Αναστάτωση και στη Ρόδο για την πτώχευση του FTI

Αναστάτωση και στη Ρόδο  για την πτώχευση του FTI

Αναστάτωση και στη Ρόδο για την πτώχευση του FTI

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6114 ΦΟΡΕΣ

Σε εγρήγορση βρίσκεται και το υπουργείο Τουρισμού

Επί του θέματος επικρατεί και στη Ρόδο εύλογη ανησυχία, διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος των επιπτώσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων, θα υπάρξουν προβλήματα και στη Ρόδο, τα οποία αναμένονται να είναι διαχειρίσιμα. Μέσα στις επόμενες μέρες, πάντως αναμένεται να διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος.

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού μετά και τις εξελίξεις που προέκυψαν χθες από την αίτηση πτώχευσης του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από τη Γερμανία, FTI, καθώς βασικό μέλημα είναι η ασφαλής επιστροφή των ξένων ταξιδιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν έλθει με τον γερμανικό Tour Operator. Ήδη το γραφείο του ΕΟΤ στη Γερμανία βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους.


Eίναι χαρακτηριστικό, ότι σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στη χώρα μας, μέσω του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία FTI, που χθες κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι 7.500 επισκέπτες που έχουν έλθει μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει. Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές τους από την αίτηση πτώχευσης του διεθνούς Tour Operator, κι αυτό είναι που τονίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.


Μάλιστα, οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στη Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI. Άλλωστε ήταν υποψιασμένοι από την περσινή χρονιά, οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο οργανωτή ταξιδίων. Ωστόσο, υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

Χρεοκόπησε ο τουριστικός όμιλος FTI
Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η εταιρεία Τουρισμού FTI, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκησή της με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα.


Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν χθες το πρωί για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI. Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν καθ' όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά την Κυριακή, το βράδυ το αίτημα της εταιρείας.

H FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης ( WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας. Τον Απρίλιο, η διάσωση της εταιρείας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει, ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια.

Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά το νωρίτερο τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι, η FTI χρειαζόταν κεφάλαια, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Από την εταιρεία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν. Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2019, μετά τη χρεοκοπία του Ομίλου Thomas Cook.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Τουρκική... απόβαση στα ελληνικά νησιά | Πάνω από 50.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

Δεν θα χάσουν τις διακοπές τους στη Ρόδο οι Τούρκοι τουρίστες

Έντονο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις τουρισμού στη Ρόδο για προσωπικό

Airbnb: Προσέφυγαν στο ΣτΕ οι εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Αρκετά καλά εξελίσσεται η σεζόν στο νησί της Ρόδου

Kαμπάνια για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε Αγγλία και Γερμανία

Στη Ρόδο η Διευρυμένη Συνεδρίαση της ΚΕΕΕ με θέμα τον νησιωτικό τουρισμό

407 θαλαμηγοί κατέπλευσαν μέχρι τις 10 Ιουνίου στη Ρόδο