Ομιλία για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Βίντεο)

Ομιλία για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Βίντεο)

Ομιλία για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1134 ΦΟΡΕΣ

Σήμερα στις 6 μ.μ. στη νέα πτέρυγα του Νεστοριδείου από το ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου

Σημαντικές διευκρινίσεις για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που αναμένεται να λύσουν πολλές απορίες καθώς και οδηγίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα και την ηλεκτρική ενέργεια θα δοθούν σήμερα το απόγευμα στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών Νοτίου Αιγαίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή.

Για τη σημερινή εκδήλωση - που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 το απόγευμα στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου- , μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Ευγενικός καθώς και οι κ. Ιωάννης Μυταλούλης και Γιώργος Καζουλλάκης, μέλη της νομικής ομάδας του ΙΝΚΑ, τονίζοντας πως σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συζητηθούν σημαντικά θέματα που αφορούν όλους τους καταναλωτές.

Ο κ. Ευγενικός με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή μίλησε για τη δράση του ΙΝΚΑ Νοτίου Αιγαίου και δήλωσε πως το τελευταίο διάστημα επικοινωνούν με το Ινστιτούτο δεκάδες πολίτες για να καταγγείλουν περιστατικά αισχροκέρδειας, ενώ αναφέρθηκε και στο μποϊκοτάζ κατά των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, δηλώνοντας πως: «η δράση στο Νότιο Αιγαίο πήγε πολύ καλά. Δέχτηκα αρκετά τηλεφωνήματα από εταιρείες να μην το ξανακάνουμε, κάτι που αποδεικνύει ότι είχε επιτυχία» ενώ τόνισε ότι

«Τέτοιες δράσεις είναι το μοναδικό «αντίδοτο» για την ακρίβεια καθώς έχουμε ελεύθερο εμπόριο και αυτό έχει δώσει σε πολλούς επιχειρηματίες τη δυνατότητα να αισχροκερδούν και να παραπλανούν τον καταναλωτή. Γι’ αυτό πρέπει πριν από κάθε αγορά να οργανωνόμαστε, να κάνουμε πρώτα έρευνα αγοράς και μετά να φτάνουμε να αγοράζουμε το προϊόν.

Να προσέχουμε επίσης τις ημερομηνίες λήξης, την ποσότητα του προϊόντος και την τιμή καθώς σε πολλά σούπερ μάρκετ βλέπουμε άλλες τιμές στο ράφι και άλλες όταν φτάνουμε στο ταμείο. Ο καταναλωτής να γνωρίζει τα δικαιώματά του, αλλά φυσικά και τις υποχρεώσεις του» .

Ο κ. Ευγενικός αναφέρθηκε και στη βοήθεια που παρέχει το ΙΝΚΑ δηλώνοντας ότι: «Μπορούμε να βοηθήσουμε τους καταναλωτές που έχουν ανάγκη μέσω του ΙΝΚΑ ΣΥΝ, ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιτρέπει στους πολίτες που έχουν υπερχρεωμένα νοικοκυριά και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν δικηγόρο, να απευθύνονται στη νομική μας ομάδα για να τους συμβουλεύσουμε χωρίς κάποια αμοιβή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα inka – plus.gr, για επιπλέον πληροφορίες».

Ο Γιάννης Μυταλούλης

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Μυταλούλης, μέλος της νομικής ομάδας της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος ο οποίος δήλωσε πως χαίρεται ιδιαίτερα που βρίσκεται στη Ρόδο και που θα έχει τη δυνατότητα σήμερα το απόγευμα να απαντήσει αναλυτικά στις ερωτήσεις των καταναλωτών.

Επιπλέον, ο κ. Μυταλούλης αναφέρθηκε στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τόνισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί όλη την Ελλάδα, ωστόσο ιδιαίτερα αυξημένα φαίνεται να είναι τα περιστατικά στη Ρόδο. «Βλέπω ότι στατιστικά ένα ιδιαίτερο βάρος το υπομένει η Ρόδος και γενικότερα τα Δωδεκάνησα καθώς εδώ γίνονται πλειστηριασμοί που αντιστοιχούν σε έναν μεγάλο δήμο της Αττικής» τόνισε και συνέχισε δηλώνοντας για τους υπερχρεωμένους καταναλωτές ότι: «Υπάρχουν δυνατότητες για συμβιβασμό με τον εξωδικαστικό μηχανισμό για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση. Να πετύχουμε μια ρύθμιση του δανείου ή να κερδηθεί περισσότερος χρόνος».

Ο κ. Μυταλούλης αναφέρθηκε και στη συλλογική αγωγή του ΙΝΚΑ κατά της ΔΕΗ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία χθες απορρίφθηκε από το δικαστήριο. «Λάβαμε σήμερα την απόφαση για τη συλλογική αγωγή που είχε ασκήσει το ΙΝΚΑ μαζί με την Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της ΔΕΗ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Δυστυχώς το δικαστήριο δεν δέχτηκε τους ισχυρισμούς των καταναλωτών και απέρριψε την απόφαση. Επειδή η ΔΕΗ εξηγούσε πώς λειτουργούσε αυτή η ρήτρα με παραδείγματα, έκρινε το δικαστήριο ότι ήταν κατανοητό από τους καταναλωτές.

Παρέβλεψε όμως το καίριο γεγονός ότι την τιμή της ρήτρας την προσδιορίζει η ίδια η ΔΕΗ γιατί έχει το μονοπώλιο στην παραγωγή ενέργειας. Κατά της πρωτόδικης απόφασης μπορεί βέβαια να ασκηθεί έφεση και να έχουμε κάποια καλύτερη έκβαση για τα συμφέροντα των καταναλωτών» είπε χαρακτηριστικά.

Στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις εξωδικαστικές λύσεις αναφέρθηκε και ο νομικός κ. Γιώργος Καζουλλάκης, δηλώνοντας:

«Αποτελούμε αυτή τη στιγμή μια πλήρως ικανή ομάδα και μπορούμε να προσφέρουμε τη συμπαράστασή μας και τις νομικές υπηρεσίες μας στους οφειλέτες με υπερχρεωμένα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουμε με τρόπο λογικό, νόμιμο και αποδοτικό τις οφειλές απέναντι σε τράπεζες. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει επανέλθει με νέες διαδικασίες, με νέες διευκολύνσεις για τους οφειλέτες και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με κάθε τρόπο τις οφειλές».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση θα συμμετάσχει διαδικτυακά και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Περιφερειακή Επιτροπή

Βάιος Καλοπήτας: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται restart

Πρόγραμμα «Αθηνά»: Δωρεάν στέγαση για φοιτήτριες στην Αθήνα

Ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο της Κατάνια για δεκάδες επιβάτες που ήθελαν να έρθουν στη Ρόδο

Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κυκλάδων: «Στο κενό θα πέσει η προσπάθεια κάποιων γνωστών – αγνώστων»

Προγραμματική σύμβαση για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Τη Ρόδο θα επισκεφθεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος

«Ντροπιαστική και απαράδεκτη η κατάσταση στις δημόσιες τουαλέτες»