Κόβουν τα ελαιόδεντρα!

Κόβουν τα ελαιόδεντρα!

Κόβουν τα ελαιόδεντρα!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 8808 ΦΟΡΕΣ

Πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα τα περιστατικά παράνομης κοπής ελαιοδέντρων από χωράφια του νησιού μας, όπως καταγγέλλουν οι αγρότες μας.

Όσο προχωρά ο χειμώνας, τόσο και αυξάνονται οι καταγγελίες από ιδιοκτήτες ελαιώνων, ότι σε απομακρυσμένα σημεία των χωριών άγνωστοι κόβουν δέντρα μεγάλης ηλικίας για να πάρουν τα ξύλα είτε για να τα πουλήσουν, είτε για να τα κάνουν καυσόξυλα για τα σπίτια τους.

Οι κοπές γίνονται, όπως εκτιμούν, λίγο πριν νυχτώσει και όταν οι ελαιοπαραγωγοί έχουν φύγει από τα χωράφια τους μετά το λιομάζωμα, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί.

Οι άγνωστοι κόβουν τα δέντρα από το έδαφος και επιλέγουν σημεία κοντά σε δρόμους αλλά έξω από τους οικισμούς, ώστε να φορτώσουν τα ξύλα γρήγορα και να φύγουν πριν εντοπιστούν.

Φαίνεται ότι έχουν επιλέξει από πριν ποια ελαιόδεντρα θα κόψουν, και προτιμούν τα μεγάλης ηλικίας ώστε να προκύψουν μεγάλες ποσότητες ξύλου.

Όπως αποδεικνύεται δεν πέφτουν θύματα των επιτήδειων μόνο τα ελαιόδεντρα αλλά και τα πεύκα που βρίσκονται κοντά στους δρόμους, αν και δεν είναι ξερά κατά παράβαση των νόμων που δεν το επιτρέπουν.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι παραγωγοί καταγγέλλουν μαζική κοπή δέντρων, όπως αυτήν που έγινε στις Καλυθιές το Νοέμβριο για την οποία οι κάτοικοι μάλιστα, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλούσαν όποιον γνώριζε για το περιστατικό να ενημερώσει αμέσως τις αρμόδιες αρχές.

Η ενεργειακή κρίση και η συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών έχουν οδηγήσει πολλούς σε ανέχεια, με αποτέλεσμα, να αναζητούνται τρόποι να ζεσταθούν οι άνθρωποι που δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο, ούτε και για ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε κάθε περίπτωση ο αγροτικός κόσμος που διαπιστώνει τέτοια περιστατικά ανησυχεί έντονα καθώς μέχρι τη λήξη του χειμώνα οι επιτήδειοι θα κάνουν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές τους για να πάρουν τα καυσόξυλα, και για το λόγο αυτό ζητούν συστηματικούς ελέγχους από τις αρχές που είναι αρμόδιες.

Με αυτό τον τρόπο θα προστατευτούν οι περιουσίες τους και το περιβάλλον, ενώ θα επιβληθούν και πρόστιμα στους παραβάτες.

Διαβάστε ακόμη

Πορεία Μνήμης για την εισβολή στην Κύπρο

Ύποπτη και επικίνδυνη η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στο Ροδίνι

Σε κακή κατάσταση η αγροτική οδοποιία στο Ασκληπειό

Έφθασε χθες στη Ρόδο το νέο τρενάκι της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ»

Τουρκία: Νέα Navtex στην ανατολική Μεσόγειο σε περιοχή που βαφτίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Έκπτωση φόρου από 2% έως 4% για συνεπείς φορολογούμενους

ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τα voucher κοινωνικού τουρισμού

Θα παραχωρηθούν κτήρια στο Λιμενικό Ταμείο