Η οφειλόμενη τιμή στον άξιο Ποιμενάρχη της Ρόδου: Σε Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανακηρύχθηκε ο Μητροπολίτης μας

Η οφειλόμενη τιμή στον άξιο Ποιμενάρχη της Ρόδου: Σε Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανακηρύχθηκε ο Μητροπολίτης μας

Η οφειλόμενη τιμή στον άξιο Ποιμενάρχη της Ρόδου: Σε Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανακηρύχθηκε ο Μητροπολίτης μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 733 ΦΟΡΕΣ

Μέρος της οφειλόμενης τιμής, στον άξιο Ποιμενάρχη της Ρόδου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ . Κύριλλο απέδωσε το βράδυ της Παρασκευής στη Ρόδο σε μια σεμνή τελετή στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανακηρύσσοντάς τον σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών της Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τη σεμνή αλλά εξαιρετικής σπουδαιότητας εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους, ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Παππάς, και οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας, Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Υψηλάντης, εκπρόσωποι των τοπικών μας Αρχών και Φορέων και βέβαια δεκάδες κάτοικοι και ιερείς από ολόκληρο το νησί της Ρόδου.

Αμέσως μετά το τελετουργικό της διαδικασίας αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα ο Μητροπολίτης Ρόδου, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την τιμητική πρόταση, σημείωσε ότι η τιμητική αυτή διάκριση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανάληψη της θέσης του ως Μητροπολίτης Ρόδου, και αφιέρωσε την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου, στην Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισημαίνοντας τα εξής:

«Κύριε Πρύτανη,

"Ἔδοξεν ὁμοθύμως τῷ Τμήματι" Μεσογειακῶν Σπουδῶν νά ἀποδώσει τιμή στό πρόσωπό μου. Μέ συγκίνηση τήν ἀποδέχομαι ἐκφράζοντας πολλές καί θερμές εὐχαριστίες πρός τό Πανεπιστήμιο Αἰγαίου, τήν Σχολή Ἀνθρωπιστικῶν Ἐπιστημῶν καί τό Τμῆμα Μεσογειακῶν Σπουδῶν. Εὐχαριστῶ ἐσᾶς προσωπικά, τόν Κοσμήτορα τῆς Σχολῆς κ. Ἀλεβίζο Σοφό, τόν λαβόντα τὴν πρωτοβουλία τῆς πρότασης Πρόεδρο τοῦ Τμήματος κ. Σωτήριο Ντάλη καί τά ἀξιότιμα Μέλη τῆς συνελεύσεως τοῦ Τμήματος γιά τήν ἀποδοχή καί τήν τιμητική ψῆφό τους.

Ἐπίσης τόν Καθηγητή κ. Ἐμμανουήλ Στεφανάκη γιά τήν παρουσίαση καί τούς καλούς λόγους, καθώς καί ὅλα τά Μέλη τοῦ Διοικητικοῦ Προσωπικοῦ τά ὁποῖα ἐκοπίασαν γιά τήν ἀποψινή ἐκδήλωση.

Ἁπό τήν ἔκφραση τῶν εὐχαριστιῶν δέν μπορῶ νά ἐξαιρέσω τούς ἁγίους Ἀρχιερεῖς, τούς Βουλευτές, τούς ἐκπροσώπους τῶν Ἀρχῶν τοῦ τόπου μας καί ὅλους τούς τιμήσαντάς με ἀπόψε μέ τήν παρουσία τους.

Ἡ ἀναγόρευση καί ἀπόδοση τῆς τιμῆς συμπίπτει μέ τήν συμπλήρωση εἰκοσαετίας ἀπό τῆς ἀναλήψεως τῆς διακονίας μου στήν Ἱερά Μητρόπολη Ρόδου. Ἐπιτρέψτε μου τήν ἀποδοθεῖσα ἀπό σᾶς τιμή νά τήν καταθέσω μέ τή σειρά μου στή Μητέρα Ἐκκλησία, τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο καί στό σεπτό πρόσωπο τοῦ Πατριάρχου μας κ. κ. Βαρθολομαίου, ἀντιπελαργίζων γιά ὅσα μου προσεφέρθησαν μέ τή συνείδηση ὅτι ὑπάρχω ἐπειδή ὑπάρχει ἡ Ἐκκλησία.»

Ο πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών κος Σωτήρης Ντάλης, επισήμανε στην ομιλία του, ότι η τελετή αναγόρευσης, εκτός των άλλων θυμίζει τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αυτού του ηγετικού πνευματικού κέντρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, που αντιμετώπισε την πρόκληση των πολιτικών εξελίξεων από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα.

Παρά τις δύσκολες περιστάσεις, κατάφερε το Πατριαρχείο να αντλήσει από την τεράστια συμβολική και ηθική του δύναμη και οργάνωση για να προασπίσει την ενότητα και την καθολικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Επισήμανε επίσης ότι «Φωτισμένοι ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, διατυπώνουν την ισχυρή πεποίθησή τους, ότι η Ορθοδοξία, ως αυθεντική έκφραση και διερμήνευση της χριστιανικής διδασκαλίας των οικουμενικών ηθικών αξιών της ισότητας και της δικαιοσύνης, βρίσκεται επί της ουσίας εγγύτερα στον Διαφωτισμό και τα πανανθρώπινα ιδεώδη, παρά στον εθνικισμό και τις δικές του ιδεολογίες της μερικότητας και της αποκλειστικότητας.

Σήμερα – υπογράμμισε - σε μια εποχή πολυδαίδαλης παγκόσμιας δικτύωσης των διεθνών σχέσεων με τεταμένες και ενίοτε εμπόλεμες σχέσεις κυριαρχίας κρατών, αναπτύσσεται μια μεγάλη συζήτηση για τη θέση, τον ρόλο και τις προοπτικές του Πατριαρχείου στον σύγχρονο κόσμο.

Η πρόταση για αναγόρευση του Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου, σε Eπίτιμο Διδάκτορα του Τμήματός μας, είναι μια σχέση αμφίδρομη, αφού ο τιμώμενος όχι μόνο λαμβάνει αλλά και αποδίδει τιμή στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την αποδοχή της πρότασής μας.

Η τιμή στον Μητροπολίτη Ρόδου, αποδίδεται και στον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου που τίμησε τον Κύριλλο Κογεράκη, εκλέγοντάς τον παμψηφεί από την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Απρίλιο του 2004, Μητροπολίτη Ρόδου.

Σήμερα - κατέληξε -δημιουργούμε μια σημαντική γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας με το Πατριαρχείο ενισχύοντας την εξωστρέφεια του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών και τον ρόλο που διαδραματίζει ως φορέας αλληλοκατανόησης μεταξύ λαών και πολιτισμών στο νησί της Ρόδου, που ήταν πάντα ένα μεγάλο σταυροδρόμι πολιτισμών στη Μεσόγειο που μας ενώνει.»

Λίγα λόγια για τον Μητροπολίτη μας
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κογεράκης) γεννήθηκε στην Κουμάσα Μονοφατσίου Ηρακλείου (δήμος Γόρτυνας) στις 2 Ιουλίου 1964, με γονείς τον Ιωάννη Κογεράκη και την Ζουμπουλιά (το γένος Τσικνάκη), από οικογένεια σφακιανής καταγωγής με ρίζες στο χωριό Καλλικράτης.

Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στη γενέτειρά του. Μετά την αποφοίτησή του από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου σπούδασε Θεολογία στο Θεολογικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1982-1986).

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον Τομέα της Λειτουργικής, με επιβλέποντα καθηγητή τον μακαριστό Ιωάννη Φουντούλη, τις οποίες ολοκλήρωσε υποβάλλοντας μεταπτυχιακή εργασία με τίτλο: «Τα Λειτουργικά στοιχεία στα έργα του Μεγάλου Βασιλείου».

Στις τάξεις του ιερού Κλήρου εντάχθηκε το έτος 1991. Χειροθετήθηκε Μοναχός στις 17 Φεβρουαρίου 1991 στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου, από τον τότε Ηγούμενό της αοίδιμο Αρχιμανδρίτη Γεννάδιο Σταυρουλάκη, και την 23η του ίδιου μήνα χειροτονήθηκε Διάκονος από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Τιμόθεο, στο Ησυχαστήριο της Αγίας Φωτεινής Ελληνοπεραμάτων Ηρακλείου.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, αναχώρησε για την Αυστρία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γκρατς, από την οποία και αποφοίτησε το έτος 1995.

Κατά το διάστημα της εκεί παραμονής του υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος του αειμνήστου Μητροπολίτη Αυστρίας κυρού Μιχαήλ (Στάικου) και Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας.

Μετά την αποφοίτησή του, επιστρέφοντας στην Κρήτη, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος, στις 16 Αυγούστου 1995 στο Καθολικό της Μονής της μετανοίας του απο τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Τιμόθεο.

Αυθημερόν έλαβε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε στην ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως Ιεροκήρυκας (1995-2000), Υπεύθυνος της ίδρυσης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της και στη συνέχεια διευθυντής του (1996-2002) και εντεταλμένος διαφόρων τμημάτων του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματός της.

Το έτος 2000 ονομάστηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Κατά το διάστημα της εκκλησιαστικής διακονίας του στη Κρήτη αρθρογραφούσε στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τοπικό Τύπο και σε διάφορα εκκλησιαστικά περιοδικά.

Μητροπολίτης Ρόδου εκλέχθηκε παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 20 Απριλίου 2004.

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 25 του ίδιου μήνα στην ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και ενθρονίστηκε στον Μητροπολιτικό ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Ρόδου στις 5 Ιουνίου 2004.

Διαβάστε ακόμη

Στα ύψη οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων προς τα νησία μας

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Συντάξεις Αυγούστου 2024: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Στο φως οι «αθέατοι θησαυροί» από το Αρχαιολογικό της Ρόδου - Από το 500-550 π.Χ.

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις των καταστημάτων στη Ρόδο

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Πογιατζής, σύμβουλος Μαθηματικών κατά το παρελθόν στα Δωδεκάνησα

Σύσκεψη στον δήμο με τους φορείς για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Δεν υπάρχει θέμα στα νησιά μας με απλήρωτους λογαριασμούς από ΕΣΠΑ