Εντοπίστηκαν στη Ρόδο ελαιόδεντρα με ηλικία μεγαλύτερη των 500 ετών!

Εντοπίστηκαν στη Ρόδο ελαιόδεντρα με ηλικία μεγαλύτερη των 500 ετών!

Εντοπίστηκαν στη Ρόδο ελαιόδεντρα με ηλικία μεγαλύτερη των 500 ετών!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2512 ΦΟΡΕΣ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εντοπισμού και καταμέτρησης των αιωνόβιων ελαιόδεντρων στα Δωδεκάνησα και σε λίγες μέρες όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και στις Κυκλάδες, τότε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις, αναφορικά με την πρωτοβουλία που είχε και αποσκοπεί στην ανάδειξη και προστασία τους.

Όπως δήλωσε χτες ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλήμονας Ζαννετίδης, ειδικά στη Ρόδο, εντοπίστηκαν από τους ειδικούς ελαιόδεντρα ηλικίας ακόμα και 500 ετών, τονίζοντας ότι σκοπός της περιφέρειας είναι σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους να σημανθούν και να γίνουν επισκέψιμα.

«Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στη Ρόδο και γενικά στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες έχουμε μία μικρή καθυστέρηση αλλά σύντομα θα ολοκληρωθούν και εκεί. Το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε το θέμα στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινή γνώμη.

Έχουμε εντοπίσει αιωνόβια ελαιόδεντρα, στο νησί της Ρόδου ειδικά, και μάλιστα οι υπηρεσίες μας εκτιμούν ότι υπερβαίνουν τα 500 χρόνια.
Αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα ώστε να παραβρεθεί και ο αρμόδιος γεωπόνος Σάββας Μαστόρου που ανέλαβε και το συγκεκριμένο θέμα.

Για τον ακριβή αριθμό των δέντρων που εντοπίστηκαν θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα τις επόμενες μέρες και θα κάνουμε ειδική παρουσίαση ώστε να γνωρίσουν όλοι την πρωτοβουλία της περιφέρειας να αναδείξει και να προστατέψει τα αιωνόβια ελαιόδεντρα που βρίσκονται στα νησιά της περιφέρειάς μας.

Η υπηρεσία της περιφέρειας έχει δει τα δέντρα, και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες αν συναινέσουν θα τα αναδείξουμε θα τα περιλάβουμε σε χάρτη με σήμανση, ενώ θα τα προστατέψουμε βάζοντας ένα προστατευτικό, και θα τοποθετηθεί πινακίδα με την ταυτότητα κάθε δέντρου δηλαδή την ηλικία του και τον ιδιοκτήτη του» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο μετά από ανακοίνωση της Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας, και μάλιστα σε σχετικό ρεπορτάζ της η «Ροδιακή» είχε αναφέρει ότι λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας είχαν δηλωθεί περί τα 150 αιωνόβια ελαιόδεντρα κυρίως στις περιοχές Βάτι και Καλυθιές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη εκστρατεία διάσωσης και ανάδειξης των ελαιοδέντρων πραγματοποιήθηκε σε Κρήτη και Επτάνησα.

Για την έκθεση Κρεμαστής
Ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε και στα εγκαίνια της έκθεσης της Κρεμαστής που θα γίνουν σήμερα, μιλώντας για τη συμμετοχή παραγωγών από τα νησιά μας στο χώρο της περιφέρειας.

« Η περιφέρεια θα είναι για μία ακόμα χρονιά παρούσα και μάλιστα φέτος θα έχουμε από τρία νησιά παραγωγούς, από Ρόδο, Κάλυμνο και Λέρο. Θα έχουμε συγκεκριμένα 18 περίπτερα με αντίστοιχους παραγωγούς που αναδεικνύουν και προβάλουν τα προϊόντα που παράγουν.

Θα έχουμε προϊόντα θάλασσας, ελαιόλαδο, μέλι και προϊόντα μελιού, βότανα, ποτά, μαρμελάδες κλπ. Επίσης προετοιμαζόμαστε και για την έκθεση SIAL στο Παρίσι, μία διεθνή έκθεση, τον Οκτώβριο, για τρόφιμα και ποτά.

Θα είμαστε παρόντες με παραγωγούς από τα νησιά μας», δήλωσε, ενώ μίλησε και για την πιστοποίηση προϊόντων από τα νησιά μας μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά συνολικά 22 νέα προϊόντα.

«Συνεχίζουμε την προβολή, ανάδειξη και πιστοποίηση των προϊόντων μας. Βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία για 22 προϊόντα όπως οι κουλούρες Καρπάθου, το συμιακό γαριδάκι, το σπινιάλο Καλύμνου, ο κολιός Λέρου, το σκόρδο Καλαβάρδων και πολλά άλλα προϊόντα.
Είμαστε ιδιαίτερα δραστήριοι σε αυτό τον τομέα καθώς τα προϊόντα μας είναι περιουσία των παραγωγών μας και των νησιών και θέλουμε να τα αναδείξουμε, να τα συνδέσουμε με τον τουρισμό ώστε να αναδείξουμε και την οικονομία μας» είπε ο κ. Ζαννετίδης.

240 οι αιτήσεις από νέους αγρότες
Επίσης αναφέρθηκε και στις αιτήσεις που κατατέθηκαν από νέους αγρότες στην περιφέρειά μας, τονίζοντας ότι η απάντηση του υπουργείου για την αξιολόγησή τους, θα γίνει γνωστή εκτός απροόπτου το Σεπτέμβριο, ώστε να προχωρήσει και η πληρωμή των ποσών που δικαιούνται.
Ειδικότερα δήλωσε για το θέμα τα εξής:
«Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων από τους αρμόδιους αξιολογητές για τους νέους αγρότες.

Είναι 240 αιτήσεις και έχουν σταλεί για έλεγχο στο υπουργείο.
Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το υπουργείο μέσα στο Σεπτέμβριο θα έχουμε τις πληρωμές για τους νέους αγρότες που θα ενταχθούν.

Είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα γι’ αυτούς καθώς είναι πολύ μεγάλο το ποσό και είμαστε η μοναδική περιφέρεια που έχουμε διαθέσιμο όλο το ποσό και για όλες τις αιτήσεις αν γίνουν δεκτές από το υπουργείο. Θα έχουμε έτσι τη χαρά να εντάξουμε στο επάγγελμα 240 νέα παιδιά» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Παππάς: «Δεν θα αφήναμε την Κω στην τύχη της»

Υβριδικός Σταθμός Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει στη Ρόδο

Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στη Ρόδο

Έμφραγμα υπέστη 67χρονος ημεδαπός επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Celestyal discovery στην Πατμο

Στις 160.000€ το ποσό για την πυροπροστασία της Κω

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο χορός του μηχανικού Καλύμνου

Το Λιμενικό Σώμα συντόνισε την επιβίβαση σε τουριστικά πλοία εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Κω

Συνεδριάζει αύριο η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου