Χρήστος Γιαννούτσος: Μάτι... ένα έγκλημα δίχως τιμωρία

Χρήστος Γιαννούτσος: Μάτι... ένα έγκλημα δίχως τιμωρία

Χρήστος Γιαννούτσος: Μάτι... ένα έγκλημα δίχως τιμωρία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 183 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Χρήστος Γιαννούτσος*

 

«Κάηκαν πέντε άνθρωποι, μέσα στα αμάξια τους [...] Έγινε λάθος συντονισμός. Τους έστελναν όλους από τη Μαραθώνος να πάρουν τον παραλιακό δρόμο γιατί δεν πίστευαν ότι θα κατέληγε κάτω η φωτιά. Δεν είχε συμβεί ξανά αυτό. Έτρεχαν όλοι πανικόβλητοι και φράκαραν εδώ»
Γιάννης Σταμπέλος, επιζών στο Μάτι

Έγκλημα και Τιμωρία…ένας τίτλος που έχει ταυτιστεί με το μυθιστόρημα του Φίοντορ Ντοστογιέφκσι. Στο βιβλίο ο Ντοστογιέφσκι τιμωρεί το δολοφόνο και συνάμα πρωταγωνιστή του βιβλίου, Ροντιόν Ρομάνοβιτς Ρασκόλνικοφ (Ρόντια), με επτά χρόνια φυλακή για τη διπλή δολοφονία που διέπραξε.

Στο Μάτι όμως, γιατί δεν υπάρχει φυλάκιση των ενόχων;

23 Ιουλίου 2018, 17:10 περίπου. Ενημέρωση για καπνό κοντά στο Νταού στην Πεντέλη. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο καπνός προέρχεται από μια άλλη μεγάλη φωτιά στην Κινέτα.

Εσφαλμένη αντίληψη... ένας 65χρονος ιδιοκτήτης είχε αποφασίσει να κάψει εκείνη την ημέρα τα κλαδιά από τον κήπο του.

Το αποτέλεσμα: 102 ανθρωποκτονίες (νεκροί) και 32 σωματικές βλάβες (εγκαυματίες).

Αλλά η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με μπροστάρη τον Νίκο Παππά (όχι τον μπασκετμπολίστα, τον άλλο, το δεξί χέρι και του νυν Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη) αποδίδει την πυρκαγιά σε εγκληματική ενέργεια και ότι υπήρχαν –άκουσον άκουσον– δορυφόροι που εντόπισαν 13 ταυτόχρονες εστίες φωτιάς σε Κινέτα-Μάτι!

Και γίνεται το δικαστήριο ύστερα από 8 ολόκληρα χρόνια και τελικά τι έγινε; Όπως αναγράφει και «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ούτε μια μέρα φυλακή για το Μάτι.

Ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, τι έχει να πει ο Στέφανος σας για την απόφαση στο Μάτι; Εδώ δεν υπάρχει πιθανότητα συγκάλυψης, όπως αναφέρεστε στα Τέμπη; Ή όπου σας βολεύει έχουμε δικαιοσύνη αλά καρτ;

Οπαδοί του Τσίπρα, πού είναι ο ηγέτης σας από χθες; Πανηγυρίζει για την αθώωση της πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ή είναι σε κάνα κότερο πάλι στο Ιόνιο Πέλαγος, ακολουθώντας τα χνάρια του προέδρου Στέφανου στα νησιά;

Ψηφοφόροι της ΝΔ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, τελικά την ευθύνη στο Μάτι την φέρει μόνο ο ιδιοκτήτης που έκαψε τα κλαδιά, όπως και ο σταθμάρχης στα Τέμπη;

Ή υπάρχει και ευθύνη των πολιτικών προσώπων; Ή, και σε αυτή την περίπτωση, όπου σας βολεύει έχουμε δικαιοσύνη αλά καρτ;

Η απαξίωση του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πορεία των υποθέσεων στο Μάτι και στα Τέμπη είναι εμφανής. Ταυτόχρονα, η δικαστική εξουσία κρίνεται από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ανεπαρκής.

Η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη, υπήρξαν αγώνες τις προηγούμενες δεκαετίες ώστε να έχουν περάσει 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση. Ωστόσο, τα Πάθη δεν σταματούν, η Μεγάλη Δευτέρα ανέδειξε τον σταυρό που κουβαλάνε οι συγγενείς των τραυματιών και των θυμάτων στο Μάτι.

Μεγάλη Δευτέρα – μεγάλη μαχαίρα, Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρύφτη... και πώς να μην κρυφτεί με αυτά που γίνονται στη χώρα μας ως προς την απονομή δικαιοσύνης;

Έχουμε επίσης, ένα σκάνδαλο υποκλοπών, ένα σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων και μια μονταζιέρα για τα Τέμπη να υπενθυμίσω.

Και θα κλείσω το άρθρο με το ακόλουθο ρητορικό ερώτημα που ξέρω ότι δεν θα λάβω καμία απάντηση: για τις πυρκαγιές στην Ρόδο το προηγούμενο καλοκαίρι «τις πταίει τελικά;»


* Ο Χρήστος Γιαννούτσος είναι επαγγελματίας μεταφραστής στην Ρόδο και υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου