Η αναπαράσταση των Παθών θα γίνει και φέτος στην Παστίδα

Η αναπαράσταση των Παθών θα γίνει και φέτος στην Παστίδα

Η αναπαράσταση των Παθών θα γίνει και φέτος στην Παστίδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1225 ΦΟΡΕΣ

Με ιδιαίτερη κατάνυξη θα πραγματοποιηθεί και φέτος η αναπαράσταση των Αγίων Παθών στην Παστίδας στην οποία θα πάρουν μέρος κάτοικοι του χωριού, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και στολές εποχής.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι», που βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία των προετοιμασιών, καλεί τους συμπατριώτες μας να παρευρεθούν και να ζήσουν την τελετή που θα πραγματοποιηθεί, τόσο τη Μεγάλη Πέμπτη όσο και τη Μεγάλη Παρασκευή, στο χωριό.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Γιώργος Πάττας, ιδρυτικό μέλος και πρώην γενικός γραμματέας και Δημοσίων Σχέσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι» καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωσήφ Σιαλούπ, αναφέρθηκαν στο έθιμο που πραγματοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια και συγκεντρώνει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Πάττας, το έθιμο έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια στην Παστίδα με Ρωμαίους στρατιώτες και Ιουδαίους και είναι μία ιδέα του προέδρου, Ιωσήφ Σιαλούπ, που κατόρθωσε να το καθιερώσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Παστίδας.

«Κατορθώσαμε με πολύ κόπο, χρόνο και μεράκι να φτιάξουμε τις ρωμαϊκές στολές και με τη συμμετοχή αρκετών παιδιών διαφόρων ηλικιών και νέων. Είναι ένα έθιμο που προσελκύει πάρα πολύ κόσμο κάθε χρόνο από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από τη Ρόδο, κάτι που είναι σπάνιο και γίνεται μόνο εδώ», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Σιαλούπ υπογράμμισε, ότι η ιδέα άρχισε να γίνεται πραγματικότητα το 1994 και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη του Συλλόγου έφτιαξαν τις στολές και με ποια υλικά, ώστε να μοιάζουν με αυτές που είχαν οι Ρωμαίοι.

Σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο, ο Σύλλογος έχει ανάγκη στήριξης ώστε να διευρυνθεί το έθιμο της αναπαράστασης των Αγίων Παθών καθώς είναι μοναδικό και κατέληξε λέγοντας: «Θέλαμε να “περάσουμε” το πνεύμα εκείνης της εποχής, και να ζήσει ο κόσμος εκείνη την ατμόσφαιρα. Αρέσει στους νέους του χωριού μας να συμμετέχουν σε αυτό αλλά χρειαζόμαστε στήριξη».

Όσοι ενδιαφέρονται, θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο της εκκλησίας γύρω στις 8.30 το βράδυ και τις δύο μέρες για να δούν την αναπαράσταση των Αγίων Παθών με τους Ρωμαίους στρατιώτες να στέκονται περιμετρικά τού εσταυρωμένου τη Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να προσκυνήσει ο κόσμος, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή, πολλά παιδιά ντυμένα με στολές και κρατώντας φανάρια και δαυλούς, προηγούνται του Επιταφίου ενώ οι μυροφόρες πετάνε ροδοπέταλα και οι Ρωμαίοι στρατιώτες με δαυλούς ασπίδες και σπαθιά συνοδεύουν τον Επιτάφιο.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας