Σε απεργία από χθες οι εργαστηριακοί γιατροί

Σε απεργία από χθες  οι εργαστηριακοί γιατροί

Σε απεργία από χθες οι εργαστηριακοί γιατροί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2184 ΦΟΡΕΣ

«Λουκέτο» έβαλαν χθες τα ιδιωτικά εργαστήρια, με τους εργαστηριακούς γιατρούς να αντιδρούν στη συνεχιζόμενη υφαρπαγή των αποζημιώσεων (clawback) από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι εργαστηριακοί γιατροί, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πραγματοποίησαν πολλές διαβουλεύσεις για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την επιβίωση των εργαστηρίων τους, καθώς ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις στο 30-40% του ύψους τους, εξαιτίας των μνημονιακών νόμων.

Παρά τις επαφές τους με αρμοδίους, δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα κι έτσι αποφάσισαν αποχή διαρκείας από τις 8 Μαΐου. Οι ασφαλισμένοι για τα επείγοντα περιστατικά πρέπει να απευθύνονται στα νοσοκομεία. Οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας ο ένας μετά τον άλλον μετά από συνεδριάσεις που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν να υιοθετήσουν τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών, δηλαδή των ακτινολόγων, των μικροβιολόγων και των κυτταρολόγων.

Η κινητοποίηση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους ασφαλισμένους, καθώς θα συσσωρευτούν δεκάδες χιλιάδες εξετάσεις πολιτών, με δεδομένο ότι είναι άγνωστο το χρονικό διάστημα το οποίο θα διαρκέσει η αποχή από τα εργαστήρια.

Διεκδικώντας να καταργηθεί ή να ελαττωθεί το clawback, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση των εργαστηρίων τους, οι εργαστηριακοί γιατροί μέσα από συναντήσεις, επαφές, αλλά και διαδικτυακές συζητήσεις αποφάσισαν αποχή διαρκείας κατεβάζοντας ρολά στα εργαστήρια.

Οι εργαστηριακοί γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφέρουν, ότι για 12 ολόκληρα χρόνια διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή να αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι, για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού και ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας στους εργαστηριακούς υπέρογκα χρέη, τα οποία τους οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους και αδυναμία συνταξιοδότησης.

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας, που καλύπτει 11,5 εκατομμύρια Ελλήνων, δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, δημιουργώντας έτσι κενά στην προκλητή ζήτηση, τα οποία καλούνται να καλύψουν τα εργαστήρια με τα ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται. 1,6 δις χρέη τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν ευθύνη, και όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν, να κοινοποιήσουν την απόγνωσή τους και το αδιέξοδο, ο υπουργός Υγείας έφερε μια τροπολογία και με το άρθρο 69 του Νόμου 5102/2024 απαγορεύει οποιαδήποτε κινητοποίηση, αφού απειλείται να διακοπεί η σύμβασή τους για 18 μήνες.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς