Πλατφόρμα «έξυπνης πόλης» θα εγκατασταθεί στον δήμο Ρόδου

Πλατφόρμα «έξυπνης πόλης» θα εγκατασταθεί στον δήμο Ρόδου

Πλατφόρμα «έξυπνης πόλης» θα εγκατασταθεί στον δήμο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1822 ΦΟΡΕΣ

Υπεγράφη σύμβαση με την Εταιρεία και το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η έναρξη υλοποίησης του 7ου υποέργου για το οποίο επιδοτήθηκε ο δήμος Ρόδου από το ταμείο ανάκαμψης με τον τίτλο «Ενιαία Πλατφόρμα Παρακολούθησης Smart City & Cyber Security» παρουσιάστηκε χτες στο δήμο από τον αντιδήμαρχο δ.ε. Αρχαγγέλου και ψηφιακής μετάβασης Γιώργο Βαρέλη και τον διευθυντή πληροφορικής και νέων τεχνολογιών του δήμου Νίκο Μανίκαρο.

Ειδικότερα όπως αναφέρθηκε, το συγκεκριμένο έργο υπογράφηκε στις 8 Μαρτίου ο προϋπολογισμός του ήταν 352.000 ευρώ και Ανάδοχός του είναι η εταιρεία UNI SYSTEMS Συστήματα Πληροφορικής που υπέβαλε προσφορά 350.224,20 ευρώ.


Όπως ανέφερε ο κ. Μανίκαρος το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και παραμετροποίηση της Κεντρικής πλατφόρμας έξυπνης πόλης, η οποία θα επιτρέπει τη λήψη, ανάλυση και συσχετισμό των δεδομένων από τις διαφορετικές λύσεις (verticals), αισθητήρες και λοιπό εξοπλισμό ώστε να επιτυγχάνεται ο αυτοματισμός, και βέλτιστη διαχείριση της υποδομής της έξυπνης πόλης.


H αρχιτεκτονική λύση της πλατφόρμας για την πόλη της Ρόδου θα βασιστεί σε εφαρμοσμένες τεχνολογίες, μεθοδολογίες και ευρωπαϊκά πρότυπα όπως αυτά έχουν διατυπωθεί από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς αλλά και θα γίνει χρήση της σε συνεργασία με εφαρμόσιμες λύσεις «έξυπνης πόλης».


Με την ευκαιρία τόνισε, ότι πρωταρχικός στόχος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των ΟΤΑ είναι η ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος και θα κάνουν πιο αποδοτικές τις παραδοσιακές υπηρεσίες του δήμου προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων.

«Όπως και κάθε πόλη έτσι και η πόλη της Ρόδου έχει ανάγκη από έναν οργανωμένο και προτυποποιημένο Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Προϋπόθεση σε αυτό αποτελεί η υιοθέτηση της Ενιαίας Πλατφόρμας Παρακολούθησης Smart City & CyberSecurity που θα αποτελέσει την ολοκληρωμένη, οριζόντια πλατφόρμα συλλογής, συγκέντρωσης και διαχείρισης ευελπιστούμε για όλα τα δεδομένα της σύγχρονης πόλης.

Η συλλογή και η ανάλυση των δεδομένων θα πραγματοποιείται με σκοπό την εξαγωγή γνώσης για τη συνδυασμένη λήψη αποφάσεων, βασισμένη στους δείκτες διακυβέρνησης.

Η πλατφόρμα θα συλλέγει δεδομένα και θα διαχειρίζεται λειτουργίες από επιμέρους «έξυπνες» εφαρμογές και θα παρέχει υπηρεσίες προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα στελέχη του δήμου. Επίσης, θα οπτικοποιεί μέσω dashboards (ταμπλώ) στο κέντρο ελέγχου με εύληπτο, συγκεντρωτικό και κατανοητό τρόπο την παραγόμενη επεξεργασμένη πληροφορία καθώς και τις ειδοποιήσεις από τις εκάστοτε εφαρμογές» δήλωσε ο κ. Μανίκαρος και πρόσθεσε:


«Η Κεντρική ενιαία πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσης σε εφαρμογές που αναπτύσσονται στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου (ΥΠΟΕΡΓΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ) αλλά και σε υφιστάμενες «έξυπνες» εφαρμογές του δήμου και σε μελλοντικές εφαρμογές, με σκοπό την πληρέστερη παρακολούθηση και λειτουργία όλων των «έξυπνων» εφαρμογών του δήμου, μέσα από ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο περιβάλλον.

Η πρόσβαση στην Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης, επιτυγχάνεται με ασφάλεια μέσω ενός απλού browser χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση ειδικού λογισμικού. Με τον τρόπο αυτό θα παρέχεται δυνατότητα πρόσβασης από παντού, σταθερότητα στην απόδοση, συνεχής διαθεσιμότητα αλλά και πλήρης έλεγχος εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος».


Σύμφωνα με τον κ. Μανίκαρο η Ενιαία Πλατφόρμα Παρακολούθησης Smart City & Cyber Security θα υποστηρίζει τα παρακάτω υποσυστήματα και υπηρεσίες:
1. Τη λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου ή Επιτελικής Διαχείρισης (Control Room) της έξυπνης πόλης της Ρόδου


2. Τη συγκέντρωση και διάθεση των δεδομένων της Έξυπνης Υποδομής
3. Την παρακολούθηση και διαχείριση γεγονότων (Event Management)


4. Την παρακολούθηση δεικτών μέτρησης των θεματικών περιοχών
5. Την εξαγωγή συγκριτικών στατιστικών , αναφορών και συμπερασμάτων με σκοπό την υποστήριξη ,την προώθηση και την ανάπτυξη νέων συμπληρωματικών εφαρμογών.
6. Την Εσωτερική/Εξωτερική διαλειτουργικότητα.


Πιο αναλυτικά, θα περιλαμβάνονται τα εξής:
• Κέντρο Ελέγχου /Επιτελικής Διαχείρισης (Control Room)
Το Κέντρο Ελέγχου/Επιτελικής Διαχείρισης αποτελεί το θεμελιώδες στοιχείο της Ψηφιακής Στρατηγικής του δήμου Ρόδου καθώς θα βοηθήσει στην αξιοποίηση και διαχείριση των κατακερματισμένων έργων και υπηρεσιών. Η εφαρμογή του συστήματος Ενιαίας Πλατφόρμας Παρακολούθησης Smart City & Cyber Security θα υλοποιηθεί και θα λειτουργήσει στη Δημοτική Ενότητα Ρόδου και συγκεκριμένα στο κτίριο που στεγάζεται το Δημαρχείο Ρόδου.


• Υποσύστημα Παρακολούθησης και Διαχείρισης Γεγονότων/Περιστατικών
Το Υποσύστημα Παρακολούθησης και Διαχείρισης Γεγονότων/Περιστατικών θα πρέπει να παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο τα καταγεγραμμένα γεγονότα/ περιστατικά (events) που συλλέγονται είτε από τον εξοπλισμό του πεδίου η από τις εξειδικευμένες εφαρμογές «έξυπνων πόλεων» που θα υλοποιηθούν από τις προτεινόμενες δράσεις.
• Υποσύστημα Γεωγραφικών Δεδομένων & Γνωσιακής Βάσης (KnowledgeBase) Smart City Ontology


Το Υποσύστημα Γεωγραφικών Δεδομένων & Γνωσιακής Βάσης (Service Map & Knowledge Base) θα πρέπει να παρέχει στους επιτελικούς χρήστες τη δυνατότητα να αποτυπώσουν τα σημεία ενδιαφέροντος τους(π.χ. αισθητήρες, εφαρμογές) και λοιπές πληροφορίες τους σε διαδραστικό χάρτη, να αναβαθμίσουν το υφιστάμενο σύστημα γεωγραφικών δεδομένων, καθώς επίσης και διαχειριστούν τα σημεία ενδιαφέροντος, τις δραστηριότητες και τους δείκτες μέτρησης τους με ενιαίο τρόπο στο σύνολο των εφαρμογών ανά θεματική ενότητα (κινητικότητα, Μεταφορές, Ενέργεια, κλπ) που σχετίζονται με την πόλη μέσω της σχετικής οντολογίας.


• Υποσύστημα Προβολής και Ανάλυσης δεικτών μέτρησης των θεματικών περιοχών
Μέσω του συγκεκριμένου υποσυστήματος να παρέχεται η δυνατότητα γεωγραφικής απεικόνισης σε διαδραστικό χάρτη των συγκεντρωτικών δεικτών μέτρησης ανά θεματική περιοχή (Κινητικότητα, Περιβάλλον) που χρήζουν παρακολούθησης.
• Υποσύστημα Αναφορών


Το Υποσύστημα Αναφορών θα παρέχει την δυνατότητα στους επιτελικούς χρήστες για εξαγωγή συγκριτικών στατιστικών , αναφορών και συμπερασμάτων με σκοπό την υποστήριξη της προώθησης και της ανάπτυξης νέων συμπληρωματικών εφαρμογών και της εμφάνισης τους σε κατάλληλο Dashboard Υποσύστημα Λήψης αποφάσεων


• Υποσύστημα Διαλειτουργικότητας Τρίτων συστημάτων (Εσωτερικά / Εξωτερικά)
Η πληροφορία που βρίσκεται αποθηκευμένη σε βάσεις δεδομένων των κάθετων λύσεων και δράσεων ,αδυνατούν στην παρούσα φάση να διαλειτουργήσουν με κοινό τρόπο με τρίτα συστήματα και να επαναχρησιμοποιηθούν. Αντίστοιχα, ενώ υπάρχει η σχετική δυνατότητα δεν γίνεται εκμετάλλευση των προγραμματιστικών διεπαφών που προσφέρει η Κεντρική Διοίκηση.


• Υποσύστημα Διαχείρισης Ταυτοποίησης & Ασφάλειας Συσκευών, Χρηστών και Υπηρεσιών
Το υποσύστημα Διαχείρισης Ταυτοποίησης & ασφάλειας Συσκευών, Χρηστών και Υπηρεσιών θα πρέπει να παρέχει ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα της προτεινόμενης λύσης μέσω καθορισμένων προτύπων και τεχνικών.
• Υποσύστημα Παρακολούθησης Λειτουργίας Εξοπλισμού & Συστήματος
• Υποσύστημα Κυβερνοασφάλειας IoT


Tο συγκεκριμένο υποσύστημα θα αποτελέσει ενσωματωμένη ολοκληρωμένη λύση της Ενιαίας Πλατφόρμας Παρακολούθησης με χαρακτηριστικά και λειτουργίες, η οποία θα εξασφαλίζει την Κεντρική παρακολούθηση και διαχείριση, αποφεύγοντας άλλης παλαιού τύπου τεχνικές για την εγκατάσταση διαφορετικών ξεχωριστών εργαλείων (Security Information & Events Management) που εγκαθίσταται και διαχειρίζονται ξεχωριστά ή απαιτείται χειροκίνητη ξεχωριστή διαδικασία ενσωμάτωσής τους.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βαρέλης
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος ψηφιακής μετάβασης Γιώργος Βαρέλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη της πόλης της Ρόδου σε αυτό το πρόγραμμα το οποίο όπως είπε ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ενώ είναι ίσως το μοναδικό έργο που υλοποιείται με ευρωπαϊκά χρήματα, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης.


«Θα δεσμεύσουμε έναν χώρο μέσα στο δημαρχείο γύρω στα 30 τετραγωνικά εκεί θα τοποθετηθούν υπολογιστές και οθόνες με την απαραίτητη υποδομή και από εκεί θα παρακολουθούμε την λειτουργικότητα όλων των υποέργων που εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα.


Θα έχουμε ένα έργο πυροπροστασίας με «έξυπνες» κάμερες, το οποίο θα το ανακοινώσουμε όταν έρθει η ώρα, ένα σύστημα «έξυπνων» διαβάσεων, ένα σύστημα ενεργειακής διαχείρισης κτηρίων και κυκλοφορίας οχημάτων, τηλεφροντίδα σε ηλικιωμένους και δίκτυο αισθητήρων στα σχολεία.

Όλα αυτά τα δεδομένα θα τα παρακολουθούμε μέσα από την πλατφόρμα και ίσως χρειαστεί η εκπαίδευση κάποιων υπαλλήλων για να τη χειριστούν», ανέφερε ο κ. Βαρέλης ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνονται τα έργα αντικείμενο μικροπολιτικής, λέγοντας τα εξής:

«Θα ήθελα να μιλήσω για τα έργα που ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Χαιρετίζουμε την όποια διαδικασία έγινε μέχρι σήμερα, καλό θα είναι όμως να σεβόμαστε, ότι για να παραδοθεί στον πολίτη ένα έργο είναι απαραίτητο να εκτελεστεί σωστά και να είναι αποδοτικό προς όφελός του.

Οπότε, ο δήμος έχει συνέχεια και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε, προκειμένου αυτά να τα χρησιμοποιήσουμε στην πορεία για να τα επεκτείνουμε. Θα ήθελα λοιπόν να παρακαλέσω να μην χρησιμοποιούμε αυτά, τα έργα για μικροπολιτική αλλά να είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί και οι πριν και οι μετά… ο δήμος έχει πάντα συνέχεια.

Όπως και η προηγούμενη δημοτική αρχή συνέχισε έργα του αείμνηστου Φώτη Χατζηδιάκου έτσι και εμείς τώρα ό,τι βρίσκουμε θα το συνεχίζουμε και θα αναλαμβάνουμε και την ευθύνη να τα υλοποιήσουμε σωστά».

Διαβάστε ακόμη

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»

Εντοπισμός 24 αλλοδαπών και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Ρόδο

Στη Ρόδο βρίσκεται ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Κινητοποίηση στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας από τους Συλλόγους Γονέων των ολιγοθέσιων σχολείων

Νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους 25 εκ. € αποκλειστικά για μικρά νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Ο Αντώνης Γιαννικουρής, γενικός γραμματέας στο Προεδρείο της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Σήμερα στις 12 η κινητοποίηση των Συλλόγων για την υποβάθμιση των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων

Στα ύψη οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προς τα νησία μας