Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1528 ΦΟΡΕΣ

Το Ισραήλ προχώρησε τα ξημερώματα σε πλήγμα αντιποίνων στο Ιράν, όπως είχε προειδοποιήσει ότι θα έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έπειτα από την ιρανική επίθεση το Σαββατοκύριακο.

Προηγήθηκε ενημέρωση των ΗΠΑ σχετικά με την επιχείρηση, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως ακούστηκαν «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Απόλυτα ασφαλείς» οι πυρηνικές εγκαταστάσεις

Το Ισφαχάν αποτελεί «κέντρο» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ωστόσο, το ιρανικό πρακτορείο Tasnim διαβεβαίωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι «απόλυτα ασφαλείς».

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, καταστράφηκαν τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη μετά την ενεργοποίηση των συστημάτων αεράμυνας της χώρας, ενώ αρκετές πτήσεις έχουν εκτραπεί γύρω από τον εναέριο χώρο του Ιράν.

Ο ισραηλινός στρατός και το Πεντάγωνο έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να σχολιάσουν.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν, και ότι στους στόχους δεν περιλαμβάνονται οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Νωρίτερα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έκανε λόγο για βομβαρδισμό στο Ιράν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση με πάνω από 350 πυραύλους και drones στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Αρκετά drones «καταρρίφθηκαν» από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα τις πρώτες πρωινές ώρες. όμως, τουλάχιστον «μέχρι στιγμής», δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους, υποστήριξε εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ενεργοποιήθηκαν σειρήνες συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ.

Ανταλλαγή επιθέσεων έπειτα από δεκαετίες σκιώδους πολέμου

Τα φερόμενα αντίποινα το πρωί της Παρασκευής αποτελούν την τελευταία σε μία σειρά από επιθέσεις που αντάλλαξαν οι δύο περιφερειακοί εχθροί τις τελευταίες εβδομάδες, περνώντας τις κόκκινες γραμμές έπειτα από μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε δεσμευτεί ότι η χώρα του θα απαντούσε αφότου το Ιράν εκτόξευσε drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου.

Η ενέργεια της Τεχεράνης, που αποτέλεσε το πρώτο της χτύπημα σε ισραηλινό έδαφος, ήρθε ως αντίποινα για φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία της Τεχεράνης στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Οι ανταλλαγές επιθέσεων αποτελούν μέρος της ευρύτερης κλιμάκωσης μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν μακριά ιστορία με επιθέσεις από ξηρά, θάλασσα, αέρα και κυβερνοχώρο.

Πηγή: Καθημερινή,Reuters, AFP, AP

Διαβάστε ακόμη

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης

Δέκα Ροδιακοί αμφορείς του 2ου αι.π.Χ. βρέθηκαν στην αρχαία πόλη Άμος

Ορατή και στην Ελλάδα σπάνια έκλειψη άστρου γίγαντα με αστεροειδή