Τη δυσαρέσκειά του για τα “fake news” εξέφρασε ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος

Τη δυσαρέσκειά του για τα “fake news”  εξέφρασε ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος

Τη δυσαρέσκειά του για τα “fake news” εξέφρασε ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2249 ΦΟΡΕΣ

Αναφορικά με τα ελάφια και το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε, χθες, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, για τη στάση ορισμένων αλλά και τα “fake news” που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αναφορικά με δύο θέματα που βρίσκονται ψηλά στην τοπική επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες: την πρόσφατη, ομόφωνη, απόφαση που πήρε το περιφερειακό συμβούλιο για τη μείωση του πληθυσμού των ελαφιών και για το νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία.

Στο περιθώριο Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες (βλ. άλλες στήλες) ανέφερε:

Για τα ελάφια
Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση τού περιφερειακού συμβουλίου (π.σ.) για τα ελάφια, καταρχάς ο περιφερειάρχης είπε ότι αφότου ελήφθη και μετά βλέπει να διακινούνται στο διαδίκτυο “fake news” (σ.σ. ψευδείς ειδήσεις) για τα οποία έχουν πάρει πλέον μία μεγάλη απόφαση: να μην ασχολούνται διότι αδυνατούν να αναλώσουν όλη τους την ενέργεια σ’ αυτό.

Εξήγησε, στη συνέχεια, ότι πήραν απόφαση στο π.σ. για μείωση του αριθμού των ελαφιών και όπως είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, από εκείνη την ημέρα, «στον υπέροχο κόσμο του διαδικτύου, είμαστε δολοφόνοι».

Και συνέχισε λέγοντας με σκωπτικό ύφος ότι «τέσσερις παρατάξεις, συμφωνήσαμε όλοι να σκοτώσουμε τα ελάφια; Αλήθεια τώρα; Διακινείται αυτό και μαζεύουν υπογραφές κατά των δολοφόνων; Και είμαστε σοβαροί να κάνουμε αυτή τη συζήτηση;».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η συζήτηση ήταν ζωντανή στο διαδίκτυο να το δουν όλοι «και πήγαμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, υπερήφανοι, και είπαμε “σκοτώστε τα ελάφια”; Πού; Μπορεί να μας το δείξει κάποιος πού είναι γραμμένο;

Ποιος το είπε και ποιος το ψήφισε αυτό; Κανείς δεν ψήφισε τίποτα τέτοιο», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζημάρκος και ανέφερε ότι αυτό που ψήφισαν ήταν συγκεκριμένο: μείωση του αριθμού των ελαφιών ενώ οι ίδιοι δεν παίρνουν τις αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα που θα γίνει αυτό.

Θύμισε, μάλιστα, ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία, ομόφωνα, δήλωσαν όλες οι πολιτικές μαζί ότι πρέπει να ελεγχθεί ο αριθμός των ελαφιών στο νησί, κάτι που είναι κοινή λογική.

«Πρέπει να μειωθεί. Δεν υπάρχει καμία απόφαση για θανάτωση πουθενά. Όσοι θέλουν να βγάλουν το άχτι τους στον αέρα, ας το βγάζουν στον αέρα. Φθάνει πια, δεν μπορούμε όλη μέρα ν’ ασχολούμαστε με…τη διαταραχή που κυκλοφορεί σ’ αυτόν τον υπέροχο κόσμο του διαδικτύου!», είπε με έντονο ύφος ο κ. Χατζημάρκος.

Έκανε επίσης γνωστό ότι, νωρίτερα χθες, είδε και τους αγρότες που αποχωρούν από την πλατεία Δημαρχείου και τους είπε, ότι η γνώμη του είναι ότι σωστά έπραξαν γιατί είναι μεγάλη μέρα η σημερινή και θα χάσουν και το δίκιο τους που μια μέρα με τέτοιους συμβολισμούς έχουν μία παρουσία με τέτοιο τρόπο, παρεμβατικό.

Ανέφερε, ακόμη, ότι πάντα μιλούν με αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα και θα πιέσουν για να αρχίσουν να εφαρμόζονται λύσεις. Μάλιστα, σχετικά με την πιθανή επίσκεψη στη Ρόδο του υπουργού Περιβάλλοντος είπε ότι «οι επισκέψεις είναι πάντα καλοδεχούμενες» και εκείνο που θέλουμε είναι να έρθει ο υπουργός αλλά να έρθει με το «πακέτο των μέτρων» και να γίνει μία συζήτηση πια πάνω στο σχέδιο.

Για το νομοσχέδιο για την παραλία και τον αιγιαλό
Για ένα «προεμφυλιακό περιβάλλον δημοσίου διαλόγου που υπάρχει αυτή τη στιγμή», έκανε λόγο αρχικά ο περιφερειάρχης σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για το επίμαχο νομοσχέδιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν ευαίσθητοι και δολοφόνοι», κάτι που χαρακτήρισε ανήθικο.

Κατά τον ίδιο μάλιστα, το περιβάλλον, σαν τίτλος, χρησιμοποιείται από μία μερίδα ως πεδίο για την επίλυση πολιτικών και προσωπικών διαφορών και είπε στη συνέχεια: «Εγώ πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει άνθρωπος που να είναι αντίθετος με τις γενικές αρχές σε αυτό το οποίο το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προ ημερών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, λέει για τον αιγιαλό και την παραλία».

Όπως εξήγησε, για πρώτη φορά εισάγεται ο θεσμός της «απάτητης παραλίας». «Ποιος το καταγγέλλει αυτό;», είπε και ανέφερε: μειώνεται το ποσοστό της επιφάνειας ανά παραλία που μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμο, αυξάνεται το προστατευμένο ποσοστό μιας παραλίας που είναι NATURA (σ.σ. από 70% που είναι σήμερα, γίνεται 85%), πέρασε στην ευθύνη των εκμεταλλευτών που δραστηριοποιούνται στις παραλίες να έχουν την καθαριότητα και να μην το κάνει ο δήμος, επίσης υποδομές για ΑμεΑ, ναυαγοσώστες κ.λπ., επιβάλλονται πιο αυστηρά πρόστιμα, καθιερώθηκε μία πλατφόρμα που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες και να κάνουν και καταγγελίες.

«Δεν καταλαβαίνω όλο αυτό», σχολίασε στη συνέχεια και χαρακτήρισε «παραμύθια» τα όσα λένε αυτοί που αντιδρούν και ανέφερε, ότι πρόκειται για την « κατάργηση του Κτηματολογικού Κανονισμού που ένας στρατηγός του Μουσολίνι, το 1929, για λόγους στρατιωτικής θωράκισης τού κατακτητή του νησιού, όρισε το πώς είναι η ζωή μας το 2024!». Και κατέληξε λέγοντας:

«Αλήθεια τώρα; Εσείς που τα λέτε αυτά είστε ευαίσθητοι και εσείς προστατεύετε το περιβάλλον και είστε και οι δημοκρατικές δυνάμεις; Κι αν τολμούσαμε εμείς να το πούμε αυτό θα μας περνούσατε για πιο φασίστες από τον φασίστα που υπέγραφε αυτή την απόφαση».

Δεν παρέλειψε ακόμη να επισημάνει ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία, εκπονούν Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια σε όλα τα νησιά και αυτό είναι παρέμβαση στο περιβάλλον, φροντίδα για το αύριο και ανάληψη πολιτικού κόστους.

Για τον ΧΥΤΑ του βορείου τριγώνου
Ερωτηθείς σχετικά με την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο κ. Χατζημάρκος, είπε, ότι γίνονται δοκιμές σε όλο το σύστημα, στο software (σ.σ. λογισμικό) αλλά και έξω, στο πεδίο. Και δήλωσε:

«Παραδόθηκε σε χρήση ένας αναγεννημένος ΧΥΤΑ στο βόρειο τρίγωνο, στη Ρόδο. Είναι σε χρήση τώρα όπως σας είχα υποσχεθεί, με πάρα πολύ σκληρή “πόρτα”, με πολύ σωστό έλεγχο και με κανόνες.

Η Ρόδος αυτή τη στιγμή, περιβαλλοντικά, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων-το λέω αυτό έχοντας πλήρη επίγνωση τού τι γίνεται παντού, και τοπικά, και εθνικά, και πανευρωπαϊκά και διεθνώς-έχει δύο υπέροχους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων.

Το χάος που ξέρατε στον ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου έχει πλέον νοικοκυρευτεί», τονίζοντας ότι έχει κανόνες, αδειοδοτήσεις και τα πάντα σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Όσον αφορά σ’ αυτόν της Νότιας Ρόδου, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, δουλεύει στο 100% ενώ στη Βόρεια Ρόδο αυτή τη στιγμή είναι σε χρήση καθώς τα συνεργεία δούλευαν ακόμα και τη νύχτα.

Κλείνοντας, ανέφερε, ότι έχουν πάρει μία μεγάλη απόφαση όλοι όσοι συμμετέχουν στο Rhodes Co-Lab ότι, σ’ αυτό, είναι με την κοινωνία μία ομάδα αλλά έχουν και μία ζωντανή κοινότητα που επιδεικνύει ενδιαφέρον και θέλουν να την καταγράψουν και να είναι οι πρώτοι συνομιλητές. Για τους επόμενους μήνες, λοιπόν, θα κινηθούν σε αυτή τη λογική και μετά θα έρθουν με τους οδηγούς.

Διαβάστε ακόμη

Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Καρδάμαινας!

Έκκληση της ΔΕΥΑΚ σε κατοίκους Αντιμάχειας και Καρδάμαινας να κλείσουν τις βρύσες

Σε Κάλυμνο, Νίσυρο, Τήλο, Χάλκη και Ρόδο θα ταξιδέψει η Aegean Regatta 2024

Έχασε τη ζωή της 54χρονη που κολυμπούσε σε παραλία του νησιού μας

Με μεγάλη συμμετοχή το διαδραστικό σεμινάριο «Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσης σε Τουριστικό Προορισμό» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΦΩΤΟ)

Σύμβαση με την εταιρεία easyjet υπέγραψε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Άκρως προβληματική η κατάσταση στο σχολικό κτήριο της Ακαδημίας

Γ. Νικητιάδης : «Νέο όραμα και νέο συμβόλαιο με το λαό για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ»