Κάθειρξη 268 χρόνων επεβλήθη σε Τούρκο διακινητή μεταναστών

Κάθειρξη 268 χρόνων επεβλήθη σε Τούρκο διακινητή μεταναστών

Κάθειρξη 268 χρόνων επεβλήθη σε Τούρκο διακινητή μεταναστών

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 528 ΦΟΡΕΣ

«Βαριά» ποινή επέβαλε το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 47χρονο Τούρκο για τη μεταφορά με ιστιοφόρο σκάφος 65 αλλοδαπών πέρυσι το καλοκαίρι στη Λέρο, ενώ αθωώθηκαν για τη μεταφορά οι δύο συγκατηγορούμενοί του.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε στον 47χρονο Τούρκο συνολική ποινή καθειρξης 268 ετών και φυλάκιση 5 μηνών (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 2.121.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν ένας συμπατριώτης του ηλικίας 38 ετών ο οποίος και αθωώθηκε, ενώ ένοχη μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα μας κρίθηκε 32χρονη από την Τουρκία, η οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ με τριετή αναστολή.


Οι τρεις συλληφθέντες άρχισαν να απασχολούν τη δικαιοσύνη μετά την προανάκριση που έκανε το προσωπικό του Λιμεναρχείου Λέρου, οπότε και συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν για τα αδικήματα της διακίνησης παράνομων μεταναστών τρίτων χωρών στη χώρα μας, έκθεση και εγκληματική οργάνωση.

 
Ωστόσο τελικά προχθές δικάστηκαν για:
• Παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών εκ κερδοσκοπίας με κίνδυνο για άνθρωπο.
• Συνέργεια σε παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών εκ κερδοσκοπίας με κίνδυνο για άνθρωπο.
• Παράνομη επανείσοδο στη χώρα.
• Παράνομη είσοδο στη χώρα


Συνήγοροι υπεράσπισης για τους δύο άνδρες στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Δέσποινα Τσέλιου και Δημήτρης Οικονόμου και για τη γυναίκα ο κ. Σταύρος Σκάρος.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος όλα ξεκίνησαν στις 19 Ιουνίου 2023 όταν ενημερώθηκε το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης ''112'', για παροχή συνδρομής σε ιστιοφόρο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες στην ως άνω θαλάσσια περιοχή.
Στο σημείο έσπευσαν Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Α.Θ.), τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. , το Φ/Γ πλοίο ''ΡΙΖΗΜΑ'' σημαίας Ρωσίας, καθώς και πολεμικό πλοίο ξένης σημαίας.


Το Ι/Φ σκάφος ''TEUTA'' σημαίας Γερμανίας εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ οι 68 επιβαίνοντες περισυλλέχτηκαν από το ''ΡΙΖΗΜΑ'' και μεταφέρθηκαν στο αγκυροβόλιο της Καλύμνου. Στη συνέχεια, οι εν λόγω αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν στο Π.Α.Θ. Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., με τη συνδρομή περιπολικού σκάφους Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι «Λακκί» της Λέρου.

Από το Λιμεναρχείο Λέρου που διενήργησε την προανάκριση, συνελήφθησαν τρεις (03) εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, ηλικίας 38, 47 και 32 ετών ως διακινητές των υπολοίπων από την Τουρκία στην Ιταλία, εκ των οποίων, δύο άνδρες και μια γυναίκα, η οποία προφασιζόμενη τη σύντροφο ενός εκ των υπολοίπων διακινητών, προσπαθούσαν να μην γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές. Οι συλληφθέντες διώκονται, για παράβαση των άρθρων 29 και 30 του Ν. 4251/14 (διακίνηση), καθώς και των άρθρων 306 (έκθεση) και 187 (εγκληματική οργάνωση) του Π.Κ.

Διαβάστε ακόμη

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε αλλοδαπό για απόπειρα εμπρησμού

Κάθειρξη 50 ετών και πρόστιμο 850.700 ευρώ σε αλλοδαπό διακινητή

Προφυλακίστηκε 28χρονος Ρομά που επιχείρησε να ασελγήσει σε παιδί

Ελεύθερος με όρους ο Πακιστανός που καλλιεργούσε 28 χασισόδενδρα

Προφυλακίστηκαν Ουκρανός και Λιβανέζος που προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του Λιμενικού

Πέντε συλλήψεις για ναρκωτικά

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τους δύο Τούρκους διακινητές

Αστυνομικοί έλεγχοι στα νησιά