Στα... 20 ευρώ το εισιτήριο για Καστέλο και Λίνδο!

Στα... 20 ευρώ το εισιτήριο  για Καστέλο και Λίνδο!

Στα... 20 ευρώ το εισιτήριο για Καστέλο και Λίνδο!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3969 ΦΟΡΕΣ

Σε αυξήσεις -φωτιά για το εισιτήριο εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία όλης της χώρας προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού από τη νέα χρονιά, αλλάζοντας πολλά από τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα και καθιερώνοντας νέες υπηρεσίες που θα φέρουν στα ταμεία του κράτους περισσότερα έσοδα.

Οι αυξήσεις που θα γίνουν θα εκτινάξουν τις τιμές των εισιτηρίων στα ύψη και θα τα διαμορφώσουν σε πολλές περιπτώσεις στα επίπεδα των εισιτηρίων που ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Βέβαια, αυτή η αλλαγή έχει προκαλέσει ήδη γκρίνια στο εξωτερικό λόγω των πακέτων που πωλούνται για διακοπές από τα τουριστικά πρακτορεία την άνοιξη.

Παρότι όλοι βρίσκονται εν αναμονή της διαμόρφωσης των τελικών τιμοκαταλόγων για τα εισιτήρια σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας ένας πρόχειρος υπολογισμός δείχνει ότι και στη Ρόδο τα δεδομένα αλλάζουν, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Αν όλα τα αξιοθέατα του νησιού μας ενταχθούν στις κατηγορίες που έχει θεσπίσει το υπουργείο με βάση την επισκεψιμότητά τους, τότε οι τιμές των εισιτηρίων τους θα εκτιναχθούν στα ύψη και οι αυξήσεις θα είναι υπερδιπλάσιες.

Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι οι τιμές θα είναι ίδιες ενώ μειωμένα εισιτήρια θα υπάρχουν για ελάχιστες κατηγορίες.

Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι το εισιτήριο για το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου από 8 ευρώ το καλοκαίρι (4 ευρώ τον χειμώνα) θα εκτιναχθεί πιθανόν στα 20 ευρώ για όλο το νχρόνο, το εισιτήριο για την Ακρόπολη της Λίνδου από 12 ευρώ το καλοκαίρι (6 ευρώ το χειμώνα) θα διαμορφωθεί κι εκείνο πιθανόν στα 20 ευρώ, ενώ το εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο Καμείρου και την Ακρόπολη Φιλερήμου από 6 ευρώ το καλοκαίρι για κάθε ένα από τα δύο αξιοθέατα (3 ευρώ τον χειμώνα) θα διαμορφωθεί πιθανόν στα 15 ευρώ.

Και αυτό θα ισχύσει αν ληφθεί υπόψη το κριτήριο της επισκεψιμότητας για τη νέα τιμή εισιτηρίου, και ως εκ τούτου αν το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και η Ακρόπολη Λίνδου ξεπερνούν τους 200.000 επισκέπτες ετησίως εντάσσονται στη β’ κατηγορία με 20 ευρώ εισιτήριο, ενώ τα άλλα δύο αξιοθέατα αν έχουν επισκεψιμότητα έως 200.000 άτομα τότε καθιερώνεται εισιτήριο 15 ευρώ, καθώς εντάσσονται στη γ’ κατηγορία.

Ήδη, οι επαγγελματίες του χώρου, έχουν καταθέσει την άποψη ότι τα νέα εισιτήρια θα είναι αποτρεπτικά για πολλούς τουρίστες, καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες μας είναι μεσαίας εισοδηματικής στάθμης και η αύξηση δεν είναι αμελητέα για το βαλάντιό τους.

Η εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής θα γίνει σε δύο φάσεις:
Η Α’ Φάση θα ξεκινήσει από 01.04.2024: Κατάργηση των ενιαίων εισιτηρίων εισόδου με παραπάνω του ενός Αρχαιολογικών Χώρων ή Μουσείων, όπου εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ηλεκτρονικό εισιτήριο και συνδέονται με Μουσεία-ΝΠΔΔ.

Η Β’ Φάση θα τεθεί σε ισχύ από 01.04.2025: Εξορθολογισμός του αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου, σύμφωνα με κατάταξη των Αρχαιολογικών Χώρων, των Μνημείων και των Μουσείων σε 5 κατηγορίες με βάση την επισκεψιμότητα, ενίοτε τη σημασία τους στην εκάστοτε περιοχή και το ισχύον εισιτήριο εισόδου.

Οι 5 κατηγορίες αντιστοιχούν σε 5 βαθμίδες αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου ως εξής:
Α/Α ΧΩΡΟΣ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΤΙΤΙΜΟ σε €
1 Ακρόπολη Αθηνών, κατηγορία Α 30,00€
2 Α.Χ. & Μ. κατηγορία Β (επισκ. πάνω από 200.000) 20,00€
3 Α.Χ. & Μ. κατηγορία Γ (επισκ. 75.000 έως 200.000) 15,00€
4 Α.Χ. & Μ. κατηγορία Δ (επισκ. 15.000 έως 75.000) 10,00€
5 Α.Χ. & Μ. κατηγορία Ε (επισκ. κάτω από 15.000) 5,00€

Τα Μουσεία ΝΠΔΔ θα διαμορφώνουν δική τους τιμολογιακή πολιτική.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, μεταξύ άλλων, καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου με μία ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία σε όλη τη διάρκεια του έτους, προστίθεται μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά τη χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου-31η Μαρτίου), συγκεκριμένα η τρίτη Κυριακή του μήνα επί πλέον της πρώτης, διατηρείται το μειωμένο εισιτήριο εισόδου για τα άτομα ηλικίας 65+ από χώρες της Ε.Ε. για το διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως 31η Μαΐου, διατηρείται το δικαίωμα ελευθέρας εισόδου στα άτομα έως 25 ετών για τους πολίτες Ε.Ε., διατηρείται το δικαίωμα ελευθέρας εισόδου για τα ΑμεΑ και τις κατηγορίες ατόμων που έχουν θεσπιστεί έως σήμερα για λόγους κοινωνικούς ή ιδιότητας.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο