Ομάδα ελέγχου για τον αιγιαλό και τις παραλίες

Ομάδα ελέγχου για τον αιγιαλό και τις παραλίες

Ομάδα ελέγχου για τον αιγιαλό και τις παραλίες

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1755 ΦΟΡΕΣ

Κ. Χαλκιάς: Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης των παραλιακών χώρων αλλά νόμιμα και όχι άναρχαα

«Μπροστάρης» μπαίνει ο δήμος Ρόδου στην άμεση σύσταση «ομάδας κοινού ελέγχου», από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για την εφαρμογή του νόμου όσο αφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον αιγιαλό και την παραλία, που αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή, ευρεία, σύσκεψη που συγκάλεσε η δημοτική αρχή, με τον αντιδήμαρχο οικονομικών και αναπληρωτή δημάρχου, κ. Κώστα Χαλκιά, να ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ της αξιοποίησης των παραλιακών χώρων στο νησί αλλά «νόμιμα, όχι άναρχα».

Αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δημαρχιακού μεγάρου και υπό την προεδρία του δημάρχου, κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, ήταν η «απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών-εφαρμογή διοικητικών μέτρων προστασίας της κοινοχρησίας αιγιαλού και παραλίας». Σ’ αυτήν μετείχαν ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου (ΚΥΔ) κ. Κώστας, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Γιώργος Στέργου, εκπρόσωπος της ΔΟΥ Ρόδου, οι αντιδήμαρχοι Ρόδου και Λινδίων, κ.κ. Νίκος Τσούλλος και Νίκος Παυλακιδης αντίστοιχα, ο εντεταλμένος σύμβουλος περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μητσού, η νομική υπηρεσία του δήμου, εκπρόσωποι από την Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, οι προϊστάμενοι της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του δήμου καθώς και του τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της ΥΔΟΜ Ρόδου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν παρέστησαν εκπρόσωποι από την Εισαγγελία Ρόδου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τη Διεύθυνση Δασών.

Η σύσκεψη διήρκεσε αρκετή ώρα και σε δηλώσεις του, αμέσως μετά, ο κ. Χαλκιάς εξήγησε αρχικά ότι πρόσφατα εκδόθηκε ο νόμος 5092 του 2024 ο οποίος έχει επί της ουσίας θεσπίσει ένα καινούργιο ελεγκτικό καθεστώς σε σχέση με την απλή χρήση που γίνεται στις παραλίες της χώρας. Το πλαίσιο αυτό είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε και ίσχυαν μέχρι χθες. Για τον λόγο αυτό και συγκάλεσαν τη χθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των φορέων που έχουν μία ελεγκτική αρμοδιότητα σχετικά με το ζήτημα της απλής χρήσης που γίνεται από επιτηδευματίες στις παραλίες.

Αυτό στο οποίο κατέληξαν προκειμένου να συμμορφωθούν όλοι με τις επιταγές του καινούργιου νόμου και να μπορέσουν να εκτελέσουν τις ελεγκτικές αρμοδιότητές τους όσο το δυνατόν καλύτερα, είναι να κάνουν χρήση μίας πρόβλεψης που υπάρχει από το άρθρο 17 του συγκεκριμένου νόμου όπου δίνεται πλέον η δυνατότητα να συσταθεί, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείο Οικονομικών, ομάδα κοινού ελέγχου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων εκείνων των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν κάποια διαπιστωτική ή ελεγκτική αρμοδιότητα σε σχέση με τους παράκτιους χώρους και με το ζήτημα της παραχώρησης απλής χρήσης σε επιτηδευματίες για να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους χώρους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών και των φορέων έδειξαν όλοι ότι συμφωνούν με αυτή την πρωτοβουλία και, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα υποδείξουν τα μέλη τους που θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν ομάδα. Ακολούθως ο δήμος θα απευθυνθεί στον Γ.Γ. του υπουργείου για να προχωρήσει στη σύστασή της για το νησί της Ρόδου. Και δήλωσε ο αντιδήμαρχος: «Θεωρούμε ότι αυτό είναι χρήσιμο και αναγκαίο για να μπορέσουμε, συντονισμένα, να κάνουμε τους απαιτούμενους ελέγχους σε όλους τους παραλιακούς χώρους, να διατυπώνεται άμεσα η γνώμη κάθε συναρμόδιου φορέα, είτε μιλάμε για την ΚΥΔ σε σχέση με τον παραχωρούμενο χώρο είτε με τον δήμο Ρόδου σε σχέση με τις άδειες και τις γνωστοποιήσεις που έχει λάβει ο επιτηδευματίας για να χρησιμοποιήσει ή να κάνει κατασκευές στον συγκεκριμένο χώρο, είτε μιλάμε για την ΑΑΔΕ η οποία θα μας πει αν ο συγκεκριμένος επιτηδευματίας είναι αυτός ο οποίος έχει την ταμειακή μηχανή, τα βιβλία και τα στοιχεία τα οποία βρίσκουμε στον συγκεκριμένο χώρο και συμπίπτουν με αυτά για τα οποία έχει κάνει τη γνωστοποίηση και του προσώπου προς το οποίο έχει γίνει η παραχώρηση και βεβαίως και η αρχαιολογική υπηρεσία η οποία και αυτή θα μας πει-μιας και όλες σχεδόν οι παραλίες του νησιού είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος-αν και κατά πόσον η παραχώρηση η συγκεκριμένη έχει γίνει με τη σύμφωνη γνώμη της. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό για να μπορέσουμε στο τέλος να εφαρμόσουμε σωστά το νόμο...».

Πως θα γίνεται ο έλεγχος
Το κλιμάκιο αυτό θα έχει τις εξής ελεγκτικές αρμοδιότητες: πρώτον να δει αν και κατά πόσον ο συγκεκριμένος χώρος έχει παραχωρηθεί νόμιμα. Δεύτερον, να δει αν η χρήση που γίνεται επιτόπου είναι εντός των ορίων της παραχώρησης ή έχουμε υπέρβαση. Τρίτον, αν το είδος της χρήσης είναι πολεοδομικά και υγειονομικά σωστό, αν δηλαδή καλύπτεται από άδειες κ.λπ, και βεβαίως αν και φορολογικά εκείνος ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο είναι εκείνος στον οποίο έχει γίνει η παραχώρηση. «Όλα αυτά είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να διαπιστώνουμε αν μία επιχείρηση στους παραλιακούς χώρους λειτουργεί νόμιμα, όπως ακριβώς γίνεται και για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν εκτός παραλιακών χώρων», επεσήμανε ο κ. Χαλκιάς. Είπε ακόμη, ότι οι προϋποθέσεις για την επιχειρηματική δραστηριοποίηση στους παραλιακούς χώρους ίσχυαν και το προηγούμενο διάστημα όμως από εδώ και πέρα θα πρέπει να ελέγχουν ότι εφαρμόζονται.

Όσο για τις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις, ο κ. Χαλκιάς είναι κατηγορηματικός λέγοντας ότι ο καινούργιος νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός σ’ αυτό: μιλάει για έκδοση πράξεων άμεσης απομάκρυνσης όλων των κινητών πραγμάτων, σφράγισης ουσιαστικά του χώρου και διακοπής της λειτουργίας του. Αυτό σημαίνει πλέον ότι δεν θα είναι απαραίτητο ούτε καν να αναζητήσουν τον υπεύθυνο επιχειρηματία αφού υπάρχει δυνατότητα αυτές οι πράξεις να εκδοθούν «πραγματοπαγώς», δηλαδή θα αφορούν στον χώρο αυτό καθ’ αυτό λειτουργίας, χωρίς να χρειάζεται πλέον να αναζητούν…ατέρμονα και πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα να βρουν τον υπεύθυνο του χώρου. Εφόσον γίνουν αυτά, παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού όπως προβλέπεται, θα πρέπει να παύσει άμεσα η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου. Βεβαίως, όπως σε όλες τις περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια. Όμως, οι προθεσμίες προσφυγής είναι πολύ σύντομες και κυρίως σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει καν παραχώρηση, δεν προβλέπει τη δυνατότητα ο νομοθέτης να πάρει κανείς αναστολή. Και εξήγησε ο κ. Χαλκιάς τη θέση του δήμου:

«Τα πράγματα είναι απλά: υπάρχουν οι επιχειρήσεις που τηρούν τους νόμους. Είναι οι επιχειρήσεις που βγάζουν τις άδειές τους, πληρώνουν το ενοίκιό τους, πληρώνουν τους φόρους τους, πληρώνουν για τον κοινόχρηστο χώρο που χρησιμοποιούν και εδώ τίθεται ένα ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με επιχειρήσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, είτε καμία είτε κάποιες από αυτές. Είναι δύσκολος ο ρόλος της οποιασδήποτε ελεγκτικής αρχής σε σχέση με το ζήτημα το συγκεκριμένο, θεωρώ ωστόσο ότι από τη στιγμή που έχουμε μπει στη διαδικασία να λειτουργούμε στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης πολιτείας, οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν θα τους εφαρμόσουμε με κριτήρια αυστηρά σε σχέση με τον πολίτη, θα είμαστε ιδιαίτερα αναλογικοί, θα είμαστε ιδιαίτερα δεκτικοί σε σχέση με αυτά που θα έχει να μας πει, θα ακροαζόμαστε δηλαδή τον συμπολίτη μας. Ωστόσο, αντιλαμβάνεσθε, στο τέλος της ημέρας, ο δήμος Ρόδου και όλοι οι υπόλοιποι εμείς δεν είμαστε αυτοί που θεσπίζουμε το θεσμικό πλαίσιο, είμαστε αυτοί που καλούμαστε να το εφαρμόσουμε και αυτό πρέπει να κάνουμε».

Θέλησε ακόμη να διευκρινίσει ότι, όπου τους δίνεται η δυνατότητα, κανονιστικά, να επέμβουν και να διαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο και να δώσουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις, θα το κάνουν. Μάλιστα, είπε ότι είναι ιδιαίτερα δεκτικοί στο να δίνονται κοινόχρηστοι χώροι στους ιδιώτες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους αντιλαμβάνονται ότι η Ρόδος είναι μία τουριστική περιοχή και γνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει εξυπηρέτηση του επισκέπτη στο νησί, άρα στον βαθμό που τους επιτρέπεται θα χορηγούν κοινόχρηστους χώρους και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να υπάρχει δραστηριοποίηση και στους παραλιακούς χώρους αλλά όπως προβλέπει ο νόμος. «Δεν θα πούμε ποτέ όχι», είπε χαρακτηριστικά. Θα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο φιλικό πλαίσιο προς τον επιχειρηματία και κάνουν οτιδήποτε για να υπάρχει υγιής δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων εδώ αλλά πάντα στο πλαίσιο των νόμων, διαβεβαίωσε.

Αναφορικά με «κραυγαλέες» περιπτώσεις, καταρχάς υπενθύμισε ότι είναι η δεύτερη σύσκεψη που συγκαλούν και ο σκοπός τους είναι πράγματι όλοι τους, συντονισμένα, με βάση το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα, να φροντίσουν να τηρείται ο νόμος, γι’ αυτό και επισπεύδουν τις διαδικασίες για τη σύσταση της ομάδας.

«Μέχρι σήμερα ο κάθένας κρυβόταν πίσω από τον άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκιάς και συμπλήρωσε ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη συνεννόηση ανάμεσα στις υπηρεσίες. «Δεν κρυβόμαστε πίσω από τις ευθύνες μας, δεν τις αποποιούμαστε, δεν δηλώνουμε ότι δεν έχουμε κάποια αρμοδιότητα. Το αντίθετο μάλιστα, ο δήμος μπαίνει μπροστά», διαβεβαίωσε ακόμη και ξεκαθάρισε: «Δεν θα το κάνουμε με ακραία μέσα γιατί δεν μας ενδιαφέρουν οι ακρότητες. Δεν θα το κάνουμε με τρόπο που να δυσφημεί το τουριστικό προϊόν της Ρόδου γιατί δεν μας ενδιαφέρει να δυσφημίσουμε το τουριστικό προϊόν της Ρόδου. Δεν θα το κάνουμε με τρόπο εχθρικό προς τους επιχειρηματίες. Αντιλαμβανόμαστε ότι να επιτηδευτούν ήθελαν και τίποτα παραπάνω. Θεωρούμε όμως ότι όποιος επιτηδεύεται πρέπει να το κάνει στο πλαίσιο των νόμων. Αυτό πάμε να κάνουμε».

Όπως είπε, αναλαμβάνουν να προτείνουν σωστό τρόπο για την αξιοποίηση των παραλιακών χώρων, σε συνεννόηση με την ΚΥΔ και την αρχαιολογία και θα μπουν μπροστά, θα εκπονήσουν τα σχέδια που χρειάζεται ώστε πράγματι στο νησί της Ρόδου να υπάρξουν περιοχές που να μπορούν να προσφέρουν παράκτιες υπηρεσίες επισιτισμού, διότι πρέπει να προσφέρουμε και τέτοιες υπηρεσίες στους επισκέπτες μας. «Αλλά, σωστά, νόμιμα. Όχι άναρχα», τόνισε.

Σχετικά μάλιστα με την τελευταία απόφαση της δημοτικής επιτροπής ότι δίνουν σ’ αυτά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος χρονικό περιθώριο μέχρι τις 31 Μαΐου να συμμορφωθούν, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν δίνουν περίοδο χάρητος αλλά «εύλογη προθεσμία» στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης η οποία επιβάλλεται να δείχνεται από την πλευρά της διοίκησης προς τον διοικούμενο.

Τέλος, όσο αφορά στην απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών επειδή άλλαξαν τα όρια του αγιαλού και της παραλίας στα Δωδεκάνησα, εξαιτίας της κατάργησης του άρθρου 26 του νόμου 2971 του 2001 όπου πλέον η χάραξη του αιγιαλού δεν γίνεται με βάση τα ισχύοντα κτηματολογικό κανονισμό αλλά με βάση τις διατάξεις που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, θεωρεί ότι είναι «νομικά επικίνδυνο αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε κατεδαφίσεις, που είναι το έσχατο μέσο κατά του διοικούμενου που μετά μπορεί να καταλήξει ότι πρέπει να διατηρηθεί λόγω της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου. Θα περιμένουν πρώτα να δουν πως θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος γιατί οι κατεδαφίσεις δημιουργούν τετελεσμένα.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»