Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 772 ΦΟΡΕΣ

Ξεπέρασε τις προσδοκίες το ενδιαφέρον που επέδειξαν ηλικιωμένοι μοναχικοί συμπολίτες μας για να γίνουν ωφελούμενοι του συστήματος τηλεφροντίδας που υλοποιεί η διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής του δήμου της Ρόδου, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς έχουν κατατεθεί εξήντα αιτήσεις.

Ο δήμος ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις από τον προηγούμενο μήνα και τώρα η διαδικασία βρίσκεται στο κλείσιμο. Για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος αυτού με το «βραχιολάκι» όπως λέγεται στην καθομιλουμένη, ο δήμος μπορεί να δεχθεί μέχρι εκατό ωφελούμενους-οι πέντε ήδη έχουν ξεκινήσει πιλοτικά-και ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής θεωρείται πολύ ικανοποιητικός.
Χθες, Τετάρτη 24 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου η εναρκτήρια εκδήλωση του υποέργου «Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι» της πράξης «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0.


Πρόκειται για μια κοινωνική υπηρεσία τηλεφροντίδας που στοχεύει στην υποστήριξη της αυτόνομης διαβίωσης ατόμων που κινδυνεύουν λόγω ηλικίας, θεμάτων υγείας ή κοινωνικής απομόνωσης. Η υπηρεσία προσφέρει εξατομικευμένη προσοχή που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας, να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς στην καθημερινή ζωή, να ενισχύσει την ανεξαρτησία, να ανιχνεύσει και να αποτρέψει επικίνδυνες καταστάσεις.


Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη του έργου αυτού. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν τόσο ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Θωμάς Σωτρίλλης όσο και ο αντιδήμαρχος ΔΕ Αρχαγγέλου και Ψηφιακής Μετάβασης, κ. Γιώργος Βαρέλης οι οποίοι και παρουσίασαν πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα αυτό της τηλεφροντίδας.


Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών δήμου Ρόδου, Δρ. Νίκος Μανίκαρος, μίλησε για την «αναγκαιότητα της τηλεφροντίδας των ηλικιωμένων ατόμων στη σύγχρονη εποχή». Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του συστήματος αυτού σε επίπεδο χώρας-μιας και ήδη το εφαρμόζουν κάποιοι δήμοι- έδωσαν στη συνέχεια τα στελέχη της Αναδόχου Εταιρείας, της «ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε.» Οι κ.κ. Λιβέριος Σταυρόπουλος και Χαρίσιος Ζανδές, οι οποίοι ανέλυσαν την υπηρεσία αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων του δήμου Ρόδου.


Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του δήμου, κα Χριστίνα Καραγιάννη, αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει ο δήμος ειδικά για την τρίτη ηλικία. Εκείνο που τόνισε μεταξύ άλλων είναι η καινοτομία του συστήματος αυτού: δηλαδή ότι συνδέθηκε η κοινωνική πολιτική με τις νέες τεχνολογίες.

Δεν παρέλειψε ακόμη να αναδείξει ότι ήταν επιλογή της δημοτικής αρχής να ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματος «Έξυπνη Πόλη» με δράση που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο.
Στη συνέχεια, το στέλεχος του Κέντρου Κοινότητας του δήμου Ρόδου, κα Γαβριέλα Σπίγγου, μίλησε για το καινοτόμο πρόγραμμα καθώς για την παραγωγική και την ενεργή γήρανση. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις ποικίλες δράσεις που κάνουν με αποδέκτες άτομα της τρίτης ηλικίας.


Τέλος, η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Ρόδου για θέματα πολιτισμού, κα Πόλυ Χατζημάρκου, αναφέρθηκε διεξοδικά στη διασύνδεση του πολιτισμού και των νέων τεχνολογιών με την τρίτη ηλικία.

Το έργο
Το έργο αφορά σε φροντίδα, σε πιλοτικό στάδιο, εκατό ατόμων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν έχοντας βαριά προβλήματα υγείας. Τι προσφέρει: εγκαθίσταται από τον ανάδοχο εξοπλισμός, που είναι το βραχιολάκι, το οποίο το φοράει το άτομο που χρήζει τηλεφροντίδας και σε κάθε σπίτι δικαιούχου του προγράμματος, θα πρέπει να υφίσταται γραμμή ίντερνετ αλλά και κάρτα δεδομένων που χρησιμοποιεί το κινητό, tablet κ.λπ.

Πώς λειτουργεί: το βραχιολάκι καταγράφει τις κινήσεις του ασθενούς και δημιουργεί το σύνηθες προφίλ του, δηλαδή το σύνολο των δραστηριοτήτων του σε καθημερινή βάση. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια παράξενη δραστηριότητα, ενημερώνει το Kέντρο Eλέγχου, το οποίο στη συνέχεια, ενημερώνει τους υπεύθυνους οικείους του καθώς και την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Το ίδιο συμβαίνει αν πατηθεί και το μπουτόν πανικού-τέτοια δυνατότητα θα υπάρχει για τους 50 ωφελούμενους, αφού στα 50 από τα 100 βραχιολάκια που θα προμηθευτούν, θα υπάρχει και η δυνατότητα ανίχνευσης πτώσης.

Διαβάστε ακόμη

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου