Κάθειρξη 102 ετών σε υπεύθυνο λειτουργίας ξενοδοχείου στη Ρόδο

Κάθειρξη 102 ετών σε υπεύθυνο λειτουργίας ξενοδοχείου στη Ρόδο

Κάθειρξη 102 ετών σε υπεύθυνο λειτουργίας ξενοδοχείου στη Ρόδο

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3172 ΦΟΡΕΣ

Είχαν εντοπιστεί να διαμένουν 44 παράνομοι μετανάστες

Συνολική ποινή κάθειρξης 102 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 255.000 ευρώ επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στον 52χρονο υπεύθυνο λειτουργίας μικρού ξενοδοχείου στη Ρόδο για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και εξασφάλισης καταλύματος σε παράνομους μετανάστες, ενώ αθώα κρίθηκε η 42χρονη συγκατηγορούμενή του.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί τον Απρίλιο του 2023 και στα διαμερίσματα της επιχείρησης του ζευγαριού είχαν εντοπιστεί να διαμένουν συνολικά 44 αλλοδαποί, που είχαν έρθει το προηγούμενο διάστημα στο νησί μας, καθώς και άλλοι τέσσερις, οι οποίοι κατείχαν διάφορα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ο 52χρονος και η 42χρονη συνελήφθησαν, σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

Η εκδίκαση της υπόθεσής τους σε πρώτο βαθμό, ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 2024 στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ενώπιον του οποίου οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται, ενώ της αθωότητας των πελατών τους υπεραμύνθηκαν στις αγορεύσεις τους και οι συνήγοροί τους κ.κ. Μαρίνα Κρανίτη, Μηνάς Τσέρκης και Νίκος Πατεράκης.

Το δικαστήριο διέκοψε για χθες (30 Μαΐου 2024) οπότε και εξέδωσε την απόφασή του, όπου αθωώθηκε η 42χρονη των κατηγοριών που την βάραιναν, ενώ κρίθηκε ένοχος ο 52χρονος, στον οποίο όμως αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και ποινή κάθειρξης 6 ετών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο για το αδίκημα της εξασφάλισης καταλύματος σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, τελεσθείσα κατά συρροή, κατ’ επάγγελμα και εκ κερδοσκοπίας.

Δηλαδή, κατά συγχώνευση επιβλήθηκε στον 52χρονο συνολική ποινή κάθειρξης 102 ετών (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 255.000 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σημειώνεται πως όλα ξεκίνησαν μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, τα οποία στις 5 Απριλίου 2023 στις 9 το πρωί, παρουσία δικαστικού λειτουργού έκαναν έφοδο σε ξενοδοχειακή μονάδα σε χωριό της δυτικής πλευράς του νησιού μας, όπου και εντόπισαν 44 μετανάστες να διαμένουν εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλοδαποί φέρονται να είχαν έρθει στο νησί μας παράνομα λίγες μέρες νωρίτερα.
Περίπου 3 ώρες μετά, και συγκεκριμένα στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, οι λιμενικοί έκαναν δεύτερο έλεγχο στο ίδιο κατάλυμα όπου και εντόπισαν άλλους τέσσερις αλλοδαπούς από τη Συρία ηλικίας -τότε- 33, 41, 28 και 29 ετών αντίστοιχα.

Οι αλλοδαποί βρέθηκαν να κατέχουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη (κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος).

Για την υπόθεση είχε εκδοθεί ανακοίνωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Στη σύλληψη μίας (01) ημεδαπής ηλικίας 41 ετών και ενός (01) ημεδαπού ηλικίας 51 ετών, προέβησαν πρωινές ώρες την 05-04-2023, σε από κοινού επιχείρηση, τα στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας και του Κλιμάκιου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, με τη συνδρομή στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., για παράβαση του άρθρου 29 του Ν.4251/2014.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε νομότυπη έρευνα σε ξενοδοχείο στην περιοχή Κρεμαστή Ρόδου, όπου εντοπίστηκαν να διαμένουν εντός του ξενοδοχείου σαράντα τέσσερις (44) αλλοδαποί, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων και συνελήφθησαν. Οι δύο (02) ημεδαποί είναι εταίροι ιδιωτικής εταιρείας, η οποία είχε συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του ανωτέρω ξενοδοχείου με τον νόμιμο ιδιοκτήτη του.

Επιπρόσθετα, κατά την έρευνα στο εν λόγω ξενοδοχείο, εντοπίστηκαν και στη συνέχεια συνελήφθησαν τέσσερις (04) ακόμη αλλοδαποί ηλικίας 33, 41, 28 και 29 ετών, κατά παράβαση του άρθρου 29 παρ. 7 του Ν.4251/2014 και του Ν.3386/05.

Οι ανωτέρω στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων, ενώ κατόπιν σωματικής έρευνας και έρευνας των αποσκευών τους βρέθηκαν στην κατοχή τους συνολικά τέσσερις (04) κάρτες αιτούντος ασύλου, καθώς και δύο (02) ταξιδιωτικά έγγραφα αμφιβόλου γνησιότητας.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα».

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για εγκληματική οργάνωση και εξασφάλιση καταλύματος σε παράνομους μετανάστες. Και οι δύο κατηγορούμενοι, την Κυριακή 9 Απριλίου 2023 το πρωί, συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Ηλία Ζωγραφίδη και Στέλιο Κιουρτζή, προσήχθησαν ενώπιον του ανακριτή Ρόδου, όπου και απολογήθηκαν αρνούμενοι τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 42χρονη εξήγησε, ότι στην εταιρεία υπάρχουν δύο ξενοδοχεία, και ο καθένας από τους κατηγορούμενους έχει αναλάβει να διαχειρίζεται από ένα εξ αυτών. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ξενοδοχείο στο οποίο εντοπίστηκαν οι παράνομοι μετανάστες, δήλωσε πως το διαχειριζόταν ο 52χρονος. Ο τελευταίος από την πλευρά του, ισχυρίστηκε πως όλες οι διαδικασίες γίνονταν με καθ’ όλα νόμιμο τρόπο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και ανακριτή, ο 52χρονος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ η 42χρονη είχε αφεθεί ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής της μια φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της καθώς και την καταβολή εγγυοδοσίας ποσού 2.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Δύο Ιρακινοί και ένας Παλαιστίνιος σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Με δύο πήλινους αμφορείς στην κατοχή του εντοπίστηκε ο 56χρονος που αναζητούσε χρυσό και αρχαιότητες σε υπαίθριο χώρο στην Κάλυμνο

Συνελήφθη 24χρονος που κυκλοφορούσε στη Ρόδο με το διαβατήριο του δίδυμου αδελφού του

Έκλεψαν πορτοφόλι από ξενοδοχείο

35χρονη έκλεψε 4 χρυσές αλυσίδες

Διακινητές μεταναστών επιχείρησαν να εμβολίσουν περιπολικό του λιμενικού στη Ρόδο

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν εναντίον 25χρονου για μεταφορά αλλοδαπών