Κάθειρξη 168 ετών σε Ρώσο και Λευκορώσο για μεταφορά μεταναστών

Κάθειρξη 168 ετών σε Ρώσο και  Λευκορώσο για μεταφορά μεταναστών

Κάθειρξη 168 ετών σε Ρώσο και Λευκορώσο για μεταφορά μεταναστών

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 730 ΦΟΡΕΣ

Συνολική ποινή κάθειρξης 168 ετών για τον καθένα επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 44χρονο από τη Λευκορωσία και 40χρονο από τη Ρωσία, οι οποίοι φέρονται να είναι οι διακινητές - χειριστές ιστιοφόρου που είχε εντοπιστεί τον Σεπτέμβριο του 2018 να πλέει ακυβέρνητο δυτικά της Ρόδου, και με 82 άτομα επιβάτες.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό και το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς στους δύο άνδρες, επιβάλλοντάς τους ποινή κάθειρξης 6 ετών για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 168 ετών (εκτιτέα τα 20 έτη) στον καθένα. Αξίζει να σημειωθεί πως, πρωτόδικα (στις 3 Ιουλίου 2019 από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου) είχαν καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 420 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 1.820.500 ευρώ.


Όπως είναι γνωστό, όλα ξεκίνησαν όταν, την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018 το μεσημέρι ένας από τους επιβαίνοντες τηλεφώνησε στον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης “112” και ανέφερε, ότι το ιστιοφόρο βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Άμεσα ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς το ιστιοφόρο με τους αλλοδαπούς επιβάτες βρισκόταν σε δυσχερή θέση, και ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ρόδου.


Άμεσα για την περιοχή απέπλευσαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενώ ενημερώθηκαν τα Α/Κ “ΖΩΗ”, “ΚΑΠΕΤΑΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ”, “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” καθώς και τα Ε/Γ-Τ/Ρ “ΕΞΠΡΕΣ ΝΙΚΟΣ”, “ΦΑΙΔΩΝ”,”ΝΗΣΟΣ ΧΑΛΚΗ” και “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΠΗΛΙΑΝΗ” για την παροχή συνδρομής.
Το εν λόγω ιστιοφόρο σκάφος, ονόματι “PLANIDA” σημαίας Ρωσίας, εντοπίστηκε από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνέδραμε στις έρευνες και συνοδεία περιπολικού και ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. κατέπλευσε στον λιμάνι της Καμείρου Σκάλας στη Ρόδο, όπου προσδέθηκε με ασφάλεια.


Επί του σκάφους επέβαιναν ογδόντα δύο (82) αλλοδαποί, καθώς και δύο (02) αλλοδαποί, ηλικίας 44 και 40 ετών, φερόμενοι ως διακινητές των υπολοίπων, οι οποίοι συνελήφθησαν.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το εν λόγω σκάφος, ενώ οι αλλοδαποί παραπέμφθηκαν αρμοδίως.

Διαβάστε ακόμη

27χρονος εισέβαλε σε σπίτι και επιχείρησε να ασελγήσει σε 12χρονo

Με δύο πήλινους αμφορείς στην κατοχή του εντοπίστηκε ο 56χρονος που αναζητούσε χρυσό και αρχαιότητες σε υπαίθριο χώρο στην Κάλυμνο

Συνελήφθη 24χρονος που κυκλοφορούσε στη Ρόδο με το διαβατήριο του δίδυμου αδελφού του

Έκλεψαν πορτοφόλι από ξενοδοχείο

35χρονη έκλεψε 4 χρυσές αλυσίδες

Διακινητές μεταναστών επιχείρησαν να εμβολίσουν περιπολικό του λιμενικού στη Ρόδο

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν εναντίον 25χρονου για μεταφορά αλλοδαπών