Β. Καλοπήτας: Έχουμε σκοπό να βάλουμε τάξη στη Μεσαιωνική Πόλη

Β. Καλοπήτας: Έχουμε σκοπό  να βάλουμε τάξη στη Μεσαιωνική Πόλη

Β. Καλοπήτας: Έχουμε σκοπό να βάλουμε τάξη στη Μεσαιωνική Πόλη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1944 ΦΟΡΕΣ

Η ευταξία εντός της Μεσαιωνικής Πόλης και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης όλων των μεγάλων έργων που «τρέχει» η ομώνυμη Διεύθυνση, σε μία περίοδο λιτότητας για τον δήμο της Ρόδου, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μεσαιωνικής Πόλης και Πολεοδομίας κ. Βάιο Καλοπήτα, ο οποίος έκανε γνωστό ότι φέτος θ’ αλλάξει το σύστημα με τις μπάρες στις πύλες του Μνημείου.

Καταρχάς, ήδη οι μόνιμοι κάτοικοι-δικαιούχοι της άδειας εισόδου των τροχοφόρων τους, προσέρχονται στην Υπηρεσία για να ενημερωθούν σχετικά με τις κάρτες εισόδου των οχημάτων τους στο Μνημείο, καθώς, από φέτος εκσυγχρονίζεται το σύστημα.


Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο κ. Καλοπήτας, τώρα προετοιμάζονται για τη θερινή περίοδο και, μαζί με τους υπηρεσιακούς, εκσυγχρονίζουν το σύστημα ελέγχου για τις πύλες εισόδου του Μνημείου ενώ αναβαθμίζουν τις κάρτες αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρώσει περίπου το 60% της αναβάθμισης του συστήματος για τις κάρτες των οχημάτων των μονίμων κατοίκων. Ειδικότερα, πρόκειται για ένα τσιπάκι, το οποίο κολλάει στο όχημά τους, ώστε να αυτοματοποιηθεί καλύτερα το σύστημα διότι, όπως είπε, το προηγούμενο είχε κάποια προβλήματα.


Για τις υπόλοιπες κατηγορίες ατόμων, το καθεστώς παραμένει ίδιο, δηλαδή, όταν θα κατεβαίνουν οι μπάρες, θα εισέρχονται με το προηγούμενο σύστημα. Έτσι, πέρα από τους μόνιμους κατοίκους, για τους οποίους έχουν ολοκληρώσει 325 οχήματα να έχουν πρόσβαση στο νέο σύστημα εισόδου, για τους υπόλοιπους εκείνους που επιτρέπεται η είσοδος στην Παλιά Πόλη με αυτοκίνητο, το σύστημα παραμένει ως είχε και θα λειτουργεί ταυτόχρονα με το καινούργιο έτσι ώστε να αξιολογήσουν και τα δύο και να δουν πού υπάρχει πρόβλημα.


Οι υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων που επιτρέπεται η είσοδος είναι συγγενών α’ βαθμού των μόνιμων κατοίκων, ατόμων που συνδράμουν υπερήλικες, ΑμεΑ ή ασθενείς, που θα εισέρχονται με το νέο σύστημα. Για τις άλλες κατηγορίες, δηλαδή τουριστικά καταλύματα, οχήματα έκτακτης ανάγκης, ΑμεΑ, υπηρεσιακά οχήματα του δήμου, της περιφέρειας, της Αρχαιολογίας και άλλων Υπηρεσιών, λειτουργεί το σύστημα ως έχει, με τις πινακίδες.


Και είπε, στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος: «Εμείς έχουμε, λοιπόν, ένα σκοπό: να βάλουμε τάξη σ’ αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ώστε να το χαίρονται οι επισκέπτες και οι μόνιμοι κάτοικοι και σκοπός μας είναι, εντός του Φεβρουαρίου, να λειτουργήσει το σύστημα, διότι κάνουμε και τους ελέγχους, οι οποίοι είχαν κάποιο πρόβλημα στο παρελθόν».


Στη συνέχεια, επειδή όπως είπε υπάρχει και μία αναστάτωση στους κατοίκους σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα φέτος, θέλησε να διαβεβαιώσει ότι: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναστατώνονται. Το σύστημα θα λειτουργήσει ομαλά, όπως πριν. Δηλαδή, δεν θα πάει κανένας στην πύλη και δεν θα λειτουργήσει το σύστημα γι’ αυτόν. Διότι θα λειτουργούν και τα δύο συστήματα ταυτόχρονα».


Επίσης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη νέα σεζόν έχουν συναντήσει τον Σύλλογο Καταστηματαρχών και βρίσκονται ήδη σε συνεννόηση για τα τραπεζοκαθίσματα, τα σταντ κ.λπ.. «Προφανώς, εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βάλουμε μία τάξη και να υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλους και αυτό είναι βέβαιο.

Έχουμε περάσει μία εποχή του Covid-19, όπου θα έπρεπε ο δημόσιος χώρος να είναι περισσότερος για λόγους υγειονομικής ασφάλειας κυρίως, πρέπει αυτή τη στιγμή να εκσυγχρονίσουμε το ισχύον πλαίσιο όσον αφορά αυτό», είπε.

Για τα έργα
Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, είναι τα έργα αυτεπιστασίας που εκτελούν αυτή τη στιγμή στην Παλιά Πόλη, για τις πλακοστρώσεις και τις χαλικοστρώσεις εντός Μνημείου, ώστε να μπορέσει η εικόνα του να είναι όπως πρέπει για τους επισκέπτες και τους μονίμους κατοίκους που κινούνται εντός αυτή τη στιγμή, όπως και τους καταστηματάρχες.


Για τη Νέα Αγορά: βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών και στο κάλεσμα του αναδόχου για υπογραφή της σύμβασης. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε νεώτερα και αναμένεται και σχετική απόφαση σήμερα στη δημοτική επιτροπή. Ο σχεδιασμός τους είναι, από τη στιγμή που οι καταστηματάρχες θέλουν να δουλέψουν τη φετινή σεζόν, να ξεκινήσουν οι εργασίες το Φθινόπωρο.


Για τη Ροδιακή Έπαυλη: όπως είπε ο κ. Καλοπήτας, είναι ένα έργο που θέλουν να προχωρήσουν, έχει κάποια προβλήματα με τον ανάδοχο αυτή τη στιγμή και προσπαθούν να βρουν τον βέλτιστο δυνατό τρόπο είτε να συνεχίσει ο ίδιος ανάδοχος ή εάν δεν μπορεί, να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία για να συνεχιστεί το έργο.


Όσο για τη χρηματοδότηση του έργου, ο ίδιος τόνισε ότι, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν, το πρώτο που έκαναν ήταν να απευθυνθούν σε όλες τις πηγές χρηματοδότησης και να γνωστοποιήσουν ότι συνεχίζονται τα έργα προκειμένου να διασφαλίσουν τη χρηματοδότησή τους.


Ένα έργο που συνεχίζεται αυτή τη στιγμή είναι ο περιβάλλων χώρος της Έπαυλης και εκεί θα κατασκευαστεί ένα γηπεδάκι μπάσκετ και γενικά θα αναβαθμιστεί ο προαύλιος χώρος. Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθούν σε συνεργασία με την Υπηρεσία να βελτιώσουν τις παρεμβάσεις ώστε να είναι και πιο λειτουργικό το έργο, ενώ, κατά τον ίδιο, το θέμα δεν είναι μόνο να το υλοποιήσουν -αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον σχεδιασμό, «να μπορέσει αυτό το στολίδι, η Ροδιακή Έπαυλη μαζί με τον κήπο της, να είναι προσβάσιμο στο κοινό και να συντηρείται διαχρονικά…».


Όσο για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, προχθές πραγματοποίησαν αυτοψία και στο κτήριο και στον κήπο. Στον τελευταίο, έχουν γίνει εργασίες πρασίνου ως επί το πλείστον καθώς ήταν…απροσπέλαστος ο χώρος και το δεύτερο είδαν σε τι κατάσταση βρίσκεται το κτήριο στο οποίο έχουν γίνει εργασίες μόνο εξωτερικά. «Σκοπός μας είναι να εντείνουμε τις διαδικασίες να εξασφαλίσουμε τις πηγές χρηματοδότησης για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο», είπε.


Για τα παλιά Σφαγεία: στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου περιλαμβάνονται και τα παλιά σφαγεία και μάλιστα η Διεύθυνση έχει προχωρήσει στη σύσταση μία Επιτροπής από ειδικευμένους επιστήμονες, υπό την εποπτεία του αντιδημάρχου, η οποία εξετάζει όλες τις προτάσεις για τα παλιά Σφαγεία και πώς μπορεί αυτό το έργο να ξεκινήσει ενώ αναζητούν και πηγή χρηματοδότησης.


Πάντως, η αξιοποίησή του θα γίνει σε συνδυασμό με το πώς θα διαμορφωθεί το παραλιακό με τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή. Όταν καταλήξει η Επιτροπή και σε συνεννόηση πάντα με τον δήμαρχο, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, θα ανακοινώσουν τα σχέδιά τους.


Όσο για τη χρήση που θα έχει το κτήριο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, δεν έχουν αποφασίσει ακόμα και η Επιτροπή θα ασχοληθεί μ’ αυτό μιας και για το ακίνητο έχουν γίνει αρκετές μελέτες. Έτσι, θα εξετάσουν όλες αυτές τις προτάσεις και σε συνδυασμό με τη γύρω περιοχή και τα έργα για να το εντάξουν στον ευρύτερο σχεδιασμό.
Θύμισε, πάντως, ότι ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι να γίνει από μουσείο μέχρι σταθμός ΚΤΕΛ.


Ρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος και για τα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την ευρύτερη περιοχή και όπως είπε, όλα επηρεάζονται. Σχετικά με τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί, είπε: «Είναι ένα θέμα το οποίο το παρακολουθούμε.


Για εμάς, οι φορείς οι οποίοι μιλάνε για τη συγκεκριμένη ανάπλαση έχουν μεγάλη σημασία. Άρα, περιμένουμε. Και το ΤΕΕ έχει τοποθετηθεί σχετικά και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και όλοι οι φορείς και παρακολουθούμε τη θέση και την άποψή τους.


To Χαμάμ: τα λουτρά στη Μεσαιωνική Πόλη είναι ένα ακόμη έργο που βρίσκονται στη διαδικασία για να ξεκινήσει και να υπάρξει ανάδοχος για την ανακατασκευή τους και την επαναλειτουργία τους ως λουτρών. Και αυτό το έργο είναι χρηματοδοτούμενο.


Όσον αφορά στη χρήση τους και εδώ προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της πηγής χρηματοδότησης. Από εκεί και πέρα θα δουν αν το ακίνητο μπορεί να λειτουργήσει μ’ αυτή τη χρήση. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, προφανώς έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως δημόσια λουτρά, είναι ένα ιστορικό ακίνητο και αυτή είναι η κατεύθυνση.


«Πιστεύουμε ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο και έχουμε βάλει τα πράγματα, όσον αφορά στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης συγκεκριμένα, σε μία τάξη», είπε κλείνοντας και ανέφερε ακόμη, ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, μετά από πρόσκληση από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. «Η Διοίκηση έχει συνέχεια και αυτά θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένα από την προηγούμενη δημοτική αρχή…», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Παραδόθηκε από τη Nova το έργο αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών στη Ρόδο, ύψους 1 εκατ. ευρώ

Γραφείο Πολιτικής Προστασίας δήμου Ρόδου: «Οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών»

Τροχαίο ατύχημα στις Κάτω Πέτρες

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος Ν. Αιγαίου ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης

Ρόδος: Λουκέτο πριν από λίγο σε γνωστή αλυσίδα ρούχων

Ανακοίνωση των τοπογράφων για το θέμα του Κτηματολογίου

Aνοικτά θα παραμείνουν τα καταστήματα τη Δευτέρα 24 Ιουνίου

Γ. Χατζημάρκος: Το 122% έφτασε η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020