα που περνά, όλο και περισσότερα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, το φαινόμενο ξεκίνησε να γίνεται έντονο από τον Ιούνιο και όσο πηγαίνουμε προς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και η σεζόν εξελίσσεται πολύ καλά, σε κάποια ξενοδοχεία θα παρατηρείται και overbooking.

Συμπερασματικά, μπορεί κανείς να πει ότι όταν δεν υπάρχει άμεση αντίδραση αρκετά γρήγορα, δημιουργείται πρόβλημα. Κάποιοι υπερπουλούν τα δωμάτιά τους ακόμα και τρεις φορές σε κάποιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ξεφεύγει η κατάσταση από τον έλεγχο. Πρόκειται για μία τεχνική πώλησης, που δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση μετατρέπεται σε πρόβλημα.

Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι θα… κοιμηθεί κάποιος στον δρόμο, αλλά δεν θα κοιμηθεί στο ξενοδοχείο που έχει κλείσει, καθώς κάποια λύση βρίσκεται πάντα.

Πάμε για νέο ρεκόρ με 2.450.000 τουρίστες!
Την ίδια στιγμή, η τουριστική κίνηση καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κάτι που έγινε και με τον Ιούνιο καθώς σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία ο μήνας έκλεισε με αύξηση που πλησίασε το 9%.

Επειδή λοιπόν και οι προηγούμενοι μήνες κατέγραψαν αύξηση, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μέχρι τη λήξη της τουριστικής περιόδου, εκτιμάται ότι το τουριστικό ρεύμα προς τη Ρόδο φέτος θα σημειώσει αύξηση που θα φτάσει το 5%.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος των τουριστικών γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστος Μιχαλάκης, φέτος εκτός απροόπτου, θα φιλοξενήσουμε στο νησί μας περίπου 2.450.000 τουρίστες. Πρόκειται στην ουσία για ένα μικρό θαύμα καθώς οι περισσότεροι στον τουρισμό δεν περίμεναν τέτοια εκτόξευση της ζήτησης. Κινούμαστε σε πρωτοφανή δεδομένα, καθώς έχουμε αύξηση σε σχέση με το 2019, τη χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό μας. Τα νούμερα είναι τεράστια και οι απόλυτοι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχαν έρθει στη Ρόδο περίπου 2.300.000 τουρίστες και φαίνεται ότι θα πάμε στα 2.450.000 αν συνεχιστεί αυτή η ροή. Πρέπει να υπολογίσουμε όμως, ότι δεν έχουμε κίνηση από Ρωσία και Ουκρανία λόγω του πολέμου στην περιοχή, και μάλιστα η ρωσική αγορά με 130.000 τουρίστες το 2019 είναι μεγάλη απώλεια.

Φωτο Μιχάλης Λοΐζος
Φωτο Μιχάλης Λοΐζος

Αυξήσεις 5% έως 10% στα συμβόλαια του 2023
Έχοντας αυτές τις μοναδικές επιδόσεις, η Ρόδος άρχισε να πουλά και για τη νέα χρονιά. Η υπογραφή των συμβολαίων για το 2023 έχει ξεκινήσει, και μάλιστα οι τιμές περιλαμβάνουν αύξηση για τους ξενοδόχους του νησιού μας.

Εκτιμάται ότι πάνω από το 50% των συμβολαίων για την επόμενη σεζόν έχει υπογραφεί ήδη και οι αυξήσεις κυμαίνονται σύμφωνα με πληροφορίες από 5% έως 10%. Κανένας όμως όπως δείχνουν τα πράγματα δεν είναι ικανοποιημένος με αυτά τα ποσοστά.

Οι τουρ οπερέιτορς θεωρούν ότι είναι μεγάλα και οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι δεν είναι σοβαρή η αύξηση. Το ποσοστό της αύξησης είναι μεγάλο, αλλά δεν καλύπτει τα έξοδα μετά τις αυξήσεις και τις ανατιμήσεις. Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι το πού θα κυμανθεί η σεζόν του χρόνου θα το δούμε από τον Νοέμβριο και μετά.

Δεν μας επηρεάζουν οι ακυρώσεις πτήσεων
Σε ό,τι αφορά τώρα τις ακυρώσεις πτήσεων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα λόγω έλλειψης προσωπικού στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι άμεσα δεν μας έχει επηρεάσει το φαινόμενο. Οι ακυρώσεις έγιναν για περιοχές για τις οποίες δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση και μεγάλες πληρότητες στα αεροπλάνα. Επειδή λοιπόν η Ρόδος είχε πολύ καλή πληρότητα στα αεροπλάνα της, είναι από τις τελευταίες περιοχές που θα επηρεάσει το πρόβλημα.

Στη Ρόδο αυτό που παρατηρείται έντονα, είναι μεγάλες καθυστερήσεις από τα βασικά αεροδρόμια της Ευρώπης. Η Ελλάδα γενικά είναι από τις χώρες που δημιούργησαν καλό όνομα στη διαχείριση της πανδημίας και ο πελάτης θέλει να ταξιδέψει σε αυτήν, αφού είναι στις πρώτες επιλογές του.

Γ. Χατζημάρκος: «Η καλή δουλειά πάντα αποδίδει»
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της φετινής σεζόν όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και σε όλο το νότιο Αιγαίο, εκφράζει και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, δηλώνοντας τα εξής:

«Ολα τα στοιχεία δείχνουν και φωτίζουν το ίδιο συμπέρασμα: η καλή δουλειά πάντα αποδίδει. Η εντατική προετοιμασία όλου του κόσμου της παραγωγής, φέρνει αποτελέσματα που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Ευρώπη.

Περήφανοι για τα νησιά μας και τον κόσμο τους, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε και να κτίζουμε με όσους θέλουν και μπορούν. Οι άλλοι δίνουν παραστάσεις τώρα, δεν έχουν χρόνο για λεπτομέρειες όπως η πορεία της οικονομίας. Η ευαισθησία για την κοινωνία, αποδεικνύεται μόνο μέσα από δράσεις που προάγουν την πρόοδό της».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στα πέντε διεθνή αεροδρόμια της Περιφέρειας μέχρι τέλος Ιουνίου, η κατάσταση διαμορφώθηκε ως εξής:
- Πτήσεις 10.603
- Διεθνείς επιβάτες 1.674.652
- Αύξηση 9%


Πιο αναλυτικά:
- Ρόδος 848.164
- Κως 388.095
- Σαντορίνη 254.060
- Μύκονος 160.270
- Κάρπαθος 24.063.

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου