Αρκετά θέματα θα συζητηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο

Αρκετά θέματα θα συζητηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο

Αρκετά θέματα θα συζητηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 602 ΦΟΡΕΣ

Συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη 28 Μαΐου στις 4.30 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου για να εξετάσει τρέχοντα θέματα, μεταξύ των οποίων είναι και το «Ειδικό Σχέδιο Απόκρισης σε Ραδιολογική ή Πυρηνική Έκτακτη Ανάγκη (ΕΣΑΡΠΕΑ) εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εξέδωσε και διαβίβασε το εγκεκριμένο «Ειδικό Σχέδιο Απόκρισης σε Ραδιολογική Έκτακτη Ανάγκη (ΕΣΑΡΠΕΑ), εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων, το οποίο και κοινοποιήθηκε σε όλες τις οργανικές μονάδες της περιφέρειας για ενημέρωση τους.

Με βάση τα προβλεπόμενα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καλείται να εκπονήσει το Ειδικό Σχέδιο Απόκρισης σε Ραδιολογική Έκτακτη Ανάγκη (ΕΣΑΡΠΕΑ), εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων με τη σύνταξη του σχετικού Σχεδίου, το οποίο θα είναι εναρμονισμένο όσον αφορά τη δομή και το περιεχόμενο με την 1η Έκδοση του ανωτέρω Ειδικού Σχεδίου (ΕΣΑΡΠΕΑ) της Γ.Γ.Π.Π.

Το Σχέδιο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που εισάγεται στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου της 28ης Μαΐου 2024 για έγκριση, συντάθηκε από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και στάλθηκε στις εμπλεκόμενες οργανικές μονάδες σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας για ενημέρωση και τυχόν παρατηρήσεις.

Στη συνέχεια, διαβιβάστηκε στην Περιφερειακή Επιτροπή της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εισάγεται για έγκριση στο περιφερειακό αυμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Ο βασικός σκοπός αυτού του Ειδικού Σχεδίου, είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκομένων οργανικών μονάδων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου των Π.Ε. Κυκλάδων και Δωδεκανήσου για την αντιμετώπιση σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων που δύναται να πλήξει την Ελληνική Επικράτεια και επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε όλα τα επίπεδα:

• για την προστασία της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας,

• για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών του συμβάντος τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσο- και μακροπρόθεσμα,

• για την ενημέρωση των πολιτών. Προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η συνέργεια, η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα των εμπλεκόμενων φορέων σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.

Το Σχέδιο μετά την έγκρισή του από το περιφερειακό συμβούλιο θεωρείται άμεσα εκτελεστό, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς αποτέλεσε και τη βάση σύνταξης αυτού, το ήδη εγκεκριμένο Ειδικό Σχέδιο της Γ.Γ.Π.Π. (ΕΣΑΡΠΕΑ).

Στο Ειδικό Σχέδιο Απόκρισης σε Ραδιολογική Έκτακτη Ανάγκη (ΕΣΑΡΠΕΑ), εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων, προσδιορίζονται το ανθρώπινο δυναμικό (οργανικές μονάδες) και οι πόροι της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίησή τους ανά δράση Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά, η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα:
ΘΕΜΑ 1ο
Σύναψη συνεργασίας με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για τη χαρτογράφηση της «Νόσου της Νάξου», μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου όλου του πληθυσμού σχολικής και προσχολικής ηλικίας στο νησί της Νάξου.
Εισηγητές: κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων & κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας, αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Κυκλάδων.

ΘΕΜΑ 2ο
Εξέταση της δυνατότητας μακροχρόνιας μίσθωσης του κτηρίου του Κληροδοτήματος «Άννης Κουτσοδόντη» επί της πλατείας Μιαούλη της Ερμούπολης Σύρου, για την στέγαση υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Εισηγητής: κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.

ΘΕΜΑ 3ο
Έγκριση 5ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος και 4ης Τροποποίησης Προϋπολογισμού Κυκλάδων οικονομικού έτους 2024.
Εισηγητές: κ. Αντώνης Λούβαρης, προϊστάμενος Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Κυκλάδων & κα. Μαρία Ελευθερίου, προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικού Κυκλάδων.

ΘΕΜΑ 4ο
Έγκριση 5ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος και 5ης Τροποποίησης Προϋπολογισμού Δωδεκανήσου οικονομικού έτους 2024.
Εισηγητής: κ. Αντώνης Παπούλης, προϊστάμενος Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Δωδεκανήσου.

ΘΕΜΑ 5ο
Έγκριση εκθέσεως αποτελεσμάτων εκτέλεσης Π/Υ Α’ Τριμήνου έτους 2024, περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Εισηγήτρια: κα. Μαρία Ελευθερίου, προϊσταμένη Διεύθυνσης Οικονομικού Κυκλάδων.

ΘΕΜΑ 6ο
Έγκριση Ειδικού Σχεδίου απόκρισης σε Ραδιολογική ή Πυρηνική έκτακτη ανάγκη (Ε.Σ.Α.Ρ.Π.Ε.Α.) εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Εισηγητής: κ. Θανάσης Δρόσος, προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Π.Ν.Αι.

ΘΕΜΑ 7ο
Αποδοχή υλοποίησης του εγκεκριμένου έργου “Diversify-CCAM by integrating the european cultural and regional variations in the design and implementation of citizen-friendly solutions to foster mobility equity (Ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών και περιφερειακών πολιτιστικών παραλλαγών στο σχέδιο βιώσιμων μεταφορών και εφαρμογή συστημάτων φιλικών προς τον πολίτη για την ενίσχυση της ισότητας στον τομέα της κινητικότητας)”, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος- πλαίσιο “Horizon Europe” και ορισμός ομάδας έργου.
Εισηγήτρια: κα Μάρα Αντωνιάδη, Εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

ΘΕΜΑ 8ο
Επικύρωση πρακτικών της 8ης/25-4-2024, συνεδρίασης περιφερειακού συμβουλίου.

ΘΕΜΑ 9ο
Λήψη απόφασης για ορισμό τόπου συνεδρίασης του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Νικητιάδης στη Βουλή : Σταματήστε επιτέλους την ακτοπλοϊκή και εμπορική απομόνωση της Νισύρου

Υπ. Παιδείας: 10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Σκανδαλίδης για εκλογές ΠΑΣΟΚ: Δεν είναι πασαρέλα το ότι κάποιος θέλει να δώσει λύσεις

Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου: "Η φωτιά στην Κω δεν λύγισε τη βαριά "βιομηχανία" του τόπου"

Θ. Νικηταράς: «Βγήκαμε κερδισμένοι παρά το αρνητικό αποτύπωμα της πυρκαγιάς»

Σε εξέλιξη έργα από τον δήμο Ρόδου που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Φαληράκι

Νίκος Λυμπερόπουλος: Aσυνείδητοι καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και πετάνε τα σκουπίδια στα ρέματα