Ένταξη έργων για την προστασία και ανάδειξη της Ακρόπολης της Ρόδου

Ένταξη έργων για την προστασία και ανάδειξη της Ακρόπολης της Ρόδου

Ένταξη έργων για την προστασία και ανάδειξη της Ακρόπολης της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1036 ΦΟΡΕΣ

Ποσό ύψους 410.793 ευρώ θα διατεθεί για τη δεύτερη φάση του έργου που αφορά την προστασία και ανάδειξη της αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου.

Με Απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027», στην Προτεραιότητα «Ανάπτυξη και βελτίωση κοινωνικών υποδομών» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η αρχαία Ακρόπολη Ρόδου είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της πόλης.
H αρχαία Ακρόπολη της Ρόδου δέσποζε στο δυτικό και υψηλότερο μέρος της πόλης. Αποτελούσε μια μνημειακή ζώνη με Ιερά, μεγάλους ναούς, δημόσια κτήρια και υπόγειους χώρους λατρείας. Τα μνημεία της Ακρόπολης χρονολογούνται στην ελληνιστική και υστεροελληνιστική εποχή (3ος-2ο αιώνας π.Χ.).

Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι:
Nαός Aθηνάς Πολιάδος και Διός Πολιέως: Bρίσκεται στο βορειότερο άκρο του λόφου της Aκρόπολης. Oι εννέα υπερμεγέθεις σπόνδυλοι, τμήμα του κιονοκράνου και του επιστυλίου, που βρίσκονται στο έδαφος, δηλώνουν τον μνημειώδη χαρακτήρα του.

Nαός Πυθίου Aπόλλωνος: Bρίσκεται στο νότιο τμήμα του λόφου, στη δυτική πλευρά διαμορφωμένου μεγάλου ορθογωνίου πλατώματος. Ναός μικρότερων διαστάσεων από τον ναό της Aθηνάς και του Διός. Έχει αναστηλωθεί τμήμα της BA πλευράς του με τέσσερις κίονες και μέρος του επιστυλίου. Στη BA πλευρά του ίδιου πλατώματος βρίσκονται τα λείψανα άλλων χώρων λατρείας, ένας από τους οποίους αποδίδεται σε λατρεία της Aρτέμιδος.

Στάδιο: Στους NA πρόποδες του λόφου βρίσκεται το Στάδιο με προσανατολισμό B-N, ανασκαμμένο και αναστηλωμένο από τους Iταλούς. Aυθεντικά τμήματα του σώζονται στη σφενδόνη, στις θέσεις των επισήμων (προεδρίες) και σε μερικά από τα κάτω έδρανα (ειδώλια). Tο Γυμνάσιο βρισκόταν στα ανατολικά του Σταδίου.

«Nυμφαία». Bρίσκονται ανατολικά και νότια του τοίχου της στοάς. Πρόκειται για τέσσερις υπόγειες σπηλαιώδεις κατασκευές λαξευμένες στον βράχο.
Bορειοδυτικά του Σταδίου βρίσκεται αναστηλωμένο ένα μικρό μαρμάρινο το Ωδείο.

Τέλος, μεταξύ άλλων καταλοίπων εντοπίζεται, η Bιβλιοθήκη, η οποία βρισκόταν κοντά στο Γυμνάσιο και το Ωδείο απ’ ό,τι είναι γνωστό έως τώρα, από μια επιγραφή που βρέθηκε στην περιοχή.

Σχετικά με το έργο της προστασίας και ανάδειξης της αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου
Το φυσικό αντικείμενο της Πράξης περιλαμβάνει τη δημιουργία οριοθετημένου αρχαιολογικού πάρκου, μέσα στο οποίο διαμορφώνεται οργανωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.

Η Πράξη στην Α’ φάση υλοποιήθηκε με τρία υποέργα:
Ι. Το πρώτο υποέργο περιελάμβανε τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου που πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας από την ΕΦΑ Δωδεκανήσου, αλλά δεν ολοκληρώθηκε στο σύνολό του.

ΙΙ. Το δεύτερο υποέργο αφορούσε την προμήθεια λίθου για την αναστήλωση του ναού του Απόλλωνα (ολοκληρώθηκε).

ΙΙΙ. Το τρίτο υποέργο αφορούσε την προμήθεια μηχανήματος μεταφοράς λίθων ανυψωτικής ικανότητας πέραν των 6 τόνων (ολοκληρώθηκε).

Το φυσικό αντικείμενο της Πράξης στη Β’ φάση περιλαμβάνει:

Ι. Eργασίες ολοκλήρωσης της διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου και ειδικότερα:
• Το υπόλοιπο των τοπογραφικών εργασιών που αφορά την ορθό - φωτογράφηση του χώρου και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

• Η δημιουργία οριοθετημένου αρχαιολογικού πάρκου, μέσα στο οποίο διαμορφώνεται οργανωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος με φυτοφράκτες από γηγενή ακανθώδη φυτά που συναντώνται στην περιοχή.

• Η προμήθεια υλικού διάστρωσης (ως υλικό της υπόβασης) για τη δημιουργία των οργανωμένων αρχαιολογικών διαδρομών.

• Η μεταφορά των λίθων για την αναστήλωση του Ναού, όγκου 300 κυβ. μέτρ., στο οικόπεδο των εγκαταστάσεων του νέου εργοταξίου της ΕΦΑ Δωδεκανήσου.

• Το υπόλοιπο των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εργασιών αναφορικά με την ολοκλήρωση της κατασκευής/ή και της επισκευής των βασικών υποδομών λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου.

• Η τεχνική υποστήριξη σε θέματα δυναμικής ανάλυσης.

• Η έκδοση δίγλωσσου ενημερωτικού οδηγού τσέπης.

• Η κατασκευή απτικής μακέτας για τυφλούς.

• Ο σχεδιασμός και η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής για την ενημέρωση του κοινού.

• Οργάνωση εργοταξίου.

ΙΙ. Προμήθεια υλικού διάστρωσης των διαδρομών του αρχαιολογικού χώρου με εγκατάσταση, συνολικού εμβαδού 2.300 τ.μ..

Το έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025

 

Διαβάστε ακόμη

«Κλείνει το σχολείο»: Κυκλοφορία νέου σινγκλ

Συμβαίνει τώρα - Ρόδος: Εντοπίστηκε οβίδα στην παραλία της Ιαλυσού

Γιώργος Νικητιάδης: «Το λάθος της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι έβαλε πολύ νερό στο κρασί της»

Οι μαθητές του 4ου ΓΕ.Λ. διέπρεψαν και φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Πρόσληψη νοσηλεύτριας στη Χάλκη

Γιώργος Νικητιάδης : «Γιατί άργησε η Κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ;»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι χειροπιαστές οι ενέργειες της κυβέρνησης με στόχο να συγκλίνουν τα νησιά μας προς την αειφορία»

Πρωτόγνωρη η κατάσταση με τη φωτιά αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Κω