Παραλειπόμενα εποχής: Η απαγωγή μιας Τουρκάλας, θέμα προς...δημοσιογραφική εκμετάλλευση

Παραλειπόμενα εποχής: Η απαγωγή μιας Τουρκάλας, θέμα προς...δημοσιογραφική εκμετάλλευση

Παραλειπόμενα εποχής: Η απαγωγή μιας Τουρκάλας, θέμα προς...δημοσιογραφική εκμετάλλευση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1223 ΦΟΡΕΣ

Δράστης Ιταλός γεωμέτρης-Η απαγωγή της Σεβαστής…

Το ειδύλλιον Τάσου με την πριγκίπισσα Αζζά με παγκόσμια απήχηση

Επιμέλεια Κώστας Τσαλαχούρης

Είναι ντοκουμέντο. Σήμερα δεν θα ακολουθήσουμε τη γνωστή οδό των γεγονότων που επεσυνέβησαν στην πατρίδα μας κατά τη διάρκεια της πιο σκληρής τυραννίας που γνώρισε. Ναι, ήταν η ιταλική κατοχή.

Προσπάθησαν διά της τεχνικής, της νομιμοφανούς βίας, να πάρουν τα πάντα και να δημιουργήσουν την «Μάρε νόστρουμ». Ναι, πέτυχαν, τα πήραν χωρίς να υπολογίσουν, όμως, ότι υπήρχε και η ψυχή του καθενός με το γαλάζιο, την πατρίδα, την Ελλάδα…μέσα... Δεν μπόρεσαν να φτάσουν μέχρις αυτά. Και απέτυχαν…

Σήμερα θα ακολουθήσουμε την ίδια οδό, των επίσημων Αρχείων, και να γράψουμε για λεπτομέρειες που μόνο η δημοσιογραφική πέννα μπορεί να τα αναδείξει.
Βρισκόμαστε στα 1930 και ο μόλις πριν μερικούς μήνες αναλαβών το Προξενείο της Ελληνικής Δημοκρατίας Δημήτριος Παππάς, γράφει στο υπουργείο των Εξωτερικών για ένα γεγονός «προς ενδεχομένην δημοσιογραφικήν εκμετάλλευσιν…».

Πρωταγωνιστής είναι ένας κυβερνητικός υπάλληλος, ο γεωμέτρης Goletti o οποίος «απήγαγε την σύζυγον και τινα τιμαλφή γνωστού της ενταύθα αγοράς, Τούρκου καφεπώλου. Ούτος κατέθηκεν αμέσως μήνυσιν επί μοιχία και διαταράξει της οικιακής ησυχίας εν καιρώ νυκτός,

Ο ανακριτής επελήφθη ανακρίσεων, ότε εξαίφνις ο εναγαγών καλείται εις την Αστυνομίαν και διατάσσεται ν’ αποσύρη την μήνυσιν, επ’ απειλή δυσαρέστων δι’ αυτόν επακολούθων. Ο καφεπώλης σπεύδει εις την Κοινότητά του αιτούμενος προστασίαν.

Η Κοινότητα επεμβαίνει, αλλ’ ο μηνυτής επανακαλείται εις την Αστυνομίαν και απειλείται βιαιότερον. Αποτέλεσμα, αποσύρει την κατά του Ιταλού μήνυσιν και η ανάκρισις κλείει την υπόθεσιν. Το γεγονός προεκάλεσεν ως εικός πλείστα σχόλια, αλλ’ ουδείς τολμά να ομιλήση περί αυτού φανερά…».

Δεν αναφερόμαστε στο ειδύλλιο του Χαραλάμπη με την πριγκίπισσα του Ιράκ Αζζά, που συγκίνησε τη διεθνή και πανελλήνια κοινή γνώμη. Γράφτηκαν χιλιάδες στήλες, την εποχή του Μεσοπολέμου.

Ο υπογράφων έδωσε στη δημοσιότητα σε 16 συνέχειες, από την εφημερίδα «Η Ροδιακή», το γεγονός, από αρχειακό υλικό που του παραχώρησε ειδικός συλλέκτης, και από δημοσιεύματα εφημερίδων ελληνικών και ξένων, της εποχής.

Παρέλειψε μόνο ορισμένα χειρόγραφα των πρωταγωνιστών καθώς επίσης και της αδελφής του Χαραλάμπη, Καλλιόπης που γράφτηκε στη Σύμη, στις 17 Σεπτεμβρίου 1940-XVIII και απευθυνόταν στον…… . Όλα αυτά βρίσκονται διατηρημένα στον εξωτερικό δίσκο των ιστοσελίδων μας με την ονομασία (G).

Συγκεκριμένα από τις στήλες της «Ροδιακής» γράφαμε:
715 Αθάνατες ιστορίες του Μεσοπολέμου-Το «Πεπρωμένο» πάνω από την πόλη της Ρόδου!..-Ο μεγάλος έρωτας μιας πριγκιποπούλας και ενός ταπεινού Ροδίτη με παγκόσμια απήχηση Εφημερίδα «Ροδιακή» 13-14.2.2019

716 Άφιξη του Μεγάλου Αυλάρχη του Ιράκ και προσπάθειες ακύρωσης του γάμου. Εφημερίδα «Ροδιακή» 15.2.2019

717 Μάχη μεταξύ Πρωτοκόλλου και έρωτα με μεγάλο νικητή τον Έρωτα!..-Ο Τάσος Χαραλάμπης αρνείται να αποχωρισθεί την πριγκίπισσα-επεμβαίνει ο Μέγας Αυλάρχης-Εφημερίδα «Ροδιακή» 16.2.2019

718 Αθάνατες ιστορίες του Μεσοπολέμου-Ο Δωδεκανήσιος Πάρις όπως περιγράφεται από τη γραφίδα του ποιητή της Ρόδου-Ο περίφημος Λώρενς της Αραβίας και τα βιβλία του-Εφημερίδα «Ροδιακή»17.2.2019

719 Η πριγκίπισσα Αζζά μορφώθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, φιλοξενούμενη στα παλάτια του Αβδούλ Χαμίτ-Πέθανε το 1987 στη Βηρυτό όπου και ο τάφος της-Εφημερίδα «Ροδιακή»19.2.2019

720 Αθάνατες ιστορίες του Μεσοπολέμου-Ο μεγάλος ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος γράφει για τον έρωτα Τάσου και πριγκίπισσας Αζζά-Ο «ρομαντικός λαός», όπως ο ελληνικός, επιθυμεί τέτοιες ιστορίες -Εφημερίδα «Ροδιακή»20.2.2019

721 Όλη η Ελλάδα διαβάζει και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα του ζεύγους Χαραλάμπη-Επιστολή τριών Πειραιωτών-Η Αμαλιάπολη ζητεί να τους φιλοξενήσει-Εφημερίδα «Ροδιακή» 21.2.2019

722 Αθάνατες ιστορίες του Μεσοπολέμου-Ο Τάσος Χαραλάμπης απευθύνεται στους απεσταλμένους των διεθνών μέσων-Ο τραγικός θάνατος του βασιλιά Γαζή και η διαδοχή… Αμερικανική εταιρεία θέλει να γυρίσει ταινία το ειδύλλιο-Εφημερίδα «Ροδιακή»22-23.2.2019

723 Αθάνατος ιστορίες του Μεσοπολέμου-Παραλήρημα για το γάμο του Τάσου-Αζζά και πλάθονται απίθανες ιστορίες-Όλες οι εφημερίδες ελληνικές και ξένες συναγωνίζονται στα ρεπορτάζ!..Εφημερίδα «Ροδιακή»24.2.2019

724 Το ζεύγος Χαραλάμπη διαψεύδει κατηγορηματικά ως κακόβουλες τις φήμες περί χωρισμού… Ζουν στο ξενοδοχείο «Αλμπέργκο ντε λε ρόζε»-Εφημερίδα «Ροδιακή»26.2.2019

725 Το ειδύλλιο της Ρόδου και Τάσος ειδικά, εμπνέουν τους μεγάλους των Ελληνικών Γραμμάτων-έγραψαν κείμενα, εκπληκτικά για την πληρότητά τους-Εφημερίδα «Ροδιακή»27.2.2019

726 Ο μεγάλος έρωτας της Ρόδου λεπτό προς λεπτό όπως απαθανίστηκε από τον «Ημερήσιο Κήρυκα»-Οι κατηγορίες της αδελφής, έπεσαν στο κενό..- Εφημερίδα «Ροδιακή»28.2.2019

727 Αθάνατες ιστορίες του Μεσοπολέμου-Ο δημιουργός του έργου «η ζωή εν τάφω» Στρατής Μυριβήλης, γράφει για τον Τάσο Χαραλάμπη και την Αζζά του!..- Εφημερίδα «Ροδιακή»1.3.2019

728 Αθάνατες ιστορίες του Μεσοπολέμου-Ο επίλογος της τρυφερής ιστορίας γράφτηκε στα δικαστήρια της Ρόδου στην καρδιά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου-28 Απριλίου 1943-Εφημερίδα «Ροδιακή» 2.3.2019

Διαβάζοντας τις επιστολές του ζεύγους μένεις κυριολεκτικά ενεός από το πάθος του έρωτά τους, και διερωτάσαι «μα είναι δυνατόν;».

Ναι, είναι δυνατόν, μια πριγκίπισσα να ζει αυτά που γράφει. Και ο ταπεινός αυτός νέος παρέμεινε σε όλη του τη ζωή αγέρωχος, ωραίος, αγαπητός· μέχρι που έφυγε απ’ αυτό το μάταιο κόσμο όλοι οι συμπατριώτες του με σεβασμό τον αποκαλούσαν: Ο πρίγκιπας!.. Ναι, ήταν ο πρίγκιπας όλων!

Κλείνουμε, και για του λόγου του αληθές δίνουμε την αρχή επιστολής της πριγκίπισσας στον σύζυγό της Χαραλάμπη, που έγραψε στις 27 Μαρτίου 1940:

«Αγαπημένε μου, ζωή μου,
Είμαι σαν τρελή, γιατί δεν ξέρω πλέον τι να κάνω, για να σε κάνω να είσαι ήσυχος, για να σε κρατήσω στην καρδιά μου, τον Τάσο μου. Πες μου την αλήθεια, αν δεν θέλεις να κάνω κάτι, είμαι έτοιμη να επιστρέψω στη Σύμη… Και συνεχίζει….

Στις 5 Μαΐου 1940, από τη Ρώμη, γράφει:
«Αγάπη μου, Ζωή μου, φιλιά.
Καλησπέρα. Είμαι εδώ στο δωμάτιό ενώ όλοι είναι μακριά, γράφοντας στην αγάπη μου… Συνεχίζει… Καταλήγει… Φιλιά από την Azza σου…

Έρωτας αγνός, αληθινός, ανίκητος…
Τα πρώτα απελευθερωτικά χρόνια η πατρίδα μας γίνεται καταφύγιο των ερωτευμένων… Όλων τα βλέμματα είναι στραμμένα σ’ αυτήν, και ό,τι συμβαίνει γράφεται στις στήλες των αθηναϊκών εφημερίδων προς τέρψη των αναγνωστών τους.

Να μια απαγωγή, πώς γράφτηκε από τον ευθυμογράφο του «Εμπρός», στις 8 Μαΐου 1954, στα «Απρόοπτα της εβδομάδος» με τίτλο «Η απαγωγή της Σεβαστής»:
-« Συνήθως τα κορίτσια τάζουν κάτι στον Άγιο Φανούριο για να φανερώση τον γαμπρό.

Η όμορφη Ροδίτισσα Σεβαστή Μ….., δεν έταξε τίποτε στον Άγιο Φανούριο αλλά επροτίμησε να τον βρη μόνη της τον Φανούριο Σ….., δημοτικό υπάλληλο στην Ρόδο, ο οποίος εσκέφθηκε το ρητόν: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα και μια και βρισκότανε στην Ρόδο, απεφάσισε και το πήδημα και… απήγαγε την Σεβαστή Μ..

Απαρηγόρητη η μητέρα της Σεβαστής, απεπειράθη ν’ αυτοκτονήση, διότι η κόρη της, σαν κόρη ενός Μ….. ήταν μοσχαναθρεμμένη και η μητέρα της ήθελε καλύτερο γαμπρό.
Άλλωστε η Σεβαστή δεν είναι μόνο κατά το όνομα αλλά και κατά την προίκα σεβαστή, δεδομένου ότι κληρονομεί δύο μεγάλα μπακάλικα.

Τα συνταρακτικά αυτά γεγονότα της Ρόδου, φαίνεται ότι θα διευθετηθούν ομαλά πλέον, διότι και η πεθερά που απεπειράθη ν’ αυτοκτονήση εσώθη, όπως εσώθη και ο Φανούριος που από δημοτικός υπαλληλάκος απέκτησε δύο μπακάλικα!..»

Η είδηση πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πρόοδος», στην πρώτη σελίδα, τρίστηλο, στις 8 Μαΐου 1954, με τίτλο «Έρως ανίκατε μάχαν-Μια αθόρυβος απαγωγή είχε ευτυχισμένο αποτέλεσμα».

Γράφαμε, πιο πάνω, ότι η Ρόδος έγινε καταφύγιο των ερωτευμένων και ειδικά αυτών που εγκατέλειπαν τα πάντα και προχωρούσαν μαζί για να φτιάξουν τη νέα φωλιά τους. Η Ρόδος ήταν η νέα στάση τους.

Το γεγονός, γράφει, στις 19 Δεκεμβρίου 1959, ο αείμνηστος Γιώργος Βελαχουτάκος (1935-2017), εκλεκτός συνάδελφος στην «Απογευματινή της Κυριακής», Διευθυντής Σύνταξης και αρθρογράφος, που σημειώνει:

«Οι κοσμικοί και οι…μαθητικοί κύκλοι των Αθηνών, είναι από μηνός ανάστατοι. Ένας 37ητής εύπορος επιχειρηματίας εξ Ευβοίας, ο Γιώργος Α……. απήγαγεν εκουσίως, την εκλεκτήν της καρδίας του Τερέζαν Β…….. ετών 17, μίαν ωραιοτάτην μαθήτριαν του Β’ Γυμνασίου Θηλέων Αθηνών.

Ο πατέρας της Τερέζας, ο υφηγητής της Ιατρικής εις το Πανεπιστήμιον Αθηνών Δάμων Β…….., αναστατωθείς εκ του γεγονότος και διότι εθεώρει τον Α……. «κατωτέρας κοινωνικής τάξεως άνθρωπον» εκίνησε «γην και ουρανόν» δια την ανακάλυψιν του κρησφυγέτου του ζεύγους.

Οι δύο νέοι, όμως, αφού εις το χωρίον Σπηλιές Κύμης, ετέλεσαν τους γάμους των, ανεχώρησαν εις γαμήλιον ταξίδι. Ως φυσικόν πλαίσιον του έρωτός των, εδιάλεξαν την μαγευτικήν Ρόδον.

Εκεί, εις το «σμαράγδι του Αιγαίου», έζησαν ένα εικοσαήμερον πλήρους ευτυχίας, μέχρις ότου οι γονείς της ωραίας Τερέζας τους ανεκάλυψαν…Και συνεχίζει… η καταπληκτική αυτή ιστορία …  

Ξενοδοχεία στο Μαντράκι Ροζέτα,  Σαβόια και Ρετζίνα
Ξενοδοχεία στο Μαντράκι Ροζέτα, Σαβόια και Ρετζίνα
Η περιοχή  του Ωρολογίου με το Τζαμί  Σουλεμανιέ τη δεύτερη δεκαετία  της ιταλικής τυραννίας
Η περιοχή του Ωρολογίου με το Τζαμί Σουλεμανιέ τη δεύτερη δεκαετία της ιταλικής τυραννίας
Η απαγωγή της Σεβαστής
Η απαγωγή της Σεβαστής
Το έγγραφο του Δ. Παππά  προς το υπουργείο των Εξωτερικών,  για την απαγωγή της Τουρκάλας
Το έγγραφο του Δ. Παππά προς το υπουργείο των Εξωτερικών, για την απαγωγή της Τουρκάλας
Φωτογραφία εποχής. Ο Τάσος Χαραλάμπης και η πριγκίπισσα Αζζά
Φωτογραφία εποχής. Ο Τάσος Χαραλάμπης και η πριγκίπισσα Αζζά
Η εσωτερική Πόρτα της Πύλης του Αγίου Αθανασίου που οδηγεί στον Άγιο Φανούριο
Η εσωτερική Πόρτα της Πύλης του Αγίου Αθανασίου που οδηγεί στον Άγιο Φανούριο

Διαβάστε ακόμη

Ευαγγελία Παναή "Μηνάς Μάρκου Μαλλιαράκης: Ένας Αιγυπτιώτης δικηγόρος από την Κάσο, στη Βιλλανόβα Ρόδου του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα"

Αντίλαλος

105 χρόνια από τη θυσία των Προσκόπων στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας

Σελίδες Ιστορίας: Ποιες και ποιοι εργάστηκαν στην Καπνοβιομηχανία ΤΕΜΙ επί Βρετανικής Στρατιωτικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου