Στ. Δράκος: Το κτηριακό συγκρότημα της Ακαδημίας είναι ασφαλές

Στ. Δράκος: Το κτηριακό συγκρότημα  της Ακαδημίας είναι ασφαλές

Στ. Δράκος: Το κτηριακό συγκρότημα της Ακαδημίας είναι ασφαλές

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2843 ΦΟΡΕΣ

Τη διαβεβαίωση ότι το κτηριακό συγκρότημα της Ακαδημίας είναι ασφαλές με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έδωσε χθες, σε δηλώσεις του μέσα από το κτήριο, ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις εργασίες που γίνονται και απέδωσε την ανησυχία που εκφράζεται από συγκεκριμένους κύκλους στο… κλίμα των εκλογών!

Ενημερώνοντας, λοιπόν, για όλες τις ενέργειες της δημοτικής αρχής από την έναρξη της θητείας της, το 2019, είπε ότι, μέχρι στιγμής, έχουν αποκαταστήσει συνολικά πάνω από είκοσι αίθουσες στο εσωτερικό του σχολικού συγκροτήματος καθώς και ότι τα συνεργεία της υπηρεσίας συνεχίζουν και εργάζονται αδιάκοπα μέσα στο κτήριο και αυτή την περίοδο.


Μετά την πτώση του σοβά πέρυσι, αρχές Δεκεμβρίου, αναδείχθηκε και η ανάγκη συνολικής αποκατάστασης του σχολικού συγκροτήματος, για πρώτη φορά μετά το 1964 όπως είπε, όπου ο τότε διευθυντής της σχολής της Ακαδημίας, προέβη σε συνολική αποκατάσταση του συγκροτήματος και έκτοτε δεν έχουν γίνει εργασίες τέτοιας κλίμακας. Έτσι, μετά και το περυσινό γεγονός, αποφάσισαν, σε συνεργασία με τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, να προχωρήσουν σε αυτό.


Ο αντιδήμαρχος εξήγησε, στη συνέχεια, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνολική αποκατάσταση ενός τέτοιου μνημείου είναι η μελέτη και για να γίνει αυτή πρέπει να υπάρχει το υπόβαθρο και τα σχέδια πάνω στα οποία θα «πατήσουν» οι μηχανικοί της Υπηρεσίας. Από την έρευνα που έκαναν, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν ούτε σχέδια αποτύπωσης του σχολικού συγκροτήματος, «παρά μόνο κάποια

σκαριφήματα», οπότε η πρώτη ενέργεια που έπρεπε να γίνει ήταν η αποτύπωση του σχολείου-που η έκτασή του είναι 5000 τ.μ. μόνο το κτήριο-για την οποία χρειάστηκαν περίπου δυόμιση-τρεις μήνες. Αυτή τη στιγμή, ολοκληρώνεται η μελέτη της συνολικής αποκατάστασης.


Ο κ. Δράκος θέλησε να εξηγήσει γιατί, σε ορισμένα σημεία του κτηρίου, η εικόνα δεν είναι καλή. Όπως είπε, λοιπόν, μετά από έλεγχο που διενήργησε η Υπηρεσία, ανέθεσαν την άρση της ετοιμορροπίας σε διάφορα σημεία του σχολείου και, έτσι, περιμετρικά, αυτή τη στιγμή, φαίνονται καθαιρέσεις που έγιναν μέσα από αυτή την εργολαβία, η οποία συνεχίζεται με διαρκείς ελέγχους, όπου διαπιστώνεται δηλαδή ότι υπάρχει πρόβλημα, η Εταιρεία είναι υποχρεωμένη να στείλει συνεργείο στο κτήριο, να κάνει επανέλεγχο και να συνεχίσει την καθαίρεση των σαθρών-κάτι που θα γίνει και μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όλα τα σημεία που έχουν γίνει καθαιρέσεις θα αποκατασταθούν στην αρχική τους μορφή. Εξήγησε, στη συνέχεια, ο κ. Δράκος ότι, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της καθυστέρησης, όχι λόγω αμέλειας αλλά εξαιτίας του όγκου της δουλειάς που υπάρχει για τη συνολική αποκατάσταση, πίστωσαν στον Προϋπολογισμό ένα έργο στα όρια της απευθείας ανάθεσης για την αποκατάσταση του προβλήματος που υπήρξε στο 22ο Νηπιαγωγείο που, ως γνωστόν, στεγάζεται στο συγκρότημα.

Ο Διαγωνισμός αυτός έγινε στις 4 Ιουλίου αλλά βγήκε άγονος, επανέλαβαν τη διαδικασία και σήμερα το πρωί αναμένεται να εγκατασταθεί ο κατασκευαστής για την πλευρά του Νηπιαγωγείου.
Επίσης, πέρα από τη συνολική αποκατάσταση, δημιούργησαν μία πίστωση στον Προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των πιο σοβαρών-από άποψη βλαβών-κουφωμάτων, ύψους 74 χιλιάδες ευρώ, διαδικασία που «τρέχει». Σημειώνεται ότι, στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2023 έχει εγγραφεί πίστωση 1 εκατομμυρίου ευρώ, που ήταν μία αρχική εκτίμηση αλλά η μελέτη θα δείξει το τελικό νούμερο.

Το ύψος της συνολικής αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος-και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη-εκτιμάται γύρω στα 3 εκατ. ευρώ, και το τελικό νούμερο θα το έχουν όταν θα ολοκληρωθεί η μελέτη αν και θεωρούν ότι θα υπερβεί κατά πολύ το νούμερο αυτό.


Και είπε, στη συνέχεια: «Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά μας σχετικά με το σχολικό συγκρότημα μετά από το 1964, δεν ήταν… να βάψουμε έναν τοίχο ή να κάνουμε σποραδικές εργασίες αλλά να λύσουμε συνολικά το πρόβλημα της Ακαδημίας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Αυτό που μου κάνει πραγματικά εντύπωση τις τελευταίες ημέρες, δεν ξέρω αν είναι το κλίμα των εκλογών ή κάτι άλλο... είναι ότι υπάρχει μία υποτιθέμενη ευαισθησία και ανησυχία από συγκεκριμένους κύκλους γύρω από το θέμα της Ακαδημίας.

Έχουν χτυπήσει εκατόν πενήντα πόρτες, πλην της δικής μας που είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, για να δώσουμε απαντήσεις για το τι γίνεται σχετικά με το σχολικό συγκρότημα και όλα αυτά τα ερωτήματα και οι ευαισθησίες διακινούνται μέσα από τα social media ή άλλους κύκλους και μας έρχονται μέσω τρίτων».


Είπε, ακόμη, ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή πέρα από την αλληλογραφία που έχουν με τους διευθυντές των σχολείων-και έχουν απαντήσει σε όλα τα έγγραφα και είναι σε γνώση τους το κάθε βήμα των ενεργειών που ανέφερε, δεν είχε όχληση από κάποιον άλλον.

«Παρά ταύτα, γίνεται όλη αυτή η συζήτηση, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, ψάχνουν να βρουν λύση δεν ξέρω από πού. Προφανώς, η λύση είναι από μας και αυτή φροντίσαμε να τη δώσουμε από τον Φεβρουάριο και μετά. Και αυτό θα ήθελα να το ξέρουν και οι γονείς των παιδιών που έχουν σχέση με το σχολικό συγκρότημα: ότι η λύση που θα δοθεί είναι συνολική και θα είναι μία και καλή», διαβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος και συνμπλήρωσε:
«Το σχολείο αυτό είναι ένα μνημείο, η μελέτη γίνεται με σεβασμό στην ιστορία του, με σεβασμό στον πολιτισμό, όπως έχουμε κάνει και σε όλες τις περιπτώσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια γιατί έχουμε δώσει στην αποκατάσταση και τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και μ’ αυτό τον γνώμονα και με τη μεγαλύτερη ευαισθησία που έχουμε γιατί αυτό φιλοξενεί παιδιά και είναι μια ευαισθησία την οποία μας την μετέφερε από την αρχή της θητείας μας ο δήμαρχος μας, ο κ. Καμπουράκης, και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».


«Θέλω, λοιπόν-συνέχισε-να καθησυχάσω τους γονείς και όχι τους κύκλους που υποκινούν αυτή την κατάσταση, ότι πραγματικά κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό το μνημείο που φιλοξενεί τα παιδιά τους».


Όσο για το πως θα καλυφθεί το κόστος της αποκατάστασης, προς το παρόν η πίστωση του 1 εκατ. ευρώ είναι από ίδιους πόρους του δήμου. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη όμως, όπως κάνουν και σε όλες τις περιπτώσεις αποκατάστασης κτιρίων, θα αναζητηθεί εργαλείο χρηματοδότησης ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του δήμου με τα χρήματα αυτά.


Όσο αφορά στο θέατρο, έχει εκδοθεί μία απόφαση στατικής ανεπάρκειας στο παρελθόν για τη χρήση του θεάτρου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, πριν από τη δική τους θητεία, και για να αρθεί η απόφαση αυτή θα πρέπει να γίνει εξειδικευμένη μελέτη στατικής επάρκειας.


Στο σημείο αυτό, ο κ. Δράκος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι, όλα τα παραπάνω, δεν είναι εργασίες ή μελέτες της μίας ή των δύο εβδομάδων…«πιάσαμε ένα πινέλο και βάψαμε έναν τοίχο και είπαμε κάναμε έργο», όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Όταν συζητάμε για ένα κτίριο όπως είναι η Ακαδημία, πέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, αντιλαμβάνεσθε ο όγκος της προετοιμασίας και των μελετών απαιτούν πάρα πολύ χρόνο. Όποια μέσα και να χρησιμοποιήσουμε, τους καλύτερους μηχανικούς του κόσμου να φέρουμε κτλ., τον ίδιο χρόνο θα χρειαστούν όλοι».


Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ήδη αποκαταστήσει αίθουσες που ήδη είναι λειτουργικές αλλά το εξωτερικό κομμάτι είναι μία πολύ σοβαρή εργασία που δεν μπορεί να γίνει χωρίς μελέτη. «Δεν μπορεί κάποιος να έρθει…να βαράει και να μπλαστρώνει πράγματα, απλά και μόνο για να ικανοποιήσω επικοινωνιακά την ανάγκη αυτή και να τροφοδοτήσω την είδηση, είτε προεκλογικά είτε με πολιτικό σκοπό κτλ.

Έχουμε αποδείξει ότι όλες οι ενέργειες που έχουμε κάνει στα τέσσερα χρόνια της θητείας μας είναι σοβαρές και με υπόβαθρο και θέλουμε το έργο που θα μείνει επειδή είχαμε τη χαρά και την τιμή που μας έκανε ο ροδιακός λαός το 2019 να μας ψηφίσει, να είναι η κληρονομιά έστω των τεσσάρων χρόνων της θητείας μας-δεν ξέρουμε τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές, ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει κατά συνείδηση και ό,τι πιστεύει καλύτερο και όλες αυτές οι ενέργειες δεν γίνονται με σκοπό τις εκλογές. Γίνονται για να μείνει αυτό το πράγμα που πρέπει να μείνει στον τόπο», κατέληξε ο κ. Δράκος.

Διαβάστε ακόμη

Νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους 25 εκ. € αποκλειστικά για μικρά νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Ο Αντώνης Γιαννικουρής, γενικός γραμματέας στο Προεδρείο της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Σήμερα στις 12 η κινητοποίηση των Συλλόγων για την υποβάθμιση των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων

Στα ύψη οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προς τα νησία μας

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Συντάξεις Αυγούστου 2024: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Στο φως οι «αθέατοι θησαυροί» από το Αρχαιολογικό της Ρόδου - Από το 500-550 π.Χ.

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις των καταστημάτων στη Ρόδο