Τουρισμός: Τα «πάνω», τα «κάτω» και οι προσδοκίες της φετινής σεζόν

Τουρισμός: Τα «πάνω», τα «κάτω» και οι προσδοκίες της φετινής σεζόν

Τουρισμός: Τα «πάνω», τα «κάτω» και οι προσδοκίες της φετινής σεζόν

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3691 ΦΟΡΕΣ

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με ελαφρά αυξητική τάση, εκτιμά ο ξενοδοχειακός κλάδος ότι θα κινηθεί η φετινή τουριστική κίνηση. Αρκετές περιοχές μάλιστα εκφράζουν προβληματισμό για την καταγραφόμενη μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων και τα υψηλά λειτουργικά κόστη και ζητούν από την πολιτεία να υλοποιήσει ανταποδοτικά έργα υποδομών.

Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του μέλους του δ.σ. και πρώην προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλη Μαρκόπουλου, ότι μπορεί σε επίπεδο αφίξεων να υπάρχει αύξηση στα νούμερα, αλλά πρέπει επίσης να αποτελεί κριτήριο και η διάρκεια παραμονής. «Ειδικά από τη βρετανική αγορά έχουμε πλέον τρεις, τέσσερις μέχρι πέντε διανυκτερεύσεις, ενώ μέχρι πριν τέσσερα-πέντε χρόνια δεν υπήρχαν κάτω από επτά διανυκτερεύσεις στους tour operators με τους οποίους δουλεύει το 90% της Ρόδου», σημειώνει ο κ. Μαρκόπουλος.


Οι καλύτερες αγορές για τη Ρόδο είναι η βρετανική, η γερμανική, η πολωνική και η γαλλική και οι σκανδιναβικές χώρες, με τις τελευταίες να αποτελούν την πρώτη δύναμη εάν αθροιστούν όλες μαζί. Η Ρόδος ευελπιστεί να μην βρεθεί και φέτος αντιμέτωπη με προβλήματα όπως η μεγάλη πυρκαγιά του 2023. Η κίνηση αναμένεται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα με αυξητική τάση αλλά σε καμία περίπτωση η αύξηση αφίξεων, όπως τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος, δεν σημαίνει αύξηση κερδών, αντιθέτως φέτος τα λειτουργικά κόστη είναι ακόμη πιο αυξημένα.

Κρήτη
Η Κρήτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων και αναπληρωτή πρόεδρο της ΠΟΞ, Μανώλη Γιαννούλη, ξεκίνησε πολύ δυναμικά τη φετινή σεζόν, με αύξηση τόσο των πτήσεων charters όσο και των τακτικών πτήσεων, δεν έχει θέμα μείωσης διανυκτερεύσεων -κατά κανόνα πωλούνται πακέτα 7 ημερών- και προβλέπει σε μία ακόμη ανοδική χρονιά, με μικρή αύξηση από πέρυσι, με τους Γερμανούς και τους Βρετανούς στις πρώτες θέσεις και ακολουθούν Πολωνοί, Σκανδιναβοί και Γάλλοι.


Η Πελοπόννησος, στον αντίποδα, θέτει θέμα μείωσης των διανυκτερεύσεων. Η τουριστική κίνηση ξεκίνησε καλά με το Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα, μετά έκανε «κοιλιά» και αναμένεται να επιστρέψει στα επιθυμητά επίπεδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με μηνύματα μάλιστα αύξησης από τις παραδοσιακές αγορές, δηλαδή Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία και ΗΠΑ. Ειδικά, δε, από τις ΗΠΑ διαφαίνεται τάση σημαντικής αύξησης. Παρά την αναμενόμενη αυτή αύξηση σε αφίξεις, ωστόσο, όπως τονίζει στη «Ναυτεμπορική» ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μαρινάκος, το θέμα είναι να αυξηθούν οι διανυκτερεύσεις, καθώς ειδικά οι λεγόμενοι “millenians” πραγματοποιούν λιγότερες διανυκτερεύσεις από άλλες ηλικιακές ομάδες.


Μείωση της τάξης του 10% σε σύγκριση με πέρυσι αναμένει η Σαντορίνη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Αντώνης Παγώνης, επισημαίνοντας ότι αφενός υπάρχει ύφεση σε όλη την Ευρώπη, η οποία δίνει στη Σαντορίνη το 50% της τουριστικής της κίνησης, ενώ επίσης έχουν ακριβύνει πολύ οι ναύλοι από τους μακρινούς προορισμούς που της δίνουν το υπόλοιπο 50%, δηλαδή από Αυστραλία, ΗΠΑ και Ασία. Ανασταλτικά λειτουργούν επίσης, όπως προσθέτει, οι αμερικανικές εκλογές, η κλιματική κρίση και η ύφεση σε μεγάλες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Αργεντινή.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, Γιάννη Χατζή, που τονίζει κατ΄ επανάληψη εδώ και καιρό –και το επανέλαβε και στο πρόσφατο 2ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ στο Ηράκλειο Κρήτης- ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υπερτουρισμού στη χώρα μας αλλά θέμα ελλιπών υποδομών, ο κ. Παγώνης επισημαίνει στη «Ν»: «Δεν υπάρχει λέξη υπερτουρισμός και το επιβεβαιώνει το παράδειγμα της Μάλτας και της Μαγιόρκας. Όλα είναι θέμα υποδομών. Η Σαντορίνη συνεισφέρει στον κρατικό κορβανά 5 δισ. ευρώ, είναι η ώρα λοιπόν να γίνουν ανταποδοτικά έργα τώρα». Ο κ. Παγώνης εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για αύξηση της κίνησης με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Βόρεια Ελλάδα: Εν αναμονή των Ρουμάνων
Με εξαίρεση τη Χαλκιδική, που εκτός από Βαλκάνιους οδικούς επισκέπτες υποδέχεται πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών από τη Γερμανία και τη Βρετανία, η υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα τελεί εν αναμονή των Ρουμάνων.
Η Χαλκιδική -ναυαρχίδα όπως πάντοτε του βορειοελλαδικού τουρισμού- αναμένει σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού και πρώην πρόεδρο της ΠΟΞ, Γρηγόρη Τάσιο, μια «σεζόν στα νούμερα του 2023 με χρονικό περιθώριο βελτίωσης». Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο κινείται στο 70%. «Το 2024 είναι μια χρονιά με μεγάλο ανταγωνισμό λόγω δύο μεγάλων αθλητικών γεγονότων: τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι και το Euro στη Γερμανία», επισημαίνει ο κ. Τάσιος.


Η σεζόν ξεκίνησε πολύ καλά με πλήθος Βαλκάνιων επισκεπτών το Πάσχα, τον Μάιο ακολούθησε «κοιλιά» στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και μέση πληρότητα 70% στα ξενοδοχεία και μεγάλος στόχος για τη Χαλκιδική φέτος είναι οι καλές πληρότητες τον Οκτώβριο σε συνέχεια των σχετικών θετικών βημάτων πέρυσι. Ωστόσο οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού καθώς το πρόγραμμα μετακλήσεων από τρίτες χώρες καθυστέρησε.


Σε μια «φυσιολογική καλή χρονιά» προσβλέπει η Πιερία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Ηρακλή Τσιτλακίδη, με τους Ρουμάνους και τους Έλληνες στις πρώτες θέσεις και ακολουθούν Βούλγαροι, Σέρβοι και Γερμανοί.
«Περιμένοντας τους Ρουμάνους» είναι η απάντηση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρη Παρασχούδη για τη φετινή σεζόν. Αν και οι Βούλγαροι τουρίστες είναι ίσως περισσότεροι, οι Ρουμάνοι μένουν περισσότερες ημέρες (6-7 ημέρες έναντι 3) και ξοδεύουν περισσότερα. Ζητούμενο για τη Θάσο είναι πάντως η επιμήκυνση της σεζόν, καθώς αυξάνονται οι τουρίστες του Ιουλίου και Αυγούστου, αλλά όχι του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου και εάν δεν ανοίξει η σεζόν δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις της κίνησης.


Πηγή: «Ναυτεμπορική»

Διαβάστε ακόμη

Στη Ρόδο η Διευρυμένη Συνεδρίαση της ΚΕΕΕ με θέμα τον νησιωτικό τουρισμό

407 θαλαμηγοί κατέπλευσαν μέχρι τις 10 Ιουνίου στη Ρόδο

Πώς έκλεισε ο Μάιος σε ότι αφορά τις αφίξεις τουριστών στο Αεροδρόμιο «Διαγόρας»

Δ. Τσιλιγκίρης: Στο βόρειο τρίγωνο του νησιού υπάρχει μεγάλη κίνηση

Διεθνές Φεστιβάλ Θαλάσσιου Τουρισμού 2024 στη Ρόδο τον Οκτώβριο

Ένωση Ξενοδόχων: Xρειάζεται να γίνουν πολλά στην πόλη της Ρόδου

Γ. Τόππος: Η σεζόν για τη Ρόδο έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς

Κορυφαίους δημοσιογράφους από τη Γαλλία φιλοξένησε η Ρόδος