Κάθειρξη 9 ετών σε Ρομά για ληστεία ηλικιωμένου

Κάθειρξη 9 ετών σε Ρομά για ληστεία ηλικιωμένου

Κάθειρξη 9 ετών σε Ρομά για ληστεία ηλικιωμένου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 313 ΦΟΡΕΣ

Συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 22χρονο Ρομά, ο οποίος μαζί με άλλους δύο ανήλικους ομόφυλούς του, χτύπησαν την πόρτα ηλικιωμένου συμπολίτη μας με το πρόσχημα ότι διψούν και θέλουν να τους δώσει νερό, και τελικά τον χτύπησαν και τον λήστεψαν!

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στη Ρόδο τον Ιούλιο του 2018 και μόνο ο 22χρονος ήταν ενήλικος, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του ήταν ανήλικοι, ο ένας 14 ετών και ο δεύτερος δεν είχε κλείσει τα 18 έτη. Έτσι, η δικογραφία διαχωρίστηκε ως προς τους δύο ανήλικους που παραπέμφθηκαν να δικαστούν από το αρμόδιο δικαστήριο Ανηλίκων.

Σε ό,τι αφορά τον 22χρονο Ρομά, δεν εμφανίστηκε χθες ενώπιον του δικαστηρίου, ωστόσο δικάστηκε ωσεί παρών και κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε ληστεία και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών και για συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης το καλοκαίρι του 2018 οπότε και ο -τότε- 77χρονος κατήγγειλε το περιστατικό που είχε συμβεί σε βάρος του από τους τρεις Ρομά, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Ιουλίου 2018 στις 2 τα ξημερώματα πήγε ο 77χρονος στην αστυνομία και δήλωσε ότι μερικές ώρες νωρίτερα, στις 10 το βράδυ στις 22 Ιουλίου 2018, βρισκόταν στο σπίτι του όταν δύο άγνωστοι του χτύπησαν τη πόρτα και του ζήτησαν ένα ποτήρι νερό.

Όμως, οι δράστες με το πρόσχημα ότι θέλουν νερό, αποπειράθηκαν να του αφαιρέσουν από το λαιμό μία χρυσή αλυσίδα και όταν δεν τα κατάφεραν τον χτύπησαν με ένα ξύλο στο κεφάλι και στο αριστερό χέρι και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή, καταφέρνοντας ωστόσο να πάρουν μαζί τους ένα χρυσό φυλακτό που ο ηλικιωμένος φόραγε στο λαιμό του.

Αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δράστες είναι οι τρεις Ρομά και μετά από αναζητήσεις, στις 24 Ιουλίου 2018 το απόγευμα προσήγαγαν στην υπηρεσία τον 22χρονο και τον ένα ανήλικο ηλικίας τότε 14 ετών, ενώ ο έταιρος εμπλεκόμενος (τότε δεν είχε κλείσει τα 18) εμφανίστηκε αυτοβούλως την ίδια ημέρα στην αστυνομία.

Σε βάρος των τριών Ρομά- που δεν είχαν συλληφθεί λόγω παρέλευσης των χρονικών ορίων του αυτοφώρου- σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της ληστείας κατά συναυτουργία και στις 24 Ιανουαρίου 2020, κλήθηκαν να απολογηθούν στην ανακρίτρια Ρόδου, συνοδευόμενοι από τον συνήγορό τους κ. Μάνο Τεχνίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί τα όσα τους καταλογίζονται.

Όπως είχαν πει στην ανακρίτρια Ρόδου, πράγματι χτύπησαν την πόρτα του 77χρονου και του ζήτησαν νερό, όμως ο ηλικιωμένος τους έβαλε τις φωνές και λογομάχησε μαζί τους με αποτέλεσμα να τσακωθούν. Οι τρεις Ρομά αρνήθηκαν ότι του αφαίρεσαν οτιδήποτε.

Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας, και οι τρεις Ρομά είχαν αφεθεί ελεύθεροι και μόνο στον 22χρονο που δικάστηκε χθες, είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Διαβάστε ακόμη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία