Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 558 ΦΟΡΕΣ

Η περιφερειακή συνοχή και η ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών ώστε να αναδειχθούν στο μάξιμουμ οι δυνατότητές τους σε όλους τους τομείς, είναι ζητήματα τα οποία θέτει ψηλά στην ατζέντα του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Νίκος Φαραντούρης, ο οποίος βρέθηκε προχθές στη Ρόδο και μίλησε σε εκδήλωση του κόμματος.

Ο κ. Φαραντούρης, δικηγόρος και καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, είναι σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου του κόμματος και στις επικείμενες ευρωεκλογές διεκδικεί την ψήφο μας μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» αναφέρθηκε στα θέματα που προτάσσει αλλά και πώς μπορεί να αναδείξει αυτά που αφορούν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μέσα από την παρουσία του στην Ευρωβουλή, εφόσον ο ελληνικός λαός τον τιμήσει με την ψήφο του.

Καταρχάς, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι έρχεται πολύ συχνά στη Ρόδο, με την οποία τον συνδέουν δεσμοί προσωπικοί, οικογενειακοί αλλά και ακαδημαϊκοί, αφού έχει πολλούς φοιτητές εδώ ενώ γνωρίζει και συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο.

Δηλώνει ακόμη ότι είναι πολύ εξοικειωμένος και με τα θέματα που αντιμετωπίζει το νησί.

«Πιστεύω ότι η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα έχουν μία τεράστια προοπτική. Πιστεύω στην πολυδιάστατη ανάπτυξη των νησιών μας. Και στον τουρισμό και στο ζήτημα το περιβαλλοντικό και στα θέματα τα ενεργειακά και στα ζητήματα του αγροδιατροφικού τομέα και στα ζητήματα της μεταποίησης», λέει αρχικά, δίνοντας το στίγμα των θεμάτων που θέλει να αναδείξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όντας ο ίδιος οινοπαραγωγός και ασχολούμενος με μία οικογενειακή επιχείρηση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά, λέει ακόμη:

«Έχω τη γνώμη ότι ένα νησί μπορεί να αναπτυχθεί ισόρροπα μονάχα όταν αναπτύσσεται σε όλες του τις πτυχές», τονίζοντας ότι πιστεύει στα νησιά που έχουν μία τέτοια πολυδιάστατη παρουσία και «είμαστε εδώ για να τα αναδείξουμε».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής θεωρεί ότι οι επόμενες Ευρωεκλογές έχουν να αναδείξουν και άλλα ζητήματα, όπως αυτό της περιφερειακής σύγκλισης και της περιφερειακής συνοχής.

Είπε γι’ αυτό:

«Η περιφερειακή συνοχή είναι μία από τις βασικές προκλήσεις και πολιτικές της Ε.Ε.: να μην υπάρχουν περιφέρειες διαφορετικών ταχυτήτων. Μία περιφέρεια στην κεντρική Ευρώπη ψηλά, άλλη περιφέρεια στην Ελλάδα πολύ χαμηλά. Να αναπτύσσονται ισόρροπα: και το κατά κεφαλήν εισόδημα αλλά και τα δίκτυα και οι υποδομές και η υγειονομική περίθαλψη και το εκπαιδευτικό σύστημα».

Προς αυτή την κατεύθυνση και ειδικά για την ανάπτυξη των νησιών μας, μίλησε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, που θεσπίστηκε μετά την πανδημία και ενδεχομένως είναι και η τελευταία ευκαιρία της χώρας μας και των περιφερειών να αναπτυχθούν.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα πιάσουν τόπο αυτά τα χρήματα, κάτι που σημαίνει να τα εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θέτοντας συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Πάνω σ’ αυτό, θυμίζει, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζουν ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δοθούν στη μικρομεσαία επιχείρηση και όχι σε μία χούφτα μεγάλες εταιρείες, οι οποίες, ούτε πρόβλημα δανεισμού έχουν ούτε ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης.

Ενώ αντίθετα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προάγουν την εξωστρέφεια, που βασίζονται στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στον τουρισμό και τη μεταποίηση χρειάζονται τη χρηματοδότηση.

«Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι δεν έχουμε ξεκινήσει καλά τα τελευταία τρία χρόνια σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις και σε σχέση με την πρόσβαση στην αγορά χρήματος, είπε ενώ τόνισε ακόμη, ότι όλα αυτά τα χρήματα πρέπει να δίνονται εκεί που πιάνουν πραγματικά τόπο.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο που έχει ένας ευρωβουλευτής, είπε, ότι η δουλειά του είναι να αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα.

Εξήγησε στη συνέχεια πως, σε ό,τι χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά χρήματα, εμπλέκεται η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όταν ο ευρωβουλευτής δει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, ότι μπαίνουν στο συρτάρι μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης, ότι δεν επιταχύνονται οι διαδικασίες υλοποίησής τους, μπορεί να καταθέσει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να θέσει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να ρωτήσει πού πάνε τα χρήματα και να ασκήσει πίεση μ’ αυτό τον τρόπο και στην κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να πει, ότι ο ρόλος του ευρωβουλευτή είναι διττός: πρώτον είναι ο νομοθέτης της Ε.Ε.-μάλιστα ανέφερε ότι πρόκειται για το 80% των νόμων που ισχύουν και στον τόπο μας.

Το δεύτερο είναι ότι παράλληλα ασκεί και έλεγχο, καταθέτοντας ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έτσι αναδεικνύονται τα τοπικά ζητήματα, όπως π.χ. η καθυστέρηση έργων με τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων.

Και τέλος αναφέρει, ότι θα χαρεί να βρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο για να μπορεί να αναδείξει με τον πιο δυναμικό τρόπο την καθημερινότητα του Δωδεκανήσιου και της Δωδεκανήσιας αλλά και του κάθε νησιώτη του Νοτίου Αιγαίου.

Διαβάστε ακόμη

Προφυλακίστηκε ο αρχαιοφύλακας της Νισύρου μετά την απολογία του

Προσφορές στη Δομή Συσσιτίου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας Ρόδου

Στην Πάτμο ο Γιώργος Νικητιάδης για την Ακολουθία του Νιπτήρος

Μ. Χατζηάμαλλος: Απαιτείται διάλογος και μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία

Στις «εσχατιές» του ανατολικού Αιγαίου ο Δένδιας: Πρωτομαγιά στα ακριτικά φυλάκια σε Φαρμακονήσι και Καλόλιμνο

Δράση προσφοράς και επίσκεψη καταρτιζομένων στο Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού Δωδεκανήσου

Ξεκίνησαν από την Περιφέρεια οι διαδικασίες για την παραχώρηση στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου των δύο διαμερισμάτων στην Αθήνα

Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου