Αλέξανδρος Κολιάδης: Η νίκη των εκλογών του Οκτωβρίου ήταν νίκη των πολιτών

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η νίκη των εκλογών του Οκτωβρίου ήταν νίκη των πολιτών

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η νίκη των εκλογών του Οκτωβρίου ήταν νίκη των πολιτών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1277 ΦΟΡΕΣ

Ηττήθηκε ο παραγοντισμός των τελευταίων 30 χρόνων

Στο στούντιο του Real Voice 99.5 και την εκπομπή “Πρωινό Εξπρές” με τη Ρένα Παυλάκη, φιλοξενήθηκε χθες το πρωί ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ανοίγοντας τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα, ποια πόστα τον «προβληματίζουν» για το νέο διοικητικό σχήμα, αναλύοντας τους λόγους που τον οδήγησαν να διεκδικήσει τον δήμο, εξηγώντας πότε άρχισε να προβληματίζεται ως μέλος (επί σχεδόν 4 χρόνια) της απερχόμενης δημοτικής αρχής και επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το τι θα παραλάβει ως νέα δημοτική αρχή.


Ο κ. Κολιάδης δίνοντας το στίγμα του, υποστήριξε ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου ηττήθηκε ο παραγοντισμός και το κατεστημένο που είχε καθιερωθεί στον δήμο Ρόδου τα τελευταία 30 χρόνια, αναφέρθηκε στα υπέρογκα χρέη της ΔΕΥΑΡ, στις απευθείας αναθέσεις και τις συμβάσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες για προεκλογικές σκοπιμότητες, στις επαφές που είχε με πρώην δημάρχους και βουλευτές προεκλογικά, ισχυρίσθηκε ότι άρχισε να απογοητεύεται από το Νοέμβριο του 2022 όταν ο Αντώνης Καμπουράκης προσπαθούσε να απορροφήσει στην παράταξή του στελέχη της μειοψηφίας από τους συνδυασμούς των Φώτη Χατζηδιάκου και Δημήτρη Κρητικού με μοναδικό στόχο να μην έχει αντίπαλη παράταξη στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ ως προς την ένσταση και αντένσταση κατά του εκλογικού αποτελέσματος, που θα εκδικαστεί τελικά και εκτός απροόπτου στις 14 Δεκεμβρίου, ισχυρίσθηκε ότι θα αργήσει να τελεσιδικήσει, αφού σκοπός της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι να διαμορφώσει αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία.


«Η δεύτερη Κυριακή ήταν πολύ ξεκάθαρη. Δεν ήθελαν τον κ. Καμπουράκη. Όταν οι ποδοσφαιριστές δεν σε θέλουν, φύγε. Είναι δεδομένο ότι θα χάσουν (στα δικαστήρια). Δεν έχει γίνει πουθενά στην Ελλάδα ν’ ανατραπεί ένα τέτοιο ποσοστό. Άνθρωποι και του κ. Καμπουράκη και του κ. Γερονικόλα μας είπαν, ότι εδώ θα είμαστε, για να σας βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.


Αναλυτικότερα, ο κ. Κολιάδης ξεκινώντας τη συνέντευξη είπε ότι «Το δίμηνο αυτό, μετά τις εκλογές, κάναμε απολογισμό του αποτελέσματος για να δούμε την επόμενη ημέρα, γιατί η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Είναι πολύ μεγάλη νίκη ενάντια σε ένα κατεστημένο που υπήρχε 30 χρόνια. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας μπορεί να μην ήταν να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά η συμμετοχή νέων ανθρώπων στην Αυτοδιοίκηση. Καλούμαστε να δουλέψουμε σκληρά. Νικήθηκε μία παράταξη που είχε να κάνει με τον παραγοντισμό. Η νίκη ήταν καθολική, με εξαίρεση μία-δυο ενότητες και ειδικά στην πόλη της Ρόδου με το 62%. Τη δεύτερη Κυριακή η ψήφος ήταν πιο πολιτική, πέρα από την υποχρέωση σε πρόσωπα».


Ερωτηθείς για τα πρόσωπα που εξελέγησαν με την παράταξή του και δεν έχουν εμπειρία με τη διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, ο ίδιος απάντησε φέρνοντας ως παράδειγμα τη δική του περίπτωση, όπου το 2019 που εξελέγη δεν είχε καμία εμπειρία. «Χρειάζεται πολλή δουλειά και πολύ διάβασμα.

Ο κόσμος δε θέλει αλαζονεία, αλλά μία επικοινωνία. Αν δημιουργείς μία φούσκα και μία ομπρέλα γύρω σου, όση εμπειρία και να έχεις, αποκόβεσαι από τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα τελευταία 25 χρόνια είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Το νησί δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, όχι ότι φταίει η απερχόμενη δημοτική αρχή, αλλά στο σύνολο των τελευταίων χρόνων. Θα αναγκαστούμε να έρθουμε σε σύγκρουση και με κατεστημένα, για το καλό του νησιού.


Δεν σας κρύβω ότι έχω μιλήσει με πρώην δημάρχους όπως τον Γιώργο Γιαννόπουλο στον οποίο έχω μία ιδιαίτερη συμπάθεια ή με τον Στάθη Κουσουρνά. Και με τον αείμνηστο Φώτη Χατζηδιάκο είχαμε κάνει πολλές συζητήσεις. Επίσης, πάντα κρατούσαμε την επαφή με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο ή τον Γιάννη Μαχαιρίδη, πρώην βουλευτές και υπουργούς.

Αν κάποιος θα μπορούσε να γίνει παράγοντας, αυτός θα ήταν ο Γιώργος Γιαννόπουλος, ο οποίος αποσύρθηκε. Εγώ ήρθα σε επαφή μαζί τους και ήταν πολύ μεγάλη η συζήτηση, καθώς η πρώτη σκέψη ήταν να κατέβουμε στις εκλογές το 2028 και ποτέ δεν το έκρυψα ότι σκόπευα να κατέβω με τον Γ. Χατζημάρκο.

Εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησής του από τη δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας διατελέσει στενός του συνεργάτης αλλά και πρόεδρος σε πολλά πόστα, ο κ. Κολιάδης υπογράμμισε τα εξής: «Στη δημοτική αρχή ήμουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Με βρήκε αντίθετο μία απόφαση του δημάρχου που εγώ διαφώνησα (στη ΔΕΡΜΑΕ). Με πείραξε πάρα πολύ ότι μπήκαν στο γραφείο μου και πήραν τα πράγματά μου κι εκεί ένιωσα πολύ αμήχανα. Ο κόσμος το ξέρει ότι εγώ δεν παραιτήθηκα από τη δημοτική αρχή, αλλά από τη ΔΕΡΜΑΕ και εγώ ποτέ δεν ήμουν τύπος “yes man”. Αν ήταν μελετημένο θα το είχαμε κάνει πολύ νωρίτερα. Δεν πας να τα βάλεις με ένα σύστημα, με ένα κατεστημένο, δύο μήνες πριν. Ήταν μία κίνηση που την ήθελε ο κόσμος πάρα πολύ».


Ο κ. Κολιάδης πρόσθεσε ότι άρχισε να απογοητεύεται όταν η παράταξη του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη άρχισε να προσεγγίζει στελέχη της μειοψηφίας, κάτι που όπως είπε, είχε ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2022 και το είχε αναφέρει στον ίδιο, είτε ήταν του Φ. Χατζηδιάκου, είτε του Δημήτρη Κρητικού, σε μία αγωνία για να μην υπάρχει αντιπολίτευση στις δημοτικές εκλογές.


«Σαν να μπαίναμε όλοι σε ένα σακί. Υπάρχουν άνθρωποι στην παράταξη του κ. Καμπουράκη που δούλεψαν πάρα πολύ, αλλά δεν υπήρχε ομαδική δουλειά και τα τελευταία δύο χρόνια δεν κάναμε καν παραταξιακές κι έτσι ο καθένας απομονωμένα προσπαθούσε και πάλευε, μη έχοντας επαφή με τον αρχηγό. Μετά είδα πολλές αλλαγές σε θέσεις κομβικές, με εξαίρεση εμένα, τον Σ. Καρίκη και τον Σ. Δράκο. Έβλεπα μία αναστάτωση σε υπηρεσιακούς, σε σημαντικά στελέχη που έφυγαν και υπήρχε ένα χάσμα. Υπήρχε ένα αίσθημα ανασφάλειας για ανθρώπους που ήταν παραγωγικοί.


Δεν περισσεύει κανείς. Η Ρόδος δεν είναι ένα μικρό νησί, είναι ένα brand και στους 5 σημαντικότερους δήμους της χώρας. Καθυστερήσαμε πολύ στην καθαριότητα και στιγμάτισε πολύ τη δημοτική αρχή. Οι πολίτες θα πάρουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Ο εθελοντισμός πρέπει να είναι πάντα καλοδεχούμενος. Το μεγάλο στοίχημα για μας είναι πώς θ’ αλλάξουμε συνήθειες. Πρώτα εμείς και μετά οι υπόλοιποι», επισήμανε σχετικά.


Ως προς το γεγονός ότι δεν έχει παραλάβει τίποτα και δεν έχει καμία ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, ο κ. Κολιάδης είπε:
Δεν είχαμε καμία ενημέρωση από την απερχόμενη δημοτική αρχή και βρήκαμε κλειστές τις πόρτες. Δεν έχουμε παραλάβει απολύτως τίποτα. Έχει χαθεί η μπάλα. Είναι ένα καράβι που οδεύει στα βράχια. Πρέπει να υπάρχει μία σταθερότητα οικονομική. Βλέπουμε χρέη που δεν καλύφθηκαν και θα τα βρούμε εμείς μπροστά μας. Έχω μία αγωνία για τον προϋπολογισμό που μπορεί να χρειασθεί να τον ετοιμάσουμε εμείς τον Γενάρη. Δεν εισπράττουμε οφειλές, παραγράφουμε οφειλές κυρίως στη ΔΕΥΑΡ, ξοδεύουμε απίστευτα σε συμβάσεις που δεν ήταν κατεπείγουσες και δεν ξέρω τι θα παραλάβουμε.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κολιάδης και στον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού, λέγοντας ότι ο ΔΟΠΑΡ δεν ενισχύθηκε, ο Τέρης Χατζηιωάννου προσπάθησε να κάνει πράγματα από τον Ιούλιο που ανέλαβε, χωρίς να μπει ένα ευρώ στο ταμείο, αφού ο Οργανισμός από τα 3.100.000 πήρε το 1.600.000 ευρώ.

Η ΔΕΡΜΑΕ με τον Δώρο Κωνσταντίνου από τον Σεπτέμβριο προσπάθησε να βοηθήσει τον ΔΟΠΑΡ. Δεν είναι ευθύνη στον εκάστοτε πρόεδρο όταν δεν χρηματοδοτείται ο Οργανισμός.
«Γενικότερα με αυτές τις αναθέσεις και τις συμβάσεις που έκανε η απερχόμενη δημοτική αρχή, απορούμε πως δεν κέρδισε τις εκλογές. Ομάδες, πολιτιστικοί σύλλογοι, τοπικές κοινότητες χρηματοδοτήθηκαν ή περιμένουν να χρηματοδοτηθούν και αυτές τις οφειλές θα τις βρούμε μπροστά μας», είπε επιπροσθέτως.


Για τη διαγραφή των χρεών στη ΔΕΥΑΡ, ο κ. Κολιάδης είπε ότι, η ΔΕΥΑΡ χρωστάει και στον δήμο και στη ΔΕΗ πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ και στην ΠΝΑΙ. Αυτά τα μάθαμε μετεκλογικά, με προεκλογική σκοπιμότητα. Πήραμε και τη λίστα και είδαμε και τα ονόματα. Θα έρθουν επιθεωρητές να ελέγξουν και θα βγει το πόρισμα. Το χρέος είναι πάνω από 20 εκ ευρώ. Η ΔΕΥΑΡ έχει γίνει παραμάγαζο με πολλά μαγαζάκια. Αν η ΔΕΥΑΡ δεν έχει κλείσει μέχρι σήμερα, είναι επειδή κρατάμε τον «ασθενή διασωληνωμένο».


Η ΔΕΥΑΡ και η Μεσαιωνική Πόλη με προβληματίζει περισσότερο απ’ όλα. Την έχουμε αδικήσει πολύ τη Μεσαιωνική Πόλη. Έχει γίνει μία προσπάθεια, πρέπει να τη συνεχίσουμε και να βάλουμε και τα δικά μας στοιχεία.


Τέλος για την εκδίκαση των ενστάσεων, ισχυρίσθηκε ότι «θα αργήσει να τελεσιδικήσει και θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μία ανασφάλεια. Η δεύτερη Κυριακή ήταν πολύ ξεκάθαρη. Δεν ήθελαν τον κ. Καμπουράκη. Όταν οι ποδοσφαιριστές δεν σε θέλουν, φύγε. Είναι δεδομένο ότι θα χάσουν. Δεν έχει γίνει πουθενά στην Ελλάδα ν’ ανατραπεί ένα τέτοιο ποσοστό. Άνθρωποι και του κ. Καμπουράκη και του κ. Γερονικόλα μας είπαν, το είπαν και δημόσια ότι εδώ θα είμαστε, για να σας βοηθήσουμε», είπε καταλήγοντας.

Διαβάστε ακόμη

Εθελοντική ομάδα ομορφαίνει τις γειτονιές και τα χωριά της Ρόδου

Θλίψη και συγκίνηση στην τοπική μας κοινωνία για τον θάνατο εκπαιδευτικού

«Γιορτάζοντας την Απεξάρτηση» με το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στη Ρόδο αύριο, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Στα Δωδεκάνησα για διακοπές ο Τζεφ Μπέζος

Κοινό Υπόμνημα Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και ΟΕΕ-Τμ. Δωδεκανήσου για την προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Τουρκική NAVTEX δεσμεύει περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κρήτης – Πώς απάντησε η Ελλάδα

Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των μαθητών της Ρόδου για τις ανάγκες των σχολείων

Αγγλίδα τουρίστρια βρήκε στη Ρόδο αδέσποτο σκύλο και έκανε τα πάντα για να το υιοθετήσει