Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Ενημερώθηκε το περιφερειακό συμβούλιο για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 556 ΦΟΡΕΣ

Ενημέρωση στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου για τη Διεθνή πρωτοβουλία με τίτλο “EU MISSIONS RESTORE OUR OCEAN & WATERS” και την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς "Our Ocean Conference" (OOC-9), που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16-17 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έκανε ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος.

Σημειώνεται, ότι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπήρξε η μόνη ελληνική περιφέρεια που συμμετείχε ενεργά, διοργανώνοντας, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης, μια παράλληλη εκδήλωση με θέμα τη μετάβαση στον Βιώσιμο Τουρισμό, όπου ο κ. Χατζημάρκος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που υλοποιούνται στο Νότιο Αιγαίο.

Επίσης, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε στην παράλληλη εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η “EU MISSIONS RESTORE OUR OCEAN & WATERS” μαζί με τις ΜΚΟ “Environmental Defense Fund” και “Blue Mission Med” υπό τον τίτλο «Συγκεκριμένες λύσεις για τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας. Αποστολή: Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας έως το 2030».

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στη σημαντική αυτή διάσκεψη, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγγειλε δύο ζώνες θαλάσσιας προστασίας, όπου η μία είναι στο Ιόνιο και η άλλη είναι στην περιοχή μας, που εκτείνεται από τις Κυκλάδες μέχρι τα Δωδεκάνησα.

Είναι, όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, η ζώνη για την οποία είδαμε και κάποιες αντιδράσεις από τους γείτονές μας αλλά είναι σημαντικό να είμαστε σε δικτύωση με όλες τις περιοχές του κόσμου που έχουν πρωτοβουλίες πάνω σε αυτά τα θέματα.

«Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με δράσεις στο πεδίο αλλά και με κανονιστικό πλαίσιο. Είναι σημαντικό να βρίσκονται αυτές οι περιοχές, ώστε να ανταλλάσσουν εμπειρίες γύρω από αυτό. Είναι προφανές, ότι αυτό που δεν λείπει από αυτή την πρωτοβουλία είναι τα χρήματα.

Μπορεί να μην έχει τον άπειρο προϋπολογισμό, αλλά έχει πρόσβαση σε μία σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρώπης, τα οποία αθροιζόμενα, είναι της τάξης των 7,3 δις ευρώ.

Εμείς θέλουμε να δείξουμε τη δέσμευσή μας απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία και ότι σε όλες αυτές τις δράσεις θα υπάρχει και η δική μας δέσμευση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης που εισηγήθηκε το θέμα για τη λήψη απόφασης σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη των στόχων της πρωτοβουλίας αυτής.

Όπως αποφασίστηκε, θα διατεθεί το ποσό των 100.000 ευρώ από την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων καθώς και 100.000 ευρώ από την Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου.

Στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης, ο Περιφερειάρχης πραγματοποίησε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα, την Elisabetta Balzi, επικεφαλής της Μονάδας Βιοοικονομίας, του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και τον Dr. John Bell, διευθυντή του “Healthy Planet” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ηγείται των μεταβάσεων των πολιτικών μετάβασης της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοοικονομία, τα Συστήματα Τροφίμων, το Περιβάλλον, τη Βιοποικιλότητα, το Νερό, την Κυκλική Οικονομία, τους Ωκεανούς και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Σχετικά με τις συναντήσεις αυτές, ο Περιφερειάρχης τόνισε, ότι «οι διεθνείς συνεργασίες είναι “όπλο” στη μάχη του περιβάλλοντος και η περιφέρειά μας είναι πλέον μέλος της κοινής Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας EU Mission, στην οποία συγκεντρώνονται και ενώνονται δυνάμεις για το “αύριο” των λαών της Ευρώπης».

Διαβάστε ακόμη

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα

Προσοχή: Χωρίς φανάρια η διασταύρωση Ρόδου-Λίνδου με Τραουνού!

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο σταθμευμένο όχημα (βίντεο)

Εντυπωσιακά κι ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου