Το έθιμο της Βούρνας αναβίωσε στον Άγιο Ισίδωρο

Το έθιμο της Βούρνας αναβίωσε στον Άγιο Ισίδωρο

Το έθιμο της Βούρνας αναβίωσε στον Άγιο Ισίδωρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2099 ΦΟΡΕΣ

Λαμπρή Δευτέρα παρουσία πλήθους κόσμου

Ένα έθιμο παμπάλαιο, τουλάχιστον 100 χρόνων, αναβίωσε και φέτος τη Λαμπρή Δευτέρα, σε ένα από τα χωριά του νησιού που συνεχίζουν να διατηρούν την παράδοση.

Λέγεται «Το έθιμο της Βούρνας» γιατί στην πραγματικότητα, η βούρνα που είναι γεμάτη νερό είναι η τιμωρία στην οποία υποβάλλεται ο ανακρινόμενος αν έχει πέσει σε παραπτώματα που αφορούν τους κανόνες της Μεγάλης Εβδομάδας ή δεν έχει συμμετάσχει ενεργά στις «δουλειές» που απαιτείται να γίνουν για τους εορτασμούς.

Η σύνθεση του «δικαστηρίου» και οι κατηγορούμενοι
Η σύνθεση του «δικαστηρίου» και οι κατηγορούμενοι

Έτσι, η συμπεριφορά όλων ελέγχεται από μέρες και όταν φτάνει η ώρα της κρίσης, το «δικαστήριο», το οποίο όπως και φέτος έγινε ενώπιον πλήθους κόσμου που συνέρρευσε στον Άγιο Ισίδωρο για να το παρακολουθήσει, επέβαλε ποινές. Χρηματικές, αν ο καταδικασθείς είχε τη δυνατότητα να πληρώσει, ή με τη ρίψη του στη βούρνα που ήταν γεμάτη δροσερό νερό!

Ο καταδικασθείς μόλις ερρίφθη  στη βούρνα
Ο καταδικασθείς μόλις ερρίφθη στη βούρνα

Το έθιμο αναβίωσε και πάλι ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η νεολαία του χωριού, με τα μέλη του να αναπαριστούν τη σύνθεση δικαστηρίου και να καλούν ονομαστικά συγχωριανούς, τους οποίους είχαν στοχεύσει από μέρες. Αξιοσημείωτο είναι πως, αν κρύβονται ή αρνούνται να τεθούν στην κρίση του «δικαστηρίου» τούς σηκώνουν ακόμα και στα χέρια και τους φέρνουν ενώπιόν του!

«Γιατί δεν έφερες κούτσουρα, γιατί δεν συμμετείχες στις δουλειές, γιατί δεν είπες “Χριστός Ανέστη”...», αλλά και άλλες ερωτήσεις που «στριμώχνουν» τους κατηγορούμενους γίνονται με ακροατήριο όλο το χωριό που απολαμβάνει την ανάκριση.

Η διαδικασία κρατάει ώρες, με αυτούς που δεν βρέθηκαν φέτος στο στόχαστρο του «δικαστηρίου» να αισθάνονται τυχεροί και τους άλλους να έχουν πάρει την ψυχρολουσία της βούρνας και να πηγαίνουν ν’ αλλάξουν ρούχα.

Το έθιμο, τα παλιά χρόνια, στόχο είχε να συνετίσει τους χωριανούς στους κανόνες, σωματικούς και πνευματικούς της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και στις μέρες μας που είναι παραλλαγμένο, διασκεδάζει, και παραπέμπει στις ρίζες και τον τρόπο που ζούσαν οι πρόγονοι.

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά που ξέσπασε σε σπίτι στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού