Συγχωνεύτηκαν οι ποινές 36χρονου που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της μητέρας του

Συγχωνεύτηκαν οι ποινές 36χρονου που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της μητέρας του

Συγχωνεύτηκαν οι ποινές 36χρονου που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της μητέρας του

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 698 ΦΟΡΕΣ

Τη συνολική ποινή της ισόβιας κάθειρξης, δύο ετών και 8 μηνών αποφάσισε το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου να εκτίσει για τρεις διαφορετικές υποθέσεις, ο 36χρονος καταδικασθείς για τη στυγερή δολοφονία, με 14 μαχαιριές, της μητέρας του Ευαγγελίας Ιεροβασίλη, τον Ιούνιο του 2012, στο Γεννάδι της Ρόδου.

Ο μητροκτόνος προσέφυγε στο δικαστήριο, καθώς είχε τρεις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του για διαφορετικές υποθέσεις και ζήτησε να συγχωνευθούν οι ποινές σε μία ενιαία, την οποία και θα εκτίσει.

Η αίτησή του εξετάστηκε προχθές και αφορούσε την υπόθεση της δολοφονίας της μητέρας του, για την οποία καταδικάστηκε (τελεσίδικα) τον Νοέμβριο του 2019 σε ισόβια κάθειρξη και 6 μήνες φυλάκιση, απόφαση του Μονομελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Ρόδου, με την οποία τον Μάιο του 2017 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 μηνών για κλοπή και απόφαση του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Πειραιά με την οποία στις αρχές Φεβρουαρίου 2022 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών με τριετή αναστολή για ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών κατά συρροή (απόπειρα εισαγωγής σε σωφρονιστικό κατάστημα).

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση τού 36χρονου και του επέβαλε συνολική ποινή ισόβιας κάθειρξης, δύο έτη φυλάκιση και 8 μήνες.

Η δολοφονία της μητέρας του
Το άγριο φονικό που είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία, είχε εξιχνιαστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014 χάρη στις συντονισμένες ενέργειες και στη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ της τότε ανακρίτριας Ρόδου Μαρίνας Κρανίτη, της Αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου Αιμιλίας Σοφίας Μέρης, της Εισαγγελίας Εφετών αλλά και του Τμήματος Ανθρωποκτονιών στην Αθήνα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την προσαγωγή του 36χρονου και την ομολογία του!

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία για το στυγερό έγκλημα ήταν η σχέση που είχε ο 36χρονος με την 46χρονη Ρωσίδα φίλη του, την οποία και θέλησε να παντρευτεί. Η άρνηση της 61χρονης Ευαγγελίας Ιεροβασίλη είχε ως αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο, με 14 μαχαιριές που της επέφερε ο ίδιος ο γιος της!

Παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει δύο χρόνια από την ημέρα που η άτυχη 61χρονη είχε βρεθεί νεκρή μέσα στο ίδιο της το σπίτι στο Γεννάδι, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου συνέχιζαν να «δουλεύουν» την υπόθεση και όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν στον 36χρονο, ωστόσο δεν υπήρχαν αποδείξεις για να «δέσουν» την υπόθεση και να οδηγήσουν στη σύλληψή του. Άλλωστε, από την πρώτη κατάθεση που είχε δώσει ο 36χρονος, είχε επικαλεστεί ισχυρό άλλοθι για το χρονικό διάστημα που φερόταν να είχε διαπραχθεί το άγριο έγκλημα, δηλαδή το μεσημέρι (12 με 2) της 20ής Ιουνίου 2012.

Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές Υπηρεσίες συνέχισαν τις έρευνες, όταν προέκυψε ένα νέο σημαντικό στοιχείο για την υπόθεση. Οι καταθέσεις του πατέρα αλλά και της μητριάς του 36χρονου στους οποίους είχε εξομολογηθεί τη δολοφονία της μητέρας του!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά, το φονικό, ο 36χρονος που ήταν χρόνιος χρήστης ναρκωτικών ουσιών, μετέβη στην Κρήτη όπου ζούσε ο πατέρας του με τη σύντροφό του και εκεί αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να πεθάνει. Ο ίδιος, είχε μείνει νοσηλευόμενος για μεγάλο διάστημα στο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, κατά το οποίο και ομολόγησε στη μητριά του αλλά και στον πατέρα του, τον φόνο της μητέρας του και τον τρόπο που έγινε!

Έτσι, μερικές μέρες πριν την εξιχνίαση της υπόθεσης, πατέρας και μητριά έδωσαν κατάθεση στην αστυνομία, αναφέροντας τα όσα ο 36χρονος τους είχε πει!

Η μαρτυρία αυτή ήταν και το στοιχείο που έδωσε το «πράσινο» φως στις διωκτικές αρχές να προχωρήσουν στην προσαγωγή του 36χρονου.

Έτσι, στις 5 Σεπτεμβρίου 2014, αστυνομικοί εντόπισαν τον 36χρονο και τον προσήγαγαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, όπου μερικές ώρες αργότερα «έσπασε» και ομολόγησε το αποτρόπαιο έγκλημα που είχε διαπράξει σε βάρος της ίδιας του της μητέρας!

Οι δίκες και η καταδίκη
Η υπόθεση της δολοφονίας της Ευαγγελίας Ιεροβασίλη εκδικάστηκε για πρώτη φορά, τον Νοέμβριο του 2015 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 36χρονο μητροκτόνο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση χωρίς ελαφρυντικό και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ του επέβαλε και συνολική ποινή φυλάκισης 18 μηνών, για τις κατηγορίες της οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Επίσης, με την ίδια απόφαση, κρίθηκε ένοχη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς ελαφρυντικά και η 46χρονη Ρωσίδα φίλη του 36χρονου, στην οποία είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 17 ετών, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής, οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, η οποία εκδικάστηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου. Ο 36χρονος μητροκτόνος διατήρησε αυτούσια την πρωτόδικη ποινή, καθώς το δικαστήριο δεν του αφαίρεσε ούτε μέρα!

Ο 36χρονος κρίθηκε ένοχος ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς ελαφρυντικό, οπλοφορία και οπλοχρησία, αν και ο ίδιος κατά την ακροαματική διαδικασία είχε επιχειρήσει να πείσει το δικαστήριο, πως την ώρα που τελούσε την αποτρόπαια πράξη του, την οποία έχει παραδεχτεί, βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και δεν είχε συναίσθηση τού τι έκανε και σε ποιον. Μάλιστα, προσκόμισε και αρκετά έγγραφα και βεβαιώσεις που αποδεικνύουν τον εγκλεισμό του κατά καιρούς σε διάφορες ψυχιατρικές κλινικές.

«Την ημέρα εκείνη, κατέστρεψα τη ζωή της μητέρας μου και όλης της οικογένειας, αλλά δεν ήμουν εγώ», είχε πει χαρακτηριστικά κατά την απολογία του ο 36χρονος.

Σ’ ό,τι αφορά τη 46χρονη Ρωσίδα, κρίθηκε ένοχη από το Εφετείο χωρίς ελαφρυντικό, σε κάθειρξη 13 ετών, καταφέρνοντας έτσι να μειώσει, κατά τέσσερα χρόνια την πρωτόδικη ποινή που της είχε επιβληθεί (17 χρόνια κάθειρξη).

Διαβάστε ακόμη

Διάσωση δύο επιβατών ιστιοφόρου στην Πάτμο

Αθωώθηκε 47χρονος Τούρκος που είχε συλληφθεί ως διακινητής

Φυλάκιση 8 μηνών σε 2 Ρομά για απάτη σε βάρος 72χρονου

Κάθειρξη 68 ετών επιβλήθηκε σε Σύριο διακινητή μεταναστών

Πτώχευση FTI/ MEETING POINT- Προσωρινή διαταγή Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω

Συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί για πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων στην Κω

Συνελήφθη 60χρονος αλλοδαπός για καλλιέργεια κάνναβης στη Ρόδο

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε αλλοδαπό για απόπειρα εμπρησμού