Προφυλακίστηκαν οι δύο Τούρκοι για την αποβίβαση μεταναστών στις Φάνες

Προφυλακίστηκαν οι δύο Τούρκοι για την αποβίβαση μεταναστών στις Φάνες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4391 ΦΟΡΕΣ

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε ο 66χρονος Έλληνας που εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση

Την δρόμο για τις φυλακές πήραν χθες μετά τις απολογίες τους, τα δύο αδέλφια Τουρκικής καταγωγής που κατηγορούνται για τη μεταφορά αλλοδαπών από τα παράλια της γειτονικής χώρας στις Φάνες της Ρόδου, ενώ ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 66χρονος Ροδίτης που επίσης κατηγορείται στην ίδια υπόθεση.

Όπως είναι γνωστό, σε βάρος των δύο αδελφών ηλικίας 23 και 20 ετών αντίστοιχα αλλά και του 66χρονου Έλληνα, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και χθες συνοδευόμενοι από τους συνήγορούς τους κ.κ. Πόλυ Χατζηγιάννη (για τους αλλοδαπούς), Σταύρο Παναγιωτακόπουλο και Δήμο Μουτάφη (για τον Έλληνα) προσήχθησαν ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου, διαδοχικά, για να απολογηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και προανακριτικά ο 23χρονος που φέρεται ως ο κυβερνήτης, ανέλαβε όλη την ευθύνη δηλώνοντας χθες κατά την απολογία του ότι πράγματι έκανε τη μεταφορά, αλλά 9 αλλοδαπών και όχι 25 όπως αρχικά είχε ισχυριστεί. Ο ίδιος είπε ότι θα ελάμβανε για αυτή του την πράξη το ποσό των 3.000 ευρώ (και όχι 40.000 ευρώ που είχε δηλώσει προανακριτικά) όταν θα επέστρεφε στην πατρίδα του, ενώ επανέλαβε πως το έκανε προκειμένου να καλύψει κάποιες από τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει. Ο 23χρονος είπε επίσης ότι το σκάφος ανήκει στον πατέρα του ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με τη μεταφορά που ο ίδιος έκανε, ενώ τόνισε ότι και ο 20χρονος αδελφός του δεν έχει ανάμειξη στην υπόθεση αφού τον πήρε μαζί του μόνο για να δίνει κανένα μπουκάλι νερό ή οτιδήποτε άλλο χρειάζονταν οι μεταφερόμενοι.

Τέλος, τόνισε ότι ήταν η πρώτη φορά που έκανε μεταφορά και αυτό λόγω της οικονομικής του κατάστασης.
Τους ισχυρισμούς αυτούς επανέλαβε κατά την απολογία του και ο 20χρονος Τούρκος ο οποίος και προανακριτικά είχε δηλώσει πως δεν είχε γνώση για τη μίσθωση ή τη συμφωνία που είχε κάνει ο αδελφός του.

Από την πλευρά του, ο 66χρονος αρνήθηκε για άλλη μία φορά τα όσα του καταλογίζονται και ισχυρίστηκε πως το μόνο που θέλησε ήταν να βοηθήσει με τη μεταφορά της μητέρας με το ανήλικο παιδί και στην ουσία «αναγκάστηκε» στη συνέχεια να μεταφέρει και τα λοιπά μέλη της οικογένειας χωρίς να γνωρίζει ποιοι είναι και από πού προέρχονται με αποτέλεσμα να βρίσκεται τώρα μπλεγμένος σε μία υπόθεση άνευ προηγουμένου για αυτόν.

Ο 66χρονος είπε πως η γυναίκα μαζί με το παιδί του έκανε ωτοστόπ (το ίδιο είχε ισχυριστεί και προανακριτικά) και όταν μπήκαν μέσα, τότε εμφανίστηκε και ο άνδρας με το άλλο ανήλικο παιδί. Όταν τους άφησε στην Παλιά Πόλη, ο 66χρονος είπε ότι επέστρεψε και έφαγε σε ταβέρνα στην Κάμειρο, κάτι που εξ αρχής είχε προγραμματίσει να κάνει. Ο Ροδίτης πρόσθεσε ότι ουδέποτε πήρε χρήματα από τους αλλοδαπούς όπως του καταλογίζουν στις καταθέσεις του και προσκόμισε στοιχεία τέτοια που αποδεικνύουν την εύπορη οικονομική του κατάσταση, καταρρίπτοντας έτσι το οικονομικό κίνητρο που θα μπορούσε να έχει για να το κάνει.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, ο 23χρονος Τούρκος με τον 20χρονο αδελφό του κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές, ενώ ο 66χρονος έλληνας αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 5.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα ξεκίνησαν στις 12 Ιουλίου 2022 το μεσημέρι οπότε και εντοπίστηκαν οι δύο αλλοδαποί διακινητές και 13 παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι είχαν καταφέρει να αποβιβαστούν σε παραλιακή περιοχή των Φανών.

Στο σημείο έσπευσαν αμέσως λιμενικές αρχές, ενώ ειδοποιήθηκε και η αστυνομία για τη διενέργεια ελέγχου σε ό,τι αφορά τον ακριβή αριθμό των ατόμων που αποβιβάστηκαν. Το σκάφος, ρυμουλκήθηκε στη συνέχεια με ασφάλεια προς το λιμανάκι των Φανών που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, έτσι ώστε να μην υπάρξει διαρροή καυσίμων και να μην παρασυρθεί από τη θάλασσα.

Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το σκάφος με τους παράνομους μετανάστες, έφθασε από τα παράλια της γειτονικής χώρας και στην προσπάθειά του να αποβιβάσει τους παράνομους μετανάστες στις ακτές της Ρόδου, προσάραξε στην παραλία των Φανών.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος «ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες στις 12 Ιουλίου 2022, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου για την ύπαρξη προσαραγμένου ταχύπλοου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή «ΦΑΝΩΝ» βορειοδυτικά της Ρόδου.

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν, ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και δύο οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηράς, όπου εντόπισαν το σκάφος επί του οποίου επέβαιναν οι δυο (02) αλλοδαποί διακινητές, Τούρκοι υπήκοοι, ηλικίας 20 και 23 ετών. Στη συνέχεια, μετά από έρευνες των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και με την συνδρομή στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στην εν λόγω περιοχή εντοπίστηκαν τέσσερις (04) αλλοδαποί.
Επιπρόσθετα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και διακριτικής επιτήρησης, εντοπίστηκε ένα Ι.Χ.Ε. όχημα, με οδηγό 66χρονο ημεδαπό, να μεταφέρει και να αποβιβάζει σε πολεοδομικό συγκρότημα της Ρόδου, ακόμη πέντε (05) αλλοδαπούς.

Όλοι οι ανωτέρω συνελήφθησαν, ενώ οι αλλοδαποί στο σύνολό τους αναγνώρισαν τον 20χρονο και τον 23χρονο ως διακινητές και οι πέντε (05) εξ’ αυτών οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την παραλία στην πόλη της Ρόδου, αναγνώρισαν τον 66χρονο ως τον οδηγό του οχήματος που τους παρέλαβε και τους μετέφερε.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το ανωτέρω Τ/Χ σκάφος, το Ι.Χ.Ε. όχημα, τρεις (03) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, καθώς και το χρηματικό ποσό των χιλίων τριακοσίων είκοσι ευρώ (1.320,00€)».

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών