Δικαιώθηκε ξενοδοχείο για διαφορές με τουριστικό πρακτορείο

Δικαιώθηκε ξενοδοχείο για διαφορές με τουριστικό πρακτορείο

Δικαιώθηκε ξενοδοχείο για διαφορές με τουριστικό πρακτορείο

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1752 ΦΟΡΕΣ

Σημαντική απόφαση εξέδωσε το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου με την οποία ισχυροποιείται η θέση των ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων, ώστε να μην αναγκάζονται να προσφεύγουν στο εξωτερικό για απαιτήσεις κατά συνεργαζόμενων τουριστικών γραφείων!

Η υπόθεση αφορά ξενοδοχείο της Ρόδου το οποίο προσέφυγε στη δικαιοσύνη δια του δικηγόρου του κ. Στέργου Λεβέντη, διεκδικώντας ουσιαστικά το υπόλοιπο ποσό που του οφειλόταν από πρακτορείο με το οποίο συνεργαζόταν.

Το πρακτορείο ζητούσε να εξεταστεί η υπόθεση από τα δικαστήρια της Τσεχίας, της χώρας δηλαδή στην οποία εδρεύει.

Το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου με την απόφαση του (297/2023) έκανε δεκτή την έφεση της ξενοδοχειακής εταιρείας και δέχθηκε ότι είναι άκυρη, δεν ισχύει η ρήτρα του συμβολαίου που είχε υπογράψει με το αλλοδαπό τουριστικό γραφείο για δικαιοδοσία των δικαστηρίων της Τσεχίας και ότι έχουν δωσιδικία τα ελληνικά δικαστήρια σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ.4 του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1215/2012.

Παραπέρα, το δικαστήριο δέχθηκε τη ρήτρα του συμβολαίου για εφαρμογή του δικαίου της Τσεχικής Δημοκρατίας και σύμφωνα με Νομική Πληροφορία που είχε φροντίσει να εξασφαλίσει η ξενοδοχειακή εταιρεία από το Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου την οποία και προσκόμισε στο δικαστήριο, απέδειξε ότι το πρακτορείο έχει υποχρέωση να καταβάλει το υπόλοιπο της οφειλής δυνάμει σύμβασης guarantee για τη διάθεση 15 δωματίων σε πελάτες του πρακτορείου και σύμφωνα με τον τσεχικό Αστικό Κώδικα που έχει εφαρμογή.

Δηλαδή το ελληνικό δικαστήριο εφάρμοσε την νομοθεσία της Τσεχίας για την υπόθεση αυτή.

Επιπλέον με την απόφασή του επιδικάζει ότι ζητήθηκε με την αγωγή 54.495 ευρώ πλέον τόκων και 2.900 δικαστική δαπάνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αλλοδαπό τσεχικό τουριστικό γραφείο μετά την έγερση της αγωγής εξαγοράστηκε από γνωστό αλλοδαπό όμιλο.

Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση με την οποία ισχυροποιείται η θέση των ελληνικών ξενοδοχείων, ούτως ώστε να μην αναγκάζονται να προσφεύγουν στο εξωτερικό για απαιτήσεις κατά συνεργαζόμενων τουριστικών γραφείων, διότι τα πρακτορεία, εκμεταλλευόμενα τη θέση ισχύος τους, απαιτούν να υπογραφεί ρήτρα δωσιδικίας της χώρας που εδρεύουν στα συμβόλαια που υπογράφουν με τα ξενοδοχεία.

Διαβάστε ακόμη

Δύο Ιρακινοί και ένας Παλαιστίνιος σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Με δύο πήλινους αμφορείς στην κατοχή του εντοπίστηκε ο 56χρονος που αναζητούσε χρυσό και αρχαιότητες σε υπαίθριο χώρο στην Κάλυμνο

Συνελήφθη 24χρονος που κυκλοφορούσε στη Ρόδο με το διαβατήριο του δίδυμου αδελφού του

Έκλεψαν πορτοφόλι από ξενοδοχείο

35χρονη έκλεψε 4 χρυσές αλυσίδες

Διακινητές μεταναστών επιχείρησαν να εμβολίσουν περιπολικό του λιμενικού στη Ρόδο

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν εναντίον 25χρονου για μεταφορά αλλοδαπών