Δικαιώθηκαν από το δικαστήριο, αλλά η τράπεζα τους χρέωσε παραπάνω

Δικαιώθηκαν από το δικαστήριο, αλλά η τράπεζα τους χρέωσε παραπάνω

Δικαιώθηκαν από το δικαστήριο, αλλά η τράπεζα τους χρέωσε παραπάνω

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2313 ΦΟΡΕΣ

Ζευγάρι συμπολιτών μας υπάχθηκε στο νόμο Κατσέλη πετυχαίνοντας τη διάσωση της κύριας κατοικίας του καθώς και σημαντική μείωση των οφειλών του, αλλά η τράπεζα τους ζητούσε να καταβάλλουν περισσότερα χρήματα από αυτά που είχε αποφανθεί το δικαστήριο!

Και αυτό διότι υπολογίζονταν οι τόποι επιπλέον του κεφαλαίου με συνέπεια οι οφειλέτες να καλούνται να πληρώσουν διπλάσια δόση και στο τέλος διπλάσιο κεφάλαιο.

Αυτό έγινε και με έναν 62χρονο και μία 58χρονη στη Ρόδο, οι οποίοι δια της δικηγόρου τους κα. Εύης Αρνιθενού προσέφυγαν εκ νέου στη δικαιοσύνη καταθέτοντας αίτηση ερμηνείας στο Ειρηνοδικείο Ρόδου. Το δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 447/2023 απόφαση του ξεκαθαρίζει ότι το ζευγάρι θα πρέ- πει να καταβάλλει μόνο τη δόση που ήδη έχει προσδιοριστεί στην δικαστική απόφαση της υπόθεσης τους για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση, η πρώτη που εκδίδεται στην περιοχή μας, και η οποία δίνει λύση στο αδιέξοδο που έρχονται αρκετοί πολίτες οι οποίοι καλούνται τελικά να πληρώσουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περισσότερα χρήματα από αυτά που τους ορίζει το αρμόδιο δικαστήριο.

Το ζευγάρι των συμπολιτών μας είχε οικονομικές υποχρεώσεις προς τράπεζα ποσού 180.000 ευρώ και καθώς

αδυνατούσε να καλύψει τις υποχρεώσεις του αλλά και για να διασώσει την πρώτη του κατοικία, προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο Ρόδου, ζητώντας να ενταχθεί στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Πράγματι το 2020 εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου με την οποία ο 62χρονος και η 58χρονη καλούνται να καταβάλλουν συνολικά 57.723 ευρώ για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας τους σε δόσεις των 170 ευρώ το μήνα για 28 έτη.

Όταν όμως έλαβαν το δοσολόγιο της τράπεζας διαπίστωσαν ότι οι δόσεις που έπρεπε να καταβάλλουν ήταν υπερδιογκωμένες χωρίς καμία λογιστική τεκμηρίωση και κυμαίνονται μέχρι και τα 329,74 ευρώ μηνιαίως, ενώ θα έπρεπε να καταβάλλουν κάθε μήνα σύμφωνα με την άνω απόφαση το ποσό των 169,65 ευρώ με επιτόκιο 2,01%, ήτοι συνολικά το ποσό των 173,04 ευρώ.

Έτσι το ζευγάρι κίνησε εκ νέου άλλες διαδικασίες καταθέτοντας την αίτηση ερμηνείας, με την οποία και ξεκαθαρί- ζεται πλέον ότι θα καταβάλλουν μόνο το ποσό των 173 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Αρκετά τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στο Νότιο Αιγαίο

Διαλέξεις κι ενημερωτικές δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα σχολεία (Φωτορεπορτάζ)

Συνελήφθησαν τρία άτομα για κατοχή και διάθεση ειδών πυροτεχνίας στην Κάλυμνο και τη Λέρο

Στα «πράσα» πιάστηκε 42χρονος που έκλεβε βενζίνη με αντλία από πρατήριο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Άλλοι 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως παράνομοι στη Σύμη

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας