Έντονη συνεδρίαση και πολλά θέματα προχθές το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο

Έντονη συνεδρίαση και πολλά θέματα προχθές το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο

Έντονη συνεδρίαση και πολλά θέματα προχθές το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1885 ΦΟΡΕΣ

Τι είπε ο δήμαρχος Αλ. Κολιάδης για τα οικονομικά, τις παραλίες, την καθαριότητα, τα έργα τη νέα μαρίνα κ.α.

«Άνοιξε τα χαρτιά του» ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για τις θέσεις της δημοτικής αρχής και τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για όλα τα μεγάλα «μέτωπα» που έχει ανοιχτά ο δήμος της Ρόδου από τις αρχές της θητείας και μετά από αρκετές ώρες συζήτησης αλλά και διαξιφισμών, με κορωνίδα τα οικονομικά, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «θα το σηκώσουμε το καράβι»!

Αναλυτική ενημέρωση έκανε ο κ. Κολιάδης για το τι παρέλαβαν σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση του δήμου, για τις μεγάλες συμβάσεις, όπως αυτή για την καθαριότητα, για την απορρόφηση χρηματοδοτήσεων και για μία σειρά από άλλα θέματα ενώ ξεκαθάρισε τη θέση τους σε σχέση με τα όσα σχεδιάζονται για τη Νέα Μαρίνα.

Αναλυτικά:
Για τις «Πηγές Καλλιθέας» και την Κοιλάδα των Πεταλουών: Καταρχάς, ο κ. Κολιάδης έκανε γνωστό, ότι έχει σταλεί έγγραφο της Οικονομικής Αστυνομίας που έχει να κάνει με προκαταρκτική εξέταση για παροχή στοιχείων, μετά από εισαγγελική παρέμβαση, για τη σύμβαση στις «Πηγές Καλλιθέας»-η οποία υπενθυμίζεται στάθηκε αφορμή για την παραίτησή του και την αποχώρησή του από τη δημοτική αρχή.

«Υπάρχει σοβαρό θέμα», είπε και ευχαρίστησε τους συμβούλους που είχε τότε που τον προέτρεψαν, όπως είπε, να μην υπογράψει μία σύμβαση που δεν είχε περάσει προσυμβατικό έλεγχο και χωρίς να έχουν γίνει οι νόμιμες διαδικασίες. Είπε, ότι το θέμα αυτό, θα συζητηθεί πολύ σύντομα και δεν γνωρίζει ποια είναι η εξέλιξη.

Για τις συμβάσεις στην Κοιλάδα Πεταλούδων επί προεδρίας του, τόνισε, ότι αυτές στέλνονται για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό χωρίς υπογραφή. «Πολύ καλά πράξαμε», είπε και ανέφερε, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό θέμα στην Κοιλάδα με τα καταστήματα και θα πρέπει να εξετάσουν πώς θα δοθεί λύση.

Για τις παραλίες: Αναφέρθηκε στην Προγραμματική Σύμβαση του δήμου με την ΕΤΑΔ, λέγοντας, ότι δεν ξεκαθάριζε το θέμα με τους ναυαγοσώστες, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΤΑΔ παίρνει όλα τα έσοδα ενώ ο δήμος έχει την υποχρέωση να καθαρίζει τις παραλίες και να πληρώνει τους ναυαγοσώστες, τη στιγμή που χάνει 2-3 εκατομμύρια ευρώ. Γι’ αυτό, όπως είπε, χάθηκαν οι γαλάζιες σημαίες από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες.

Σύμβαση-πλαίσιο για την καθαριότητα: Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο δήμαρχος για τη σύμβαση αυτή, λέγοντας, ότι «η δουλειά όχι μόνο δεν γίνεται με σωστό τρόπο αλλά τη χρυσοπληρώνουμε κιόλας» αφού ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο ενώ πριν πέντε χρόνια υπήρχε μία σύμβαση που ήταν στα 4,8 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια, ότι και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο υπάρχει μία μεγάλη μείωση του έργου και δεν πρόκειται να πληρωθούν, «γιατί πρέπει να καταλάβουν πρώτα οι ίδιοι, ότι αν δεν παρέχουν την υπηρεσία που πληρώνει ο ροδιακός λαός δεν πρόκειται να πληρωθούν».

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι ξεκινούν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης-συζήτησης της μείωσης του κόστους, με τους ίδιους όρους, «και θα το πετύχουμε», διεμήνυσε, σχολιάζοντας μάλιστα, ότι είναι μία μείωση «που μπορείς να φτιάξεις 25 παιδικές χαρές στο νησί της Ρόδου ετησίως!». «Γιατί, για 60 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια δεν είναι αυτή η αποκομιδή που επιθυμεί ο ροδιακός λαός», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι ο εργολάβος είναι απλήρωτος από τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ η σύμβαση υπεγράφη στις 4 Αυγούστου και πληρώθηκε τον Αύγουστο πριν τις εκλογές ενώ τέλη Δεκεμβρίου πληρώθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Το ποσό που οφείλει ο δήμος είναι 6,5 εκατ. ευρώ τιμολογημένα. Τόνισε ακόμη, ότι θεωρούν καθήκον τους να μειωθεί η σύμβαση, η οποία είναι πολύ ακριβή.

Για τα οικονομικά: «Δεν μιλάμε πια για τον ΟΤΕ, τα LED, τα υπόλοιπα που, αυτή τη στιγμή, αυτό μας καθιστά τον νούμερο ένα δήμο στην Ελλάδα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές», συνέχισε ο κ. Κολιάδης και ανέφερε, ότι ο δήμος Ρόδου μαζί με τον δήμο Ηρακλείου Κρήτης απευθύνθηκαν στο Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών (ΤΔκΠ) και αυτή τη στιγμή εξετάζεται ν’ αλλάξει η νομολογία μόνο για αυτούς τους δήμους, αφού το Ταμείο δεν χρηματοδοτεί χρέη.

Είπε, ακόμη, ότι δεν προτίθεται ν’ αναφερθεί ξανά στα οικονομικά του δήμου αλλά πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος τι παρέλαβαν και ότι συνέχεια ανακαλύπτουν καινούργια.

Μίλησε ακόμη ο κ. Κολιάδης «για σωρεία προμηθευτών που κάνουν ουρά στον δήμο» καθημερινά για να πληρωθούν και είπε με δραματικούς τόνους ότι «χρειαζόμαστε άμεση βοήθεια, οικονομική, για να μπορέσουμε ν’ ανταπεξέλθουμε στα βασικά και καθημερινά».

Για τη Νέα Μαρίνα: Καταρχάς ανέφερε, ότι στις 30 Νοεμβρίου του 2021 ψήφισαν όλοι (σ.σ. εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση) την αλλαγή στη σύμβαση και μετά από τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους όλων των φορέων, τον προβλημάτισε, όταν ενημερώθηκε από δημοσιεύματα, για την αλλαγή στον συντελεστή δόμησης από 37.000 σε 87.000 και άρχισαν να μελετούν το ΦΕΚ που υπεγράφη στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 το οποίο «πάτησε» σ’ αυτή την απόφαση.

Έτσι, ζήτησε να μάθει, αν είχαν λάβει τέτοια απόφαση για αλλαγή του συντελεστή δόμησης. Ρώτησε λοιπόν, αν υπήρχε τέτοια εισήγηση και τότε θα έκανε λάθος γιατί δεν ήξερε ή δεν διάβασε σωστά. Αφού αναφέρθηκε στα όσα προβλέπονται και έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας τελευταία, είπε «και όμως υπήρχε και όμως το ψηφίσαμε ομόφωνα».

Ανέφερε ακόμη, ότι στις 25 Αυγούστου του 2023 ξαναψήφισαν και αναρωτήθηκε πότε μίλησαν για αντισταθμιστικά οφέλη ως δήμος Ρόδου, για να συνεχίσει λέγοντας: «Σε μία επένδυση 250 εκατ. ευρώ δεν καθίσαμε ποτέ να κάνουμε διαβούλευση, να φωνάξουμε τους φορείς, να φωνάξουμε τους αρμόδιους όπως είχε γίνει επί δημαρχίας Κουσουρνά επειδή υπήρχε μία μεταβολή το 2013» και φθάσαμε να ρωτούν ποια είναι τα αντισταθμιστικά και η απάντηση είναι το πάρκινγκ.

Σημείωσε, ακόμη, ότι δεν ευθύνεται ο επενδυτής, αφού αυτά ζητήσαμε. Μετά τα παραπάνω, το ερώτημα που έθεσε ο δήμαρχος ήταν αν υπήρχε ενημέρωση ή μιλάμε για μία εξαπάτηση. Σημείωσε ακόμη, ότι διαβούλευση για τα ανταποδοτικά δεν έγινε ποτέ.

Αν αυτό που πάει να γίνει σε εκείνη την περιοχή της πόλης θα είναι κάτι υπέρ των πολιτών ή αν θα είναι κάτι που δεν θα μπορέσουμε να το αντέξουμε. Είπε, επίσης, ότι θέλουμε να δούμε τις λιμενικές εγκαταστάσεις πριν τις χερσαίες, γιατί, αν δούμε πρώτα τις τελευταίες, μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό.

Έκανε γνωστό στη συνέχεια, ότι τα Επιμελητήρια, το ΤΕΕ και το ΕΒΕΔ, είχαν την πρόθεση να υποβάλουν προσφυγή στο ΣτΕ και χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία. «Είμαστε υπέρ της επένδυσης, είμαστε οι πρώτοι που θέλουν να γίνει η επένδυση. Με τον σωστό τρόπο και προς το συμφέρον των Ροδιτών. Ανταλλάγματα, αντισταθμιστικά, εφόσον δεν συζητήθηκαν πριν, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι θα το φροντίσουμε εμείς.

Γιατί θα ξανακαθίσουμε στο τραπέζι ως οφείλουμε, ως δήμος Ρόδου, για να πάρουμε όλα αυτά που πρέπει να πάρει ο δήμος Ρόδου και οι δημότες αυτού του νησιού γι’ αυτή την επένδυση», κατέληξε.

Χρηματοδοτήσεις: Αφού είπε, ότι οι χρηματοδοτήσεις και τα προγράμματα είναι το «άλφα και το ωμέγα» για να γίνουν μεγάλα έργα, ανέφερε, ότι την τελευταία τετραετία, αυτές δεν ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ για τον δήμο Ρόδου που βάσει του πληθυσμού και της έκτασης τού δήμου οφείλαμε ν’ απορροφήσουμε τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο αναφέρθηκε και στην ανάκληση της ένταξης του έργου «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» λέγοντας ότι αυτά τα τρία εκατομμύρια χάθηκαν «όπως και πολλά άλλα» και ανέφερε, ότι γι’ αυτό έγιναν μελέτες, όταν μία προηγούμενη δημοτική αρχή και υπηρεσιακοί έχουν ασχοληθεί πολλές ώρες γι’ αυτό και «ξαφνικά δεν μας ενδιαφέρει; Δεν το θέλουμε;».

Αναφέρθηκε και σε μία σύμβαση για υπηρεσίες σχεδιασμού εσωτερικής διακόσμησης Δημαρχιακού Μεγάρου που υπεγράφη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2020 για την οποία ψάχνουν να βρουν, όπως είπε, ποιος το παρέλαβε και πού είναι η μελέτη και δεν τη βρίσκουν πουθενά ενώ δεν γνωρίζουν αν έγιναν εργασίες.

Ο κ. Καμπουράκης
O επικεφαλής της μείζονος, τέως δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ξεκίνησε από το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» λέγοντας, ότι μαζί με τη λαϊκή στον Ταξιάρχη ήταν τα δύο έργα που υπήρχαν μελέτες αλλά επί εποχής της πανδημίας δεν κατάφερε να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΒΕΔ και του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου.

Ο κ. Καμπουράκης δήλωσε υπερήφανος για τη σύμβαση της καθαριότητας και είπε, ότι όποιος τη διαβάζει επιφανειακά σε σύγκριση με την προηγούμενη δεν καταλαβαίνει τη διαφορά ενώ η παρούσα Συμφωνία-Πλαίσιο περιλαμβάνει πολλά περισσότερα πράγματα.

Είπε, ακόμη, ότι τους Ροδίτες τους ενδιαφέρει η καθημερινότητά τους ενώ για την Κοιλάδα Πεταλούδων ανέφερε, ότι δεν καταλαβαίνει τη λογική ότι δεν έγιναν έργα εκεί και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ως παράδειγμα το ειδικό σύστημα πυρόσβεσης.

Σχετικά με το Δημαρχιακό Μέγαρο ανέφερε, ότι έχουν γίνει πάρα πολλά και στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου ενώ έχει γίνει σχεδιασμός και για την αίθουσα εθιμοτυπίας.

Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για τις εκλογές της ΠΕΔ, όπου η Ρόδος για ακόμα μία φορά διέπρεψε, όπως είπε. Τους κάλεσε, ακόμη, να αξιοποιήσουν την πρόθεση του ΟΤΕ να βοηθήσει με κάθε τρόπο τον δήμο μετά τις περσινές πυρκαγιές με ένα τεράστιο ποσό.

Τέλος, αναφορικά με τη λήψη δανείου από τον δήμο, σημείωσε, ότι κανένας δεν πρόκειται να δανείσει σε κανέναν, όταν λέμε, ότι η οικονομική κατάσταση του δήμου είναι τραγική.

«Έστω είναι, δεν συμφωνώ δεν το ασπάζομαι», είπε και απευθυνόμενος στην πλειοψηφία ανέφερε, ότι είναι τραγικό να πηγαίνει κάποιος να ζητήσει δάνειο με καλύτερο επιτόκιο λέγοντας πόσο κακή είναι η κατάσταση.

Το τελευταίο προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου ο οποίος είπε ότι «το θέμα μας είναι τι θα πούμε στις τράπεζες ή το ότι αναγκαζόμαστε να δανειστούμε; Ότι έχουμε φθάσει στο σημείο να ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε λεφτά και εσείς μας λέτε το πώς θα πάμε στις τράπεζες να τους πείσουμε», και δήλωσε ότι ντρέπεται.

Συζήτηση και εντάσεις
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ελάσσονος κ. Νίκος Γερονικόλας, αναφερόμενος στο θέμα της μαρίνας, είπε, ότι πρόκειται για μία συζήτηση «στο πόδι» λέγοντας, ότι θα έπρεπε να είχε έρθει εισήγηση και πρότεινε να ξανάρθει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση για να ενημερωθούν.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Τάκης Πότσος, μεταξύ άλλων, ζήτησε μία ξεκάθαρη εικόνα για τα οικονομικά του δήμου και αν υπάρχει θέμα με τις μισθοδοσίες και τόνισε, ότι το δάνειο δεσμεύει τον ροδιακό λαό.

Στην τοποθέτησή του, το μέλος της μείζονος και τέως αντιδήμαρχος κ. Τηλέμαχος Καμπούρης είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο δήμος είναι συνέχεια και ότι και οι ίδιοι παρέλαβαν από τους προηγούμενους.

Όσο γιατί είναι δύσκολα τα οικονομικά είπε, ότι ξεκίνησαν πληρώνοντας το ΙΚΑ και την Εφορία παλαιών εταιρειών, υποχρεώσεις που παρέλαβαν από προηγούμενες θητείες. «Τα δύο πρώτα χρόνια πληρώναμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από αρκετούς συμβούλους με τους τόνους να ανεβαίνουν για ακόμα μία φορά ανάμεσα στον δήμαρχο και το μέλος της μείζονος και τέως αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Τάσο Σπανό, ο οποίος είπε σε κάποιο σημείο προς τον δήμαρχο, ότι καμία τράπεζα δεν θα τους δώσει δάνειο.

Τότε αντέδρασε ο κ. Κολιάδης λέγοντας, ότι θα μας δώσουν γιατί πρόκειται για τη Ρόδο. «Εμείς θα το σηκώσουμε το καράβι!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κολιάδης με τον κ. Σπανό να επιμένει.

Ένταση υπήρξε και ανάμεσα στον αντιδήμαρχο Μεσαιωνικής Πόλης και Πολεοδομίας κ. Βάιο Καλοπήτα και τον προκάτοχό του, μέλος της μείζονος, κ. Στέφανο Δράκο όταν ο πρώτος αμφισβήτησε ότι εντάχθηκαν έργα ύψους 17 εκατ. ευρώ, προκαλώντας την «έκρηξη» του δεύτερου.

Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Νικητιάδης στη Βουλή : Σταματήστε επιτέλους την ακτοπλοϊκή και εμπορική απομόνωση της Νισύρου

Υπ. Παιδείας: 10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Σκανδαλίδης για εκλογές ΠΑΣΟΚ: Δεν είναι πασαρέλα το ότι κάποιος θέλει να δώσει λύσεις

Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου: "Η φωτιά στην Κω δεν λύγισε τη βαριά "βιομηχανία" του τόπου"

Θ. Νικηταράς: «Βγήκαμε κερδισμένοι παρά το αρνητικό αποτύπωμα της πυρκαγιάς»

Σε εξέλιξη έργα από τον δήμο Ρόδου που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Φαληράκι

Νίκος Λυμπερόπουλος: Aσυνείδητοι καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και πετάνε τα σκουπίδια στα ρέματα